Rotterdam,
02
november
2020
|
08:25
Europe/Amsterdam

InCollab: studenten helpen ondernemers in coronanood

InCollab is de naam van website en het leerwerkbedrijf van Inholland dat ondernemers tijdens corona digitaal te hulp schiet. De naam lijkt ergens een afkorting van. Maar waarvan? Volgens studenten Giovanni van Dam (21, Inholland Diemen), Larissa Deurloo (22, Inholland Haarlem) en Tasha Wijnstein (25, Inholland Haarlem) is het een samentrekking van het 'In' van Inholland en het 'Collab' van collaboration (samenwerking): "Eigenlijk een heel logische naam. Want het draait om samenwerking. Niet alleen tussen publiek en privaat, maar ook tussen diverse Inholland-locaties en studenten van verschillende disciplines binnen het Domein Business Finance & Law." Op 28 september ging de site live.

Een beroemde klant

Via een ingenieus – maar gebruiksvriendelijk – digitaal systeem kunnen ondernemers uit het hele land hun vragen indienen. Vanaf dat moment heet een vraag een ‘ticket’. Teamcaptains onderzoeken welke expertise nodig is om het ticket te kunnen beantwoorden en stellen vervolgens een team samen waarin de vereiste disciplines zijn vertegenwoordigd. Op dit moment kunnen ze daarbij kiezen uit 15 studenten, waarvan drie van Inholland Rotterdam. Ieder gaat vervolgens vanuit zijn eigen invalshoek met het vraagstuk aan de slag. En precies daar zit de meerwaarde van de multidisciplinaire InCollab-aanpak: een ondernemersvraag wordt van verschillende kanten bekeken en het antwoord kent daardoor dus ook meerdere perspectieven.

"Een extraatje voor de ondernemer," aldus Larissa. Als de bevindingen tot één conceptadvies zijn samengevoegd geeft een Board of Quality van docenten en experts feedback. Na hun goedkeuring krijgt de ondernemer dan zijn antwoord. Afhankelijk van de complexiteit kan dat één dag tot zo’n drie maanden duren. Sommige vragen zijn relatief makkelijk te beantwoorden, in andere gevallen vergt het meer onderzoek. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de vraag die festivalorganisatie De Parade aan InCollab voorlegde. Door de coronacrisis kon het festival dit jaar niet doorgaan; een enorme financiële klap. "Hoe vangen we dat op?" vroeg de organisatie zich af. Vier studenten stortten zich op het antwoord. Zij werken inmiddels aan een plan om het verdienmodel zo aan te passen dat De Parade het komende jaar doorkomt.

Niet vastgeroest
Corona vormde de aanleiding om in juni met InCollab te starten. Het idee was ondernemers in deze moeilijke tijden gratis deskundige hulp te kunnen bieden door studenten die stage lopen bij InCollab. De tot nu toe ingediende vragen variëren van heel concreet (‘hoe zorg ik ervoor dat mijn webshop goed online te vinden is?’) tot meer strategisch (‘wat moet ik doen om een tweede coronagolf te overleven?’). Ook de antwoorden verschillen, van een beknopt advies tot een doorwrocht implementatieplan."Zolang het een te onderzoeken vraagstuk is, kunnen we elke ondernemer helpen," verzekert Tasha. Wel ligt nu nog de nadruk op juridische, financiële of marketingissues. Vereist een probleem andere expertise, dan wordt gezocht naar studenten van andere domeinen. Zo wordt voor De Parade samengewerkt met Creative Business. In de toekomst wil InCollab standaard meerdere opleidingen bij het werk betrekken om ondernemers nog beter van dienst te kunnen zijn. Giovanni: "Des te meer specialismen, hoe meer oplossingen. Niet gebonden aan vastgeroeste bedrijfsgewoonten of tunnelvisies stimuleren wij elkaar als team om buiten onze eigen denkkaders te kijken." Inderdaad: creatief en out of the box!

Drie tevreden managers
Giovanni van Dam (woordvoerder), Larissa Deurlo (studentbegeleider) en Tasha Wijnstein (positionering) trekken de kar bij InCollab. Tot hun volle tevredenheid: Larissa: "Ik heb tijdens mijn werk voor InCollab meer geleerd dan in mijn hele studie!" Giovanni: "Ik word enorm gemotiveerd als wij met z’n allen aan het eind van de dag tevreden zijn en het gevoel hebben iets goeds te hebben gedaan voor de Nederlandse ondernemer." Tasha: "Ik vond het fantastisch om deze start-up op te zetten. Ik hou ervan om van niets iets te maken."

Stage lopen bij InCollab: 1+1+1 +1 = 4
Om vier redenen is werken bij InCollab voor studenten aantrekkelijk. Ten eerste liggen de stages in coronatijd niet voor het oprapen. Ten tweede werk je niet voor één maar voor heel veel verschillende bedrijven. Ten derde word je als stagiair niet alleen door je stagebegeleider maar ook door een bijna afgestudeerde medestudent van InCollab begeleid bij het behalen van je competenties en doelen. Ten vierde krijg je een certificaat van deelname mee met alle kennis, vaardigheden en competenties die je tijdens deze stage hebt vergaard. En dan hebben we het nog niet eens over de cursussen, de uitjes en de mogelijkheden je netwerk uit te breiden!

BFL-studenten kunnen zich via mt@incollab.nl aanmelden voor een stage, een afstudeeropdracht, vrije of inwisselbare studiepunten of als vrijwilliger (met motivatiebrief, cijferlijst en CV). Zij kunnen nu als vrijwilliger en in het tweede semester als teamlid aan de slag. Sollicitaties vanuit andere domeinen zijn ook welkom.

Voor meer informatie of het indienen van een ondernemersvraag: www.incollab.nl

Reacties 1 - 3 (3)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Omelara
16
September
2021
Wie zit allemaal in deze commissie ik wil als het kan graag een face to face gesprek. Want ik kom niet verder door te mailen
Daan Stet
16
September
2021
Dag Omelara,

De enige informatie die ik heb staat in dit artikel. Of check de website https://incollab.nl/..

Vriendelijke groet.. Daan Stet
Omelara
25
August
2021
Beste Omelara,

 

Ik begrijp dat je graag aan de stageverplichting wilt voldoen, maar zoals ik al eerder heb aangegeven, heeft de opleiding niet zomaar een verdiepende opdracht paraat.

Wat wellicht een optie zou zijn, is dat je contact opneemt met het leerwerkbedrijf van Inholland, INcollab en samen met de medewerkers daar bepaalt of er een geschikte verdiepende opdracht is. Deze moet uiteraard wel aan de eisen voldoen en dus in ieder geval betrekking hebben op 1 van de 4 kerngebieden van FC (Strategisch Management, Prestatiemanagement, Governance, Risk & Compliance of Finance, Operations & reporting).

Zie hier de link met informatie over INcollab. Er staat ook een e-mail adres vermeld. InCollab: studenten helpen ondernemers in coronanood (inholland.nl)

 

Mocht het inderdaad mogelijk zijn een verdiepende opdracht bij INcollab te doen (of elders, je kunt ze

Omelara
10
July
2021
Ik heb in 2017 stage gelopen en met een voldoende afgerond. Echter moet ik nog een onderzoek doen. En ik moest hier bij jullie zijn om een opdracht te krijgen. Ik ben gestuurd door mijn langlooptraject begeleider.