Alkmaar/Amsterdam,
10
mei
2021
|
09:09
Europe/Amsterdam

Inholland Anna Reynvaan 2021 livestream over verpleegkundig leiderschap

Maak kennis met Levy Bakker, genomineerde Anna Reynvaan Studentenprijs 2021

Alle studenten én docenten Verpleegkunde van Inholland zijn uitgenodigd dinsdag 11 mei aan te sluiten bij de Inholland Anna Reynvaan 2021 livestream.  Het evenement, bedoeld ter verdieping en inspiratie binnen het vakgebied, gaat vooraf aan de Internationale Dag van de Verpleging en de landelijke Anna Reynvaanlezing op 12 mei, waarin Inholland dit jaar voor het eerst partner is. Belangrijk podium is er tijdens beide bijeenkomsten voor deeltijdstudent Levy Bakker, die met haar artikel ‘Cafeïne in de acute psychiatrie: beperking of toevoeging?’, genomineerd is voor de Anna Reynvaan Studentenprijs.

BNN-presentator Jurre Geluk, onder meer bekend van Je Zal Het Maar Hebben, presenteert de livestream die vanuit Inholland Alkmaar wordt uitgezonden. Een expertpanel gaat met studenten, alumni en docenten in discussie aan de hand van stevige stellingen. Het panel bestaat uit Inholland-lector Robbert Gobbens (Gezondheid & Welzijn van Kwetsbare Ouderen), professor Hester Vermeulen (Radboud Universiteit) en professor Greta Cummings (University of Alberta, Canada).

Levy

Catharina van Oostveen (verpleegkundig decaan, Spaarne Gasthuis) deelt haar visie op verpleegkundig leiderschap. Daarnaast is er een podium voor de vier studenten Verpleegkunde van Inholland die een artikel hebben aangeleverd als inzending voor de Anna Reynvaan Studentenprijs, waarvan onze student Levy Bakker (zie foto) zelfs een nominatie in de wacht sleepte.

Nieuwe inzichten in cafeïnegebruik in de psychiatrie
Levy werkt momenteel als psychiatrisch verpleegkundige op de High & Intensive Care-afdeling van Mentrum. Daarnaast doet zij de deeltijdopleiding Verpleegkunde bij Inholland Amsterdam. In haar inzending voor de Anna Reynvaan Studentenprijs buigt Levy zich over cafeïnegebruik in de psychiatrie.

“Het beperken van cafeïne is een terugkerend vraagstuk in de (acute) psychiatrie”, legt Levy uit. “Cafeïne in de vorm van koffie, thee, frisdrank en energiedrank is maatschappelijk geaccepteerd en kent een opwekkend en stimulerend effect. In de psychiatrie kan het ingezet worden als hulpmiddel om inspannend gedrag bij dagelijkse activiteiten te vergroten. In hoge concentraties kan cafeïne echter ook negatieve bijwerkingen geven, waarbij een relatie wordt gezien met het ziektebeeld.”

De meest recente literatuur over dit onderwerp was verouderd en sinds 2012 niet meer gereviseerd, constateerde Levy. De inzichten op dit onderwerp pasten dan ook niet meer bij de moderne psychiatrie, die gericht is op persoonsgerichte zorg waarbij een visie op herstelondersteunende zorg leidend is. Op basis van haar onderzoek doet Levy aanbevelingen voortaan meer aandacht te besteden aan individuele cafeïneconsumptie en te integreren in evaluaties. De aanbevelingen sluiten aan bij moderne psychiatrie en dragen bij aan herstel.

Docenten en jury van de Anna Reynvaan Studentenprijs herkennen Levy’s onderzoek als een terugkerend vraagstuk dat mooi aansluit op de ontwikkelingen en visies op zorg in de moderne psychiatrie. Levy: “Het betreft een maatschappelijk geaccepteerd onderwerp waarvan de resultaten en aanbevelingen breed inzetbaar en makkelijk toepasbaar zijn.”

Het is zo waardevol om als verpleegkundige een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van je medemens! Ik zou het iedereen aanbevelen
Levy Bakker, genomineerde Anna Reynvaan Studentenprijs 2021

Levy mag haar onderzoek woensdagmorgen presenteren tijdens de genomineerdenbijeenkomst van de Anna Reynvaanlezing. ’s Middags hoort zij of zij de ook de gelukkige winnaar is. “De nominatie an sich zie ik al als een enorm compliment! Dit onderstreept voor mij nog meer de relevantie voor de praktijk en het verpleegkundig beroep. Winnen zou natuurlijk helemaal een eer zijn!”

Als Levy eind 2021 klaar is met haar opleiding wil ze verder met de master Advanced Nursing Practice (MANP) en doorleren om uiteindelijk verpleegkundig specialist GGZ te worden. “Mensen in psychiatrische nood verdienen, hoe ongewenst het gedrag soms ook mag zijn, de beste persoonsgerichte zorg en gelijkwaardige benadering. Ik zal me dan ook te allen tijde hard maken voor destigmatisering van de doelgroep, kwaliteit van zorg en leven voor het mens achter de aandoening. Het is zo waardevol om als verpleegkundige een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van je medemens, ik zou het iedereen aanbevelen.”

Anna Reynvaanlezing op 12 mei, Internationale Dag van de Verpleging
De jaarlijkse Anna Reynvaanlezing vindt woensdag 12 mei plaats van 15.00 tot 16.30 uur, live via Vimeo. De online lezing wordt georganiseerd door Amsterdam UMC in samenwerking met het blad TVZ, Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Inholland. Met de lezing, vernoemd naar een pionier in de Nederlandse verpleegkunde, willen de organisatoren verpleegkundigen de mogelijkheid geven om kennis te nemen van nieuwe ontwikkelingen in de patiëntenzorg. Verpleegkundig leiderschap staat dit jaar centraal.

Bekijk de lezing via de livestream. Ga voor informatie en aanmelden naar de website van Amsterdam UMC.