Delft/Rotterdam,
06
mei
2019
|
09:13
Europe/Amsterdam

In de klas werken aan 'fitte basis' Rotterdamse jeugd

Pabo’ers en foodstudenten bundelen krachten in Learning Lab

Met een lekkere gezonde lunch voor leerlingen van de Arentschool in Kralingen ging onlangs een nieuw Learning Lab van start. Hierin bundelen Pabo-studenten van Inholland Rotterdam en studenten Food Commerce & Technology (FCT) van Inholland Delft hun krachten om samen met de gemeente te werken aan een gezonde toekomst voor de Rotterdamse jeugd. Het Learning Lab is een van de manieren van onderwijsvernieuwing om studenten zo vroeg mogelijk actief te laten leren in de praktijk. 

Leestijd +- 2 minuten

#activerendonderwijs #beroepsproducten #ondersteuningdoortechnologie #leergemeenschappen 

In Kralingen ging het om leerlingen uit groep 7 en 8, die tijdens de lessen hun eten verkenden door te proeven, voelen, horen, ruiken en kijken. De Pabo-studenten hebben het lesplan gemaakt en hielden het overzicht in de klas. De foodstudenten verzorgden het smaakprogramma en de lunch.

Lessen voor een gezonder leven
De inspiratie voor de lessen komt deels uit Smaaklessen, het landelijke lesprogramma dat veel scholen in Nederland al gebruiken als onderdeel van een uitgebreider eet- en beweegbeleid. Ook sluit het Learning Lab aan op Lekker Fit!, een gemeentelijk programma waarmee Rotterdam zich sinds 2005 met diverse acties inzet om kinderen tot en met 12 jaar gezonder te laten eten en in beweging te krijgen.

Studenten leren in de praktijk
De studenten ervaren de samenwerking in dit nieuwe Learning Lab als zeer positief. Ze geven aan veel van elkaar te hebben geleerd. Pabo-studenten hebben ervaren hoe het is om een voedingsinterventie op school te organiseren. Voor Food-studenten was de uitdaging om in hele simpele bewoordingen uitleg te geven over gezonde voeding aan jonge kinderen.

“Foodstudenten zijn niet gewend om voor de klas te staan”, vertelt Miranda van Zanen, Inholland-coördinator van de Smaaklessen. “Zij kunnen dus veel leren van de kennis en vaardigheden van de Pabo-studenten in het lesgeven en omgaan met kinderen. Zeker de eerste keer voor de klas staan is voor hen erg spannend. Als zij het eenmaal gedaan hebben zijn ze heel enthousiast. Omdat kinderen heel eerlijk zijn in hun feedback, leren de studenten hoe zij de lesstof het beste over kunnen brengen. Dit moeten ze vooral ervaren.”

Betere kansen op de arbeidsmarkt
Door mee te doen aan het Learning Lab en bij te dragen aan De Gezonde School versterken Pabo-studenten op hun beurt hun positie voor een baan in het Rotterdamse onderwijs. Naast hun diploma kunnen deze Pabo-studenten een aanvullend certificaat Specialist Sportieve en Gezonde School behalen. Hiermee kunnen ze als nieuwe leerkracht als coördinator aan de slag om hun leerlingen (én collega’s) op de basisschool een gezonde leefstijl aan te leren.

Over het Learning Lab
Het Learning Lab, waarbij in dit geval ook studenten Food Commerce & Technology zijn betrokken, is een onderwijsvernieuwing waarbij Pabo-studenten van Inholland Rotterdam zo vroeg mogelijk leren in de praktijk. Het gaat om lessen op bassischolen, op het snijvlak van college en stage. Op een actieve manier ontwikkelen de studenten zich (met medestudenten) in hun toekomstige werkomgeving, met ondersteuning van hun docenten en leerkrachten.

Tijdens de Learning Labs gaan studenten in de klas aan de slag en krijgen direct feedback van elkaar en de leerkrachten. Ze zien direct de effecten van hun handelen. Voor Pabo-docenten van Inholland is het de uitdaging om hun kennis over leerprocessen creatief toe te passen. Ze werken intensief samen en verbinden de inhoud van de verschillende vakgebieden, ook om de samenhang tussen de vakgebieden te verduidelijken voor studenten én het werkveld.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.