19
januari
2023
|
09:09
Europe/Amsterdam

In memoriam: Ingrid Moes

Ingrid Moes

Ingrid Moes, manager beleid en innovatie bij het Domein Business, Finance & Law, is op 17 januari 2023 overleden. Ze was 65 jaar en zou dit jaar in juli met pensioen gaan. Het overlijden van Ingrid betekent voor onze hogeschool en voor het Domein BFL een groot verlies. 

Ingrid werkte vanaf 2001 bij Inholland, met een enorm groot hart voor de hogeschool en de studenten. Met haar heldere visie op onderwijs en onderzoek wist ze precies waar ze naartoe wilde. Dat deed ze soms op directe en vlijmscherpe wijze en altijd met de goede intentie en een grote loyaliteit. Collega’s omschrijven haar als een werkpaard, niets was haar te veel. Bevlogen en met de energie van een veertigjarige deed ze haar werk.

Ingrid had verschillende functies binnen onze hogeschool. Ze startte als programmamanager bij de voorloper van Hogeschool Inholland: Ichthus Hogeschool Rotterdam. In 2009 werd zij programmadirecteur School of Communication en Media en snel daarna (interim) directeur School of Communication & Media Rotterdam. Een jaar erna in 2010 begon ze als manager onderwijs en onderzoek. Eerst bij het cluster Communicatie Media en Muziek en vanaf 2014 bij het cluster Recht en Veiligheid. Per 1 juli 2020 werd zij manager bij de staf bedrijfsvoering bij het Domein BFL.

Ook haar laatste functie was haar op het lijf geschreven. Collega’s spreken lovend over hoe zij binnen het domein van los zand één team kon maken. Zij pakte stevig haar rol als adviseur met haar enorme kennis van zaken. Ze was goed in de buitenwereld naar binnen trekken, had aandacht voor iedereen - ook al was ze druk - en kon dingen relativeren. “Typerend voor Ingrid is dat ze het gewoon deed, in ons aller belang. Zij was enorm faciliterend.”

Met veel collega’s had zij een hele hechte relatie en haar lach viel op. “Die ging overal bovenuit.” Privé paste ze graag op haar kleinkinderen,  ze was verder gek op schoenen en kon mooie kleding waarderen.  Ze was levenslustig en had zin in haar pensioen. Haar geplande afscheid bij Inholland mocht bijvoorbeeld vooral feestelijk zijn met muziek en dansen had zij al aangegeven. 

Condoleanceruimte Ingrid Moes

Een aantal collega’s over Ingrid:

“Op een luchtige wijze kon ze dingen relativeren en waar nodig trok ze zaken strak. Ze was een mensenmens en ze is in de loop van de jaren milder en liever geworden.”

“Ik heb veel van haar kunnen leren; hoe ze in het leven staat. Dat je keihard kan werken en zelf de slingers op mag hangen.”

“Direct, een groot hart, joviaal en het kon botsen.”

“Ingrid was snel in haar denken en een loyaal en sociaal mens.”

“Ze was een lief, bijzonder mens. Ze was heel erg betrokken, ging altijd door, ze stond er altijd voor onze hogeschool.”

“Hart voor de zaak, dat is typisch voor Ingrid.”

“Ze was een uitgesproken persoon, omdat ze van het onderwijs hield. Vanuit de overtuiging om het onderwijs beter te maken, mocht het soms schuren.”

Bijeenkomst op 19 januari bij Inholland Rotterdam
We kunnen ons voorstellen dat je geraakt bent door dit bericht. Als je behoefte hebt om samen te komen, om te praten over Ingrid of over hoe dit verlies voor jou is, kan dat tijdens een bijeenkomst op donderdag 19 januari om 16.00 uur in de Foyer van Inholland Rotterdam.

Condoleanceruimte Ingrid Moes Haarlem

Condoleanceruimte
We hebben ook condoleanceruimtes ingericht om samen te komen om Ingrid te herdenken. Daar ligt een condoleanceboek, waarin je een bericht aan de familie van Ingrid kunt schrijven. In Rotterdam is de ruimte op de vijfde verdieping tegenover kantoor 5.487. In Haarlem is dat ruimte I0-18. Beide ruimtes zijn beschikbaar tot en met vrijdag 27 januari 2023.

Correspondentieadres

Wil je post sturen naar de familie van Ingrid? Dat kan naar haar partner Joss Jansen op het volgende adres:

Joss Jansen
Blois van Treslongstraat 14
2581 VZ ‘s-Gravenhage

Ook in het reactieveld hieronder kun je jouw bericht  aan de familie schrijven: 

Reacties 1 - 20 (24)
Bedankt voor uw bericht.
Sonja Koch
11
February
2023
Lieve Ingrid,
Ze was mijn nicht, dochter van mijn vaders tweelingzus. Ik kom haar niet meer vinden en vind nu dit trieste Ben heel erg geschrokken en verdrietig. Sterkte aan wie haar zo lief hadden. Misschien wil iemand contact opnemen via mail met mij.
Ze is nu bij haar ouders, oom Jan en tante Mien papa en mama. Rust zacht lieverd
Goof de Vor
25
January
2023
Wat een naar en onverwacht nieuws. Heel veel sterkte voor haar familie. In de periode dat we hebben samengewerkt binnen BFL hebben we serieus veel lol gehad en het een en ander bereikt.
Ria de Waal
24
January
2023
Mozes wat een verschrikkelijk nieuws hoorde ik over mijn oud-collega vandaag. Hoe kan dit nou?
Heel veel sterkte voor haar familie, vrienden en collega’s. Ik ken Ingrid als een echt onderwijswijf in hart en nieren. Rest in peace Ingrid.
Henk Boverhof
23
January
2023
Met schrik heb ik kennis genomen van het overlijden van ons bruidsmeisje we waren ons door omstandigheden uit het oog verloren na het overlijden van ruud was het contact verloren en dat gaat mij aan het hart hoop dat ze nu haar rust en vrede vrede heeft gevonden.
Simon Palser
23
January
2023
Such sad, sad news. Ingrid's warmth, strength and compassion shone through every contact she had with colleagues, students and everyone she engaged with. A true 'force of nature' there was never a dull moment in Ingrid's company and the energy she brought to all the challenges she was involved with was never other than of the highest intensity. You didn't just know Ingrid, you sensed her. Sincere condolences to all family and friends. Simon
Peggy van Schijndel
22
January
2023
Ongelooflijk dat Ingrid ons zo plotseling uit onze werkomgeving is ontvallen. Haar vertrek had net een half jaar later moeten plaatsvinden, met een mooi afscheid en het vooruitzicht van een fijn en welverdiend pensioen met haar geliefde en dierbaren. Wat een gemis en wat een verdriet voor haar familie, vrienden en collega's. Veel sterkte.
Ineke van der Swaluw van Gessel
21
January
2023
Ik ben diep geschokt door het overlijden van Ingrid. Wij hadden vandaag reünie van onze school Zandvliet in Den Haag. Wij vroegen ons af of ze ook nog zou komen. Niet wetende welk verdrietig nieuws ik vanavond in het AD las. Ze was in onze schooltijd een gezellige, goedlachse vriendin. Zo zal ik haar ook blijven herinneren. Heel veel sterkte voor de familie en vrienden.
Bas Braad
21
January
2023
Ik wens de familie heel veel sterkte toe. Ik ken Ingrid van mijn tijd bij de ANWB en was geschokt om te lezen dat ze is overleden.
Janneke van Teeffelen
20
January
2023
Het wordt wennen voor de staf van BFL en iedereen die met Ingrid werkte dat we ons werk voortaan zonder haar gaan doen. Ik had haar graag een mooie tijd gegund met haar nieuwe liefde, familie en vrienden. Ingrid heeft veel voor Inholland en ons Domein gedaan en we zijn als staf een mooi sterk team geworden onder haar bezielende leiding. Dat had ik haar graag nog willen vertellen. We zullen haar missen.
Yvonne Kanters
20
January
2023
Wat een ontzettend verdrietig bericht. Een mooie,warme oud-collega is er niet meer. Ik wens alle dierbaren veel sterkte met dit verlies.
Ingrid Wegman
20
January
2023
Hoe verdrietig te lezen dat Ingrid overleden is. Ingrid ken ik vanaf het moment dat wij allebei de ‘nieuwe rol’ van programmadirecteur binnen Inholland gingen vervullen. En later hebben wij intensief samengewerkt aan de voorbereiding van de externe evaluatie van de onderzoeksgroepen Business, Finance and LAW. En steeds de Ingrid die met visie, energiek, toekomstgericht met humor en met het oog voor de nodige ontwikkelingen aan het werk was. Met veel respect denk ik aan Ingrid.
Ik wens familie, vrienden en collega’s
sterkte met dit onverwachte verlies, Ingrid Wegman
Jet de Ranitz
20
January
2023
Wat een verschrikkelijk verlies! Ik heb Ingrid in meerdere rollen meegemaakt en herken hoe collega's over haar praten. Ze heeft heel veel voor Inholland betekend! Ik denk met respect en waardering aan haar terug. Ik wens jullie allemaal veel sterkte. Weet dat ik aan jullie denk. Omhelsd, Jet
Ria de Gooijer
20
January
2023
Onbegrijpelijk dat Ingrid zo snel vanuit 'ten volle leven' er nu niet meer is. Veel sterkte voor haar familie, vrienden en collega's.
Afke Theunissen
20
January
2023
Wat een enorme schok en wat een groot verdriet! Ingrid had een groot Inholland-hart. Ik wens de familie, vrienden en iedereen die haar lief had heel veel sterkte. Ingrid, ik ga je missen!
Paul van den Bosch
20
January
2023
Wat een intens verdrietig onverwachts bericht.
Een harde werker, loyaal aan Inholland en alle collega’s in het kwadraat, een ‘mensen mens’ en levensgenieter. Samen intensief samengewerkt en altijd zij aan zij. Sterkte aan iedereen.
Helenne van Adrichem
19
January
2023
Wat een onverwacht en verdrietig bericht! Ingrid heeft veel betekend voor onze school. Altijd vol energie aanwezig. Ik wens familie en vrienden heel veel sterkte met dit grote verlies.
René Boonstra
19
January
2023
Herinneringen aan Ingrid Moes

Ingrid was mijn eerste leidinggevende bij de opleiding Communicatie. Meteen al toen ze mij een contract gaf zorgde ze ervoor dat ik in een net iets hogere schaal kwam dan gebruikelijk. Ik had al een paar jaar als free-lancer gewerkt en kon nergens aanspraak op maken, maar Ingrid vond het belangrijk om goed voor haar team te zorgen. Dat sierde haar en in de jaren daarna heb ik haar niet anders gekend. Ze kwam voor ons op. Maar ook als dingen niet konden dan was ze daar ook eerlijk en open over.

Als Ingrid iets beloofde dan gebeurde het ook. Ik heb haar volgens mij ook nooit kunnen betrappen op een dubbele agenda. Wat dat betreft stond ze ook wel “aan onze kant”. Haar reactie op bezuinigen was ook altijd “ja, maar jullie pikken ook maar van alles”.

Ingrid heeft als programmadirecteur aan de basis gestaan van veel onderwijsontwikkelingen binnen de opleiding communicatie. Onder haar leiding hebben er veel ontwikkeltrajecten plaatsgevonden waar ik deel van mocht uitmaken. Daarbij zorgde ze ervoor dat we altijd vrij en buiten de deur aan de slag konden gaan. Met enige regelmaat mocht het ontwikkelteam een paar dagen naar een hotel (meestal Zandvoort) om daar in alle rust te kunnen werken.

Ze was ook “gewoon” onderdeel van het team. Legendarisch was de keer dat we met zijn allen op een tweedaagse op de hei in stapelbedden moesten slapen. Daarbij ging Ingrid gewoon op de kamer van de docenten in een stapelbed.

Typisch Ingrid was ook dat ze de didactische opleiding voor HBO docenten had gevolgd omdat ze gewoonweg vond dat ze dat moest kunnen. Ze ging ook rustig voor de klas staan als dat nodig was.

Ik herinner mij Ingrid als een warm mens, met gevoel voor humor en altijd geïnteresseerd in waar je mee bezig was. Maar ook op persoonlijk vlak stond Ingrid dichtbij.

Ik ben diep geraakt door haar overlijden. Met Ingrid is ook een belangrijk persoon heengegaan die aan de wieg heeft gestaan van Hogeschool Inholland. Ze was een bouwer met een groot hart voor haar team. Niet bang om ook haar eigen nek uit te steken als dat nodig was.

Rust zacht lieve Ingrid.
Eric Wiersma
19
January
2023
Wat een heftig, onverwacht en vreselijk bericht, schrik er erg van! Ik bewaar mooie herinneringen aan Ingrid, jarenlang zat ze op de kamer naast mijn kamer op de 5e verdieping in Rotterdam en sprak ik haar regelmatig, ze was recht door zee, met een warm hart voor docenten en studenten, en ze had een goed gevoel voor humor en een flinke dosis relativeringsvermogen. Denk ook met veel plezier terug aan haar 60e verjaardag, waar ik als DJ de muziek mocht verzorgen, en waar ze genoot van alle aandacht van familie, vrienden en collega's en haar favoriete muziek (David Bowie, Let's Dance!) Ik wens haar familie en iedereen die haar goed gekend heeft heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies. Rust zacht!
Saskia Siwoeh
19
January
2023
Wat een vreseljk en onverwacht bericht. Ik begin steeds meer te beseffen dat ik je nooit meer tegen zal komen in de wandelgangen van Inholland. Rust zacht daar waar je nu bent Ingrid.
Ik wens iedereen veel sterkte en liefde toe met dit verlies
Sarah Lednor
19
January
2023
Bizar dat iemand er zomaar niet meer is. Veel sterkte aan iedereen die haar gekend heeft en lief had.