Haarlem,
11
december
2020
|
11:20
Europe/Amsterdam

Inholland presenteert opleidingen tijdens eerste online regionale voorlichtingsavonden

Om zich te oriënteren op vervolgopleidingen in het hoger onderwijs bezochten ruim 3500 havo- en vwo-leerlingen op 10 en 11 november de jaarlijkse Studie Keuze Informatie Avonden (SKIA). Vanwege corona werd de SKIA dit jaar online aangeboden. Tal van hbo- en wo-opleidingen, waaronder Hogeschool Inholland Haarlem, verzorgden presentaties over hun opleidingen. Op deze wijze leverden ze een belangrijke bijdrage aan het studiekeuzeproces van vo-scholieren in de regio.

Normaalgesproken stelt Inholland Haarlem elk jaar haar gebouw en faciliteiten voor de regionale voorlichtingsavonden beschikbaar, maar vanwege de coronamaatregelen vond het jaarlijkse evenement nu geheel online plaats. De Decanenkring Kennemerland is verantwoordelijk voor de organisatie van de SKIA. Zij vertegenwoordigen ongeveer twintig middelbare scholen uit de ‘bredere’ regio Haarlem, waaronder Lisse, Hoofddorp, IJmuiden en Driehuis. De online uitvoering was geheel in handen van onderwijsbureau EduSkoel.

Presentaties hogescholen en universiteiten 
Verspreid over twee avonden kwamen op deze manier 150 vervolgopleidingen aan bod. Per avond kozen de scholieren drie tot vijf studiepresentaties van elk 35 minuten, waarvoor zij zich vooraf konden aanmelden via skiahaarlem.nl. Voor leerlingen van de klassen havo 4 en vwo 5 was deelname verplicht, de eindexamenklassen konden zich vrijwillig aanmelden. 
Er deden negentien hogescholen en universiteiten aan het voorlichtingsprogramma mee en de presentaties werden verzorgd door studenten en/of docenten van de opleidingen zelf.

Belang van voorlichting 
"De voorbereiding voor het kiezen van een vervolgopleiding is van groot belang", zegt Michiel Dijkstra, verantwoordelijk voor de werving en instroom bij Inholland Haarlem. "Scholieren krijgen via deze weg informatie over opleidingsmogelijkheden in het hoger onderwijs en we leveren zo dus een belangrijke bijdrage aan hun keuze voor een vervolgopleiding. Het is ontzettend belangrijk dat iemand op de juiste plek terechtkomt, niet alleen wat studierichting betreft, maar ook als het gaat om de onderwijsinstelling en de fysieke studieomgeving zelf."

De vertegenwoordigers van de onderwijsinstellingen probeerden in hun presentaties zo nauwkeurig mogelijk een beeld te schetsen van wat een student te wachten staat. Per studierichting werd uitgebreid en enthousiast uitleg gegeven over de vakken per jaar, over de doorgroeimogelijkheden binnen de opleiding, maar ook meer inhoudelijk over de mate van samenwerken binnen werkgroepen of hoe een week uit het leven van een student eruitziet.

Oudervoorlichting 
Speciaal voor ouders/verzorgers was er een oudervoorlichting verzorgd door Wilbert Zwanenburg, opleidingsmanager van Pabo Inholland Haarlem. Hij belichtte wat het betekent als je kind gaat studeren en welke rol ouders kunnen spelen in het studiekeuzeproces van hun kind. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren bijvoorbeeld het verschil tussen hbo en wo, de bachelor-masterstructuur en de mogelijkheden rondom studiefinanciering. Ruim 360 ouders/verzorgers hadden zich direct voor deze voorlichting ingeschreven.

In contact met elkaar 
Inholland Haarlem doet er alles aan om de toekomstige studenten te helpen en goed te begeleiden bij hun studiekeuze, onder andere dus door middel van goede online voorlichting. Dijkstra: "Doordat je als leerling de school in deze periode niet fysiek kunt bezoeken en bijvoorbeeld niet zelf de sfeer kunt proeven, is het extra belangrijk om online een goed beeld te krijgen van mogelijke vervolgopleidingen. Ik ben blij dat dankzij deze gezamenlijke inspanning van de Decanenkring Kennemerland, EduSkoel en Inholland zoveel scholieren in contact zijn gebracht met zoveel studenten en docenten van vervolgopleidingsinstituten in de wijde omgeving van Haarlem. En dat we ze op deze wijze kunnen helpen bij hun ontplooiing."

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
carla daudeij
08
November
2021
hallo, kan ik mijn dochter nog aanmelden voor deze informatie avonden?
gr Carla Daudeij
Daan Stet
08
November
2021
Helaas, het gaat hier om avonden uit 2020. Check inholland.nl of mail naar info@inholland.nl voor meer informatie.