Haarlem,
20
maart
2018
|
09:15
Europe/Amsterdam

International Exchange met Berklee College of Music (VS)

Vanaf deze week tot en met eind maart is het weer tijd voor de International Exchange voor studenten en docenten van Berklee College of Music in Boston én de Haarlemse Inholland-opleidingen Creative Business (International Music Management (EN) en Media & Entertainment Management) en I-MEM. De uitwisseling is bedoeld om studenten een internationale ervaring te bieden, kennis over te dragen, een internationaal netwerk te ontwikkelen en een brug te slaan tussen Europa en de Verenigde Staten (VS) op het gebied van 'music business'.

Deze week ontvangt Inholland Haarlem veertien studenten en enkele gastdocenten van Berklee. Aansluitend zijn een tiental derde- en vierdejaarsstudenten samen met docenten Lisette van Alten, Guus Bleijerveld en Neeltje Mooring van Hogeschool Inholland te gast bij Berklee in Boston. 

Berklee College of Music uit Amerika is wereldberoemd: 107 alumni ontvingen maar liefst 266 Grammy Awards, waaronder beroemdheden zoals John Mayer, Esperanza Spalding, Melissa Etheridge en Quincy Jones. Inholland-studenten, die de verdiepende Engelstalige minor Music Business volgen, maken één keer per jaar kans om deel te nemen aan deze Exchange. De studenten van Inholland die naar Boston afreizen, hebben zich vooraf aangemeld en zijn geselecteerd op hun motivatiebrief.

International Exchange
Neeltje Mooring, projectleider van de International Exchange met Berklee en moduleleider van het vak Music Business aan Hogeschool Inholland, vertelt: “De culturele diversiteit van Europa brengt muziekstijlen en artiesten voort, waarin de VS veel interesse hebben. Tegelijkertijd maken de verschillen in geschiedenis, wetgeving, taal, valuta en cultuur de exploitatie van muziek middels licenties complex. Wanneer we een platform kunnen creëren waarbij Europese studenten kennis uitwisselen met Amerikaanse studenten is er een slag te slaan in het actuele onderwerp binnen de muziekindustrie: Global Music Licensing.”

 

Neeltje Mooring, projectleider International Exchange Berklee College of Music en moduleleider Music Business Inholland
Door een platform te creëren waarbij Europese studenten kennis uitwisselen met Amerikaanse studenten is er een slag te slaan binnen de muziekindustrie bij Global Music Licensing.
Neeltje Mooring, projectleider International Exchange Berklee College of Music en moduleleider Music Business Inholland

Programma
Deze week zijn Berklee-studenten, -muzikanten en -componisten die zich specialiseren op het gebied van music business te gast bij Inholland Haarlem. Het programma bij Inholland bestaat onder meer uit (gast)colleges over Copyright Law in Europa (docent Guus Bleijerveld), Recorded Music (docent Hennie van Kuijeren), Music Publishing/Licensing (Andrea Johnson en Neeltje Mooring), Current Issues in the Music Business (Don Gorder). Ook vindt er een interactieve presentatie plaats van de unieke startup ‘Smartphone Orchestra’. Daarnaast werken studenten aan gezamenlijke opdrachten zoals ‘Onderhandelingen’, waarbij Berklee-studenten de rol van ‘music supervisor’ en Inholland-studenten de rol van muziekmaatschappij vertegenwoordigen. Conservatorium Haarlem verzorgt een workshop op het gebied van EDM (Electronic Dance Music) door DJ Estroe (Esther Roozendaal). Ook brengen de studenten een bezoek aan het bedrijf Massive Music in de A’DAM Toren en Record Industry in Haarlem, de grootste fabriek van Europa waar vinyl geperst wordt.


Opening van de International Exchange bij Start Up Campus Haarlem

Inholland-studenten te gast bij Berklee
Aansluitend zijn vanaf 24 maart Inholland-studenten gedurende een week te gast bij Berklee in Boston. Ze nemen deel aan colleges en workshops in onder andere Legal Aspects of the Music Industry, Business Leadership & Ethics, Music Publishing, Creative Commons in New Media en Principles of Business Management. Ook vinden er businesstrips in Boston en New York plaats, waaronder bedrijven als Spotify, Kobalt Music Publishing en YouTube. Docenten Neeltje Mooring en Guus Bleijerveld van Inholland zullen bij Berklee tevens gastcolleges verzorgen in Creative Music Licensing en Legal Aspects.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.