07
maart
2022
|
07:41
Europe/Amsterdam

Inholland ondertekent VN-verdrag voor mensen met een handicap

Sylvia Groen: ‘Dat ik een beperking heb is bespreekbaar, ik durf hier mezelf te zijn’

sylvia

Tijdens de Community of Practice (CoP) Diversiteit op donderdag 24 maart ondertekent Hogeschool Inholland het VN-verdrag voor mensen met een handicap. Voor student Sylvia Groen is dat een belangrijke gebeurtenis. “Het laat zien dat onze hogeschool dit onderwerp belangrijk vindt en dat zorgt ervoor dat ik me nog meer vertrouwd en thuis kan voelen hier.” 

Sylvia heeft het syndroom van Gilles de la Tourette. Het is een hersenaandoening die fysieke tics veroorzaakt. Deze plotselinge, onwillekeurige bewegingen kunnen van persoon tot persoon verschillen. “Ik heb er geregeld last van dat ik mijn nek draai of dat mijn kaak zich spant”, zegt Sylvia. “Het gebeurt vooral als ik me psychisch gespannen voel.” 

Social Work 
In september is Sylvia begonnen aan de opleiding Social Work bij Hogeschool Inholland Alkmaar. “Ik probeer zo veel mogelijk op school te zijn. Soms is het lastig om veel lessen achter elkaar te volgen of te studeren. Voor de kerstvakantie had ik hierover een gesprek met mijn leercoach. Ik vertelde dat ik moeite had met het lezen van de theorie als ik op dat moment last heb van mijn tics. Hij gaf me tips over de luisterfunctie van Microsoft Word en dat ik notities zelf kon inspreken en terugluisteren als lezen even niet lukt. Ik vond het vooral erg fijn dat mijn leercoach echt meedacht met mij, met begrip en empathie.” 

Inclusief onderwijs 
Bij docenten wil Sylvia niet per se een punt maken van haar beperking. “Alleen als mensen vragen wat er aan de hand is, wil ik er best over vertellen.” Ze heeft wel een tip voor docenten. “Vraag en kijk wat er aan aanpassingen nodig zijn en let op verschillende behoeften als je het curriculum vormgeeft. Dat is inclusief onderwijs.” 

Community of Practice (CoP) Diversiteit

Nog steeds een taboe 
Volgens Sylvia zou het goed zijn als mensen binnen en buiten de hogeschool meer aandacht en begrip zouden hebben voor mensen met een beperking. “Er heerst nog steeds een taboe. Mensen draaien zich om als ze op straat iemand met een beperking voorbij zien komen.” 

Klankbordgroep Studeren+ 
Om studeren met een functiebeperking beter bespreekbaar te maken sloot Sylvia zich aan bij de Inholland klankbordgroep Studeren+. “Daarin zitten verschillende studenten, zoals iemand met diabetes die geregeld insuline moet spuiten, en iemand met autisme bij wie van alles in het hoofd kan omgaan. Het gaat dus ook om functiebeperkingen die lang niet altijd zichtbaar zijn, maar waarvan het fijn is dat docenten en decanen begrijpen wat het met een student doet. Vandaar dat Inholland geregeld workshops organiseert zodat ervaringsdeskundigen, docenten en decanen van elkaar kunnen leren.” 

Voorbeeld voor de maatschappij 
Met de ondertekening van het VN-verdrag committeert Inholland zich aan de inzet voor een betere positie voor mensen met een beperking. “Het laat zien dat onze hogeschool het onderwerp belangrijk vindt, er aandacht aan wil geven en dat zorgt ervoor dat ik me nog meer vertrouwd en thuis kan voelen hier. Als ik dan ergens mee zit, durf ik ook gemakkelijker naar iemand toe te stappen. Het onderwerp is bespreekbaar en daardoor kan en durf ik mezelf te zijn. Het is een eerste stap om af te rekenen met het taboe rond beperkingen. Inholland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de maatschappij.” 

Meld je aan voor de CoP Diversiteit 
Geïnteresseerd in de (online) bijeenkomst van donderdag 24 maart van 14.00 tot 16.00 uur? Meld je nu aan voor de CoP en je krijgt te zijner tijd een uitnodiging om de bijeenkomst bij te wonen. 

Ook is er op 24 mei (van 14.00 tot 16.00 uur) een workshop over dit thema voor docenten en begeleiders. Je kunt je hiervoor aanmelden via het Leerportaal.