Rotterdam,
21
juli
2020
|
08:02
Europe/Amsterdam

In drie jaar van student naar succesvol ondernemer

Alumnus Joop Opmeer boert goed dankzij Dragons' Den en Inholland

Drie jaar na het afronden van zijn HRM-opleiding (nu Business Studies) aan Inholland Rotterdam loopt het bedrijf YOS Bottle van alumnus Joop Opmeer (27) als een trein. Met dank aan het tv-programma Dragons’ Den en een docent van Inholland.

Het lijkt een sprookje: in juli 2017 afstuderen bij Inholland en in juli 2020 een omzet draaien van een paar ton met topondernemer Michel Perridon als partner. Alumnus Joop Opmeer (27) bewijst dat het kan. Hij kreeg nationale bekendheid toen hij in april 2020 zijn YOS Bottle presenteerde in het tv-programma Dragons’ Den. Alle dragons wilden investeren in zijn waterfles met ingebouwde pillendoos.

Ondernemer in hart en nieren
Hoewel hij ‘totaal niet’ uit een ondernemersfamilie komt, wilde Joop altijd al ondernemer worden. Hij koos daarom voor een economische studie: HRM. "Na mijn stage in het tweede studiejaar wist ik zeker dat ik niet geschikt ben om voor een werkgever te werken. Ik had een ondernemersdroom: ik wilde een product kopen in het Verre Oosten en dat dan via internet in Nederland verkopen." Joop vond de inspiratie voor de YOS Bottle echter veel dichter bij huis.

Fles en pillendoos inéén
"Mijn moeder moet al haar hele leven medicijnen slikken. Die vergat ze regelmatig in te nemen. Toen ging bij mij een lampje branden. Ik ontdekte dat zo’n 50.000 mensen per jaar in het ziekenhuis belanden omdat ze hun medicijnen niet goed innemen, vaak ook omdat ze geen water bij de hand hadden." Met een amateuristische photoshop van een waterfles met een pillendoos erop geplakt, ging Joop op zoek naar geld. Dat viel tegen: hij had ruim anderhalve ton nodig om zijn fles op de markt te zetten. Gelukkig bleek de producent bereid een deel voor te schieten als Joop zelf ook 20.000 euro zou inleggen. Dankzij een lening van zijn ouders konden de eerste flessen gemaakt worden.

Schokkend
Joop: "Aanvankelijk verkochten de YOS Bottles op alle 25 verkooppunten superslecht. Dat was een schok. Maar toen we besloten ze in meer kleuren te maken, ging het opeens heel hard. Binnen zes maanden had ik 200.000 euro omzet. Om te kunnen groeien had ik echter meer kapitaal nodig." En toen kwam Dragons’ Den en bleek Michel Perridon bereid te investeren. Joop hoefde niet lang over zijn aanbod na te denken: ‘Ik woon in de Witte de Withstraat en liep vaak langs zijn pand; het allermooiste kantoor van Rotterdam. Hoe tof dat jouw investeerder zo’n grote man is die zo dichtbij woont! Zo kan ik ook mijn bedrijf een beetje Rotterdams houden.’

Met hulp van Inholland
Had je Joop vroeger gezegd dat ondernemen valt en staat bij een goed businessplan, dan had hij zijn schouders opgehaald. Inmiddels weet hij beter en is hij zijn scriptiebegeleider Piet Pijpelink intens dankbaar. "Inhoudelijk schrijven heb ik van hem geleerd. Hij vond dat ik de allerslechtste scriptie ooit geschreven had en stuurde me telkens terug: veel te oppervlakkig! Je moet meer de diepte in! Toen baalde ik enorm maar achteraf heb ik waanzinnig veel aan zijn lessen gehad." De scriptietijd is hem dan ook het meest bijgebleven van zijn studie.

Leren = durven
Het motto Leren = durven heeft Joop in de praktijk tot uitvoering gebracht. Prima motto, vindt hij, want "je leert meer door dingen te doen en te durven dan wanneer je voor de veilige weg kiest." Wel vindt hij het jammer dat er in zijn opleiding zo weinig aandacht was voor ondernemen. "Op elke school word je klaargestoomd voor een toekomst als werknemer. Over geld leerden we bijvoorbeeld nauwelijks iets. Terwijl ik nu merk hoe belangrijk dat is. Als leren echt durven is, zou elke opleiding een vak 'ondernemen' moeten hebben. En misschien kunnen ook ondernemers eens een paar lessen geven."

Toekomstplannen
YOS staat voor Your Organized Supplements en daar komen er na de YOS Bottle nog meer van. Eind dit jaar lanceert YOS een nieuw product voor mensen die voedings- of vitaminesupplementen slikken. Je kunt dan bij YOS een abonnement afsluiten: je bestelt je pillen bij YOS en vindt iedere maand een gevuld medicijndoosje op je deurmat dat je aan je YOS Bottle klikt. Al je supplementen handig bij elkaar en geen gehannes meer met pillen uit verschillende potjes in een plastic boterhamzakje.

Stage lopen bij YOS?
YOS groeit en heeft daarom – naast een tweede man/vrouw en een salestopper – ook een goede stagiaire nodig. Superleuk als dat een student van Inholland is: "Ik weet zeker dat ik studenten de allerleukste stageplek te bieden heb!" Interesse? Stuur dan je CV en motivatiebrief naar joop@yosbottle.nl of bel 06 27394606.