Alkmaar,
05
april
2023
|
17:00
Europe/Amsterdam

Inholland-stage event helpt student een stap verder naar de toekomst

Bedrijf en student samen aan tafel bij Connect2Business x Mix & Match

Issam_MixenMatch

Met méér bedrijven en méér studenten was het stage-event Connect2Business x Mix & Match van Hogeschool Inholland dit jaar groter dan ooit. Techniek- en economiestudenten vanuit maar liefst 16 verschillende studierichtingen uit Alkmaar en Haarlem gingen op 'speeddate’ met 180 bedrijven. Het doel: een passende stage- of afstudeerplek vinden. “Zo helpt Inholland je een belangrijke stap verder te zetten in je toekomst”, zeggen eerstejaarsstudent Issam el Mejdoub, afstudeerder Lesley van den Broek en oud-Inholland-student Iris Pouw, die vanuit haar werkgever nu zelf op zoek is naar stagiairs.

Via rondetafelgesprekken kregen zowel bedrijven als studenten tijdens het stage-evenement op 21 en 22 maart een podium in de Grote Kerk in Alkmaar, om zich aan elkaar voor te stellen en samen te zoeken naar een mogelijke match. Ook dit jaar was de organisatie weer volledig in handen van studenten, begeleid door docenten en Ondernemend Regio Alkmaar.

Opstapje naar het bedrijfsleven
“De stagemarkt maakt de kloof tussen bedrijven en studenten kleiner”, zegt Issam el Mejdoub, eerstejaarsstudent Technische Bedrijfskunde bij Inholland Alkmaar. “Je zit informeel en laagdrempelig aan een ronde tafel, waardoor je echt met elkaar in gesprek raakt. En je kunt alles vragen. Vooraf waren we door school al helemaal klaargestoomd: hoe kun je je het best presenteren? Wat is belangrijk om te leren tijdens een stage? En hoe prik je dwars door al die mooie verkooppraatjes? Daar komt bij dat al onze schoolprojecten ín de praktijk plaatsvinden, letterlijk bij een bedrijf op de werkvloer. Het wordt voor ons dus snel heel normaal om bij een bedrijf binnen te lopen. Op die manier vallen alle eventuele drempels die je hebt uiteindelijk vanzelf weg.”

Organisatorische ervaring
Lesley van den Broek is vierdejaarsstudent Business Studies, afstudeerder bij de afdeling Werving, Instroom en Relatiemanagement (WIR) van Inholland Alkmaar, en medeorganisator van Connect2Business. Als (oud)commissie- en bestuurslid van de studievereniging Business, Finance & Law (BFL) organiseerde zij de afgelopen jaren diverse grote en kleine activiteiten, gastcolleges, workshops en Open Dagen. Ook onderhield ze contacten met bedrijven uit de regio, het docententeam en het domein BFL zelf.

Doordat ik zo nauw betrokken ben geweest bij de opleiding, heb ik me in de loop der tijd enorm kunnen ontwikkelen. Inholland heeft mij zoveel kansen geboden, waarbij er echt gekeken wordt waar je als student naartoe wil. Zo heb ik niet alleen ontdekt dat ik een grote connectie heb met (ondersteunend) onderwijs, maar ook kon ik dankzij mijn opgebouwde netwerk zelf mijn stageplek regelen - bínnen de hogeschool. Met name dat openstaan voor studenten, de benaderbaarheid van docenten en het creëren van verbinding binnen en buiten de lessen hebben ervoor gezorgd dat ik ben waar ik ben: helemaal op mijn plek en vol enthousiasme over de toekomst.

Lesley van den Broek is vierdejaarsstudent Business Studies

Talentontwikkeling en verbinding
De stagebeurs is ook van belang om de werknemer van de toekomst voor de regio te behouden. “Fantastisch dus dat zoveel Noord-Hollandse bedrijven zijn aangehaakt”, vindt Iris Pouw. Als oud-student vond ook zij via Connect2Business x Mix & Match haar stages, inmiddels is zij als projectmanager bij de Rodi Groep nu zelf op zoek naar stagiairs. “Naast de benodigde kennis heb ik ook vooral zoveel gehad aan de waardevolle competenties die je vanuit school meekrijgt. Je leert solliciteren, pitchen en een degelijk cv of LinkedIn-profiel op te zetten, maar ook hoe je goed met elkaar communiceert en samenwerkt. Soft skills waar je je hele verdere carrière wat aan hebt."

Studenten hebben veel vragen over keuzes en afstudeerrichtingen, merkt Iris vanaf de andere kant van de tafel. “Dan willen ze weten hoe een bepaalde opleiding past in de organisatie of wat je er nou precies mee kunt doen. Superleuk, want vanuit mijn rol als voormalig student én werknemer kan ik hen een aardig eindje op weg helpen. Verder is zo’n stagebeurs voor ons ideaal, omdat we Rodi Groep goed op de kaart willen zetten bij jonge mensen, die willen leren in het bedrijf met de mogelijkheid om er te blijven. Maar sowieso is het ontzettend belangrijk om de verbinding te leggen tussen onderwijs, markt en bedrijfsleven. Het valt me op dat Inholland dat steeds meer aan het oppakken is. En daar dragen wij natuurlijk graag ons steentje aan bij.” 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.