27
juli
2021
|
12:47
Europe/Amsterdam

'Ik wil het fysieke onderwijs nu wel echt ervaren'

De werkdag van Nabila Zahaf

P03_Nabila_Zahaf_001

Een baan als jongerenwerker opgeven om voor de klas te gaan staan. Nabila Zahaf (28) deed het en is nu anderhalf jaar docent aan de opleiding Integrale Veiligheidskunde van Hogeschool Inholland. "Als je je kennis, ervaring en mening over je vakgebied wilt delen met jonge studenten, dan past het onderwijs bij je."

Je werkte in de beroepspraktijk. Wat deed je?
"Na mijn opleiding Integrale Veiligheidskunde bij Hogeschool Inholland ging ik aan de slag als KYC-analist, bij een groot bedrijf in Amsterdam. Op papier interessant, in werkelijkheid zat ik de hele dag achter een computer. Na een half jaar nam ik ontslag, deed vervolgens vrijwilligerswerk bij een jongerenwerkorganisatie, bezocht een themadag ‘Aanpak Jeugdcriminaliteit’ en ontdekte: jongerenwerk past bij me. Ik vond een mooie job in Rotterdam, maar na ruim een jaar werden mijn werkzaamheden te routinematig en waren mijn loopbaanopties te beperkt in de rol die ik vervulde. Ik voelde: het is tijd voor een volgende stap in mijn carrière."

Dacht je toen al aan een loopbaan als docent?
"Niet meteen. Maar nadat ik ontdekte dat mijn vertrouwde opleiding docenten zocht met praktijkervaring, vroeg ik me wel af of lesgeven bij me zou passen. Ik nam contact op met Krista Schram, de associate lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid bij Hogeschool Inholland. Bij haar deed ik mijn afstudeerstage, ze kent mij en mijn ambities. “Als je je kennis, ervaring en mening over je vakgebied wilt delen, dan past het onderwijs bij je”, zei ze. “Bovendien kun je heel goed omgaan met jongeren.” Na die mooie woorden solliciteerde ik."

En kreeg je de baan.
"Ja! Best verrassend nog, ik had niet verwacht dat Inholland zou kiezen voor een hele jonge docent: ik ben nog maar 28. Het voelde natuurlijk als thuiskomen. Docenten die me tijdens mijn studie college gaven, waren ineens mijn collega’s."

Hoe was je eerste lesweek?
"Heel chaotisch. Maar ik startte dan ook in april 2020, tijdens de eerste lockdown, toen online onderwijs verzorgen voor alle docenten pionieren was. Mijn inwerktraject was, wellicht daardoor, minimaal. Zonder onderwijservaring ging ik, pats-boem, het vak Jeugdveiligheid geven aan tweedejaars. Dat ik nog moest updaten, want de lesstof bleek verouderd."

Kon je een hulplijn inzetten?
"Een aantal ervaren docenten nam me gelukkig op sleeptouw. Ik mocht hun alles vragen, op bijna ieder moment van de dag en heb hen soms echt gestalkt; een keer zelfs om acht uur ‘s avonds. Dan vroeg ik om informatie over lesmethoden, computersystemen of legde ik vragen van studenten voor die ik zelf nog niet kon beantwoorden. Van Inholland kreeg ik ter voorbereiding op mijn eerste lessen een boekje voor nieuwe docenten. Ik kon ook online cursussen volgen en gebruik maken van een inloopspreekuur voor nieuwe docenten."

"Maak gebruik van de cursussen en workshops die Hogeschool Inholland aanbiedt."
Nabila Zahaf

Je bent nu ruim een jaar docent. Wat heb je zelf geleerd?
"Ik volgde de training Didactiek Light. In vijf bijeenkomsten leerde ik samen met andere startende docenten de grondbeginselen van lesgeven. Door deze cursus ben ik nu in staat om bewuster en meer gestructureerd mijn onderwijs vorm te geven door verschillende werkvormen toe te passen.. Binnenkort start ik met de uitgebreide versie van die training."

Zijn je studenten blij met je?
"Ze vinden me heel toegankelijk, vinden het tof dat ze bij mij zichzelf kunnen zijn, praten graag met me over mooie sneakers of goede Netflix-series. Mijn leeftijd is een voordeel: ik sta heel nog dicht bij hun belevingswereld."

Blijf je docent?
"Voorlopig wel. Het zou gek zijn om later te zeggen: ik ben ooit docent geweest, maar ik heb nooit voor de klas gestaan. Door het online onderwijs heb ik een heel solistisch vak: ik zit nu achter een laptop, heb mijn studenten maar een paar keer in het echt gezien. Maar zodra fysiek lesgeven weer kan, heb ik ineens een heel sociaal beroep en kan ik mijn studenten echt persoonlijk leren kennen. Dat wil ik heel graag ervaren."

We volgen Nabila in haar eerste jaar als docent bij onze hogeschool. Houd onze website in de gaten voor een update van haar ervaringen.