Delft,
02
juni
2021
|
10:20
Europe/Amsterdam

Ik blijf mijn droom najagen, ik word uiteindelijk piloot

IMG_0396

Na de havo, een afwijzing bij KLM en na een moeizame start in Amsterdam besloot Ruben Soons om de opleiding Luchtvaarttechnologie te volgen aan Inholland Delft. Zijn passie voor luchtvaart gecombineerd met techniek en de uiteindelijke droom om toch piloot te worden, bleken een match te zijn. “Ik heb mij tijdens de Open Dag ingeschreven en kon de maandag erop van start gaan.”

Het eerste jaar ging Ruben gemakkelijk af. Hij had nog veel kennis vanuit Amsterdam die hij goed kon toepassen in Delft. In het tweede jaar liep hij kort stage bij Maastricht Aachen Airport. “Ik was tien weken in Maastricht. Een hele leuke tijd omdat er ook veel vrienden van mij daar woonden.” Na deze stage verliep het helaas een stuk minder rooskleurig. Ruben kreeg te maken met een vervelende ontwikkeling in zijn thuissituatie waarvoor hij een tijdje bij een psycholoog heeft gezeten. “Ik zat toen niet lekker in mijn vel, waardoor ik mij slecht kon concentreren op school. Gelukkig had ik wel voldoende vakken gehaald waardoor mijn propedeuse binnen was. Maar het tweede jaar verliep niet gemakkelijk.”

Gemotiveerd genoeg
Ruben heeft uiteindelijk besloten om elk jaar twee tot drie vakken af te ronden. Hij was gemotiveerd genoeg om zijn studie af te maken, alleen dit kostte hem veel meer tijd. “Ik kon mij gelukkig veel afzonderen in mijn kamer in Delft. Daarnaast heb ik veel gehad aan gesprekken met mijn vrienden en familie, maar ook met docenten. Het hielp mij heel erg om er over te praten.” Langzaam maar zeker kwam zijn concentratie weer terug. Daarom wilde Ruben vol goede moed starten aan zijn stage. En dat zou gebeuren in Zuid-Afrika.

De tijd van mijn leven
Ruben heeft acht maanden in Zuid-Afrika gezeten bij de organisatie The Council for Scientific and Industrial Research (CSIR). Deze organisatie is een logistieke aanbieder op het gebied van luchtvaart, infrastructuur, gezondheid en de militaire dienst. “Ik heb hier de tijd van mijn leven gehad. We woonden met zes man in een groot huis. Elke vrijdag probeerden we om 's middags al vrij te krijgen zodat we leuke dingen konden doen. Ik heb zoveel gezien. Zo zijn we naar Kruger Park geweest waar we de big five (leeuw - luipaard – neushoorn – olifant – Kaapse buffel) hebben gezien. Dit was zo’n fantastische ervaring!”

De opdracht van Ruben was om testopstellingen te ontwikkelen van servomotoren. Met deze motoren kunnen automatisch mechanische systemen geregeld worden, zonder directe mechanische verbindingen. De opdrachtgever wilde deze motoren gebruiken voor drones, die volledig waren gemaakt van composiet. Helaas heeft Ruben niet meer meegemaakt hoe de test is verlopen. “Het duurde drie weken voordat ik goedkeuring had om de materialen te bestellen. Helaas heb ik hierdoor de testfase niet kunnen bijwonen.”

Een valse start
Na het derde jaar staat inmiddels het afstuderen voor de deur. “Ik moest veel vaart maken om hiermee in april/mei van start te gaan. Helaas verliep dit ook niet helemaal zoals ik had gehoopt.” Doordat Ruben niet al zijn vakken van het tweede jaar had gehaald, moest hij eerst deze vakken herkansen om te mogen starten met zijn afstuderen. Alleen toen kwam corona steeds dichterbij waardoor veel bedrijven afhaakten bij het idee om een afstudeerder in huis te hebben. Toen bleek dat ook zijn tentamens uitgesteld werden, hield Ruben geen bedrijf meer over. “Ik was weer terug bij af en zat daardoor letterlijk met de handen in het haar.” Uiteindelijk vond Ruben een bedrijf in Nijmegen die een afstudeerder zochten. Het was even spannend, want het ging tussen hem en een andere student. Helaas voor Ruben kozen ze toch voor de andere student, die met zijn opleiding Werktuigbouwkunde beter aansloot bij die opdracht.

Inholland Composietenlab
De tijd begon te dringen. In de periode van eind juli, begin augustus had Ruben nog steeds geen stage. Totdat hij eind augustus een mail kreeg van het Inholland Composietenlab. Zij hadden een aantal afstudeerplekken gerealiseerd en wilde graag zo snel mogelijk in gesprek met hem. “Uiteindelijk is het allemaal heel snel gelopen en ben ik een week later gestart. Mijn opdracht was om een composieten reparatieproces te ontwikkelen. Dit heb ik uitgewerkt met behulp van augmented reality.” Door corona was het in eerste instantie het idee dat Ruben veel vanuit huis moest werken aan zijn onderzoek. Hij had alleen veel afleiding, dus besloot hij na een gesprek met zijn begeleider toch in het lab verder aan zijn onderzoek te werken. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Ruben in maart is afgestudeerd.

Dromen najagen
En hoe nu verder? Ruben is nog steeds van plan zijn dromen te achtervolgen. Hij heeft nog steeds de droom om piloot worden. Hij heeft zich daarom ingeschreven bij een opleiding van de Nederlandse Defensie Academie als piloot. “Ik zit eigenlijk met mijn leeftijd aan de hoge kant, maar dit weerhoud mij niet om het niet te proberen. De eerste stap is dat ik nu druk bezig ben met mijn conditie weer op peil te krijgen. Omdat er een kans is dat ik het niet haal, blijf ik ondertussen werkzaam bij  Flanderijn. Hier werk ik momenteel 40 uur in de week  als systeembeheerder. Maar ik blijf mijn grootste droom nastreven.”