Haarlem,
22
januari
2019
|
08:44
Europe/Amsterdam

Interprofessioneel onderwijs maken met e-health

Op bezoek bij de basistraining eHealth voor docenten

Beeldbellen met cliënten, verantwoord en veilig gebruik maken van medische apps en zorgrobots; in de moderne zorg is e-health niet meer weg te denken. Reden genoeg voor docenten Verpleegkunde, Sportkunde, Social Work en MBRT om hun eigen deskundigheid op dit vlak op peil te brengen. Collega’s van Inholland én docenten van het Nova College volgen daarom in Haarlem de basistraining eHealth voor docenten van Inholland Academy. Deze week is het de Nationale E-healthweek: een mooie gelegenheid om even langs te gaan. 

Luisterend naar Rob Doms, die de training namens Inholland Academy verzorgt, draait het bij e-health niet om de middelen alleen, maar vooral om hoe je middelen effectief kunt gebruiken. Dit bevestigen zijn cursisten. “We willen bij zijn en onze leerlingen kwalitatief goed onderwijs geven. Daar hoort een stukje e-health bij”, vertelt verpleegkundedocent Marlou Moonen van het Nova College in Hoofddorp. “Deze cursus geeft je een helder beeld van wat e-health inhoudt, waardoor je in staat bent het in je lessen te gebruiken. Studenten krijgen in de praktijk al met allerlei toepassingen te maken. Het zou mooi zijn dat ze daar in de les al kennis mee maken.”

Nieuwe zorg en de participatiemaatschappij
“Wat betreft leeftijd zijn wij een redelijk ‘oud’ team”, vertelt Marlou’s collega Linda Leuven. “Wij zijn vanuit het beroep het onderwijs ingerold en zijn verpleegkundige geworden in een tijd dat we ‘zorgden voor’. In de participatiemaatschappij neem je de zorg niet meer over. Je zorgt ervoor dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en dat vereist andere vaardigheden. We willen blijven doorleren, daarom schrijven we ons in voor dit soort cursussen.”

In de cursus leren docenten niet alleen over diverse toepassingen, maar ook wat dit betekent voor de competenties van ‘de nieuwe zorgprofessional’. Rob Doms: “Het gaat erom hoe je kennis over e-health inbouwt in je onderwijs op een manier dat studenten niet iets alleen maar snel oppikken, maar ook op de juiste manier. De studenten krijgen later te maken met kwetsbare mensen. Het vergt dan ook training hoe je e-health op de juiste manier kunt gebruiken om mensen op een veilige manier te helpen. E-health moet ‘gewoon’ worden. Na een tijdje zou deze cursus dan ook niet meer nodig hoeven te zijn.”

Mbo en hbo versterken elkaar, ook in e-health
Vorig jaar waren docenten van Inholland nog in de meerderheid bij de cursus, nu zijn er meer docenten van het Nova College aanwezig. Dat zowel hbo- als mbo-docenten aanschuiven bij dezelfde cursus is een bewuste keuze, mede in het kader van interprofessionele samenwerking. Inholland en het Nova hebben niet voor niets een intensieve samenwerking.

“De combinatie van mbo en hbo wordt steeds belangrijker”, benadrukt Doms. “Omdat de zorgprofessionals van de toekomst steeds meer in teams werken waar mbo’ers en hbo’ers samen komen. Dit geldt ook op het gebied van zorgtechnologie.” Doms noemt als voorbeeld de jaarlijkse Makathon, die dit jaar van 16 tot en met 18 mei plaatsvindt in Heemstede. Studenten uit zorg en welzijn, ict, techniek én medewerkers van onder andere de Hartekamp Groep gaan aan de slag met vraagstukken hoe technologie kan helpen om patiënten en cliënten regie over hun eigen leven te geven..

De kracht van interprofessioneel samenwerken komt ook naar voren tijdens de training, waar de meer praktisch ingestelde mbo-docenten en Inholland-docenten, toch meer gewend aan een vergadercultuur, van elkaar kunnen leren. Doms: “Het voorkomt dat je in je eigen bubbel blijft. Je versterkt elkaar en het maakt je onderwijs daadkrachtiger. Dat is goed, leuk en gezellig.”

De Gezonde Samenleving

Met de basistraining eHealth draagt Inholland bij aan De Gezonde Samenleving, een profilerend thema van Hogeschool Inholland. Dit is een samenleving waarin burgers, bij fysieke, psychische en sociale problemen, een zo gezond en sociaal mogelijk leven leiden en kunnen participeren. Een samenleving waarin mensen in hun sociale omgeving centraal staan. Waarin professionals mensen – preventief en bij problemen – activeren en ondersteunen bij het ontwikkelen van zelfmanagement en empowerment. Deze professionals werken interprofessioneel en maken gebruik van de laatste (technologische) innovaties.

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Diana Baalbergen-Koning
29
January
2019
Ik wil me graag inschrijven voor de post HBO opleiding eHealth voor docenten.
Via jullie site lukt het me niet.
Achtergond: HBO verpleegkunde, 2 gr docent verpleegkunde en omgangskunde.

Ik hoor graag van jullie.

Met vriendelijke groet, Diana Baalbergen.
Daan Stet
29
January
2019
Dag Diana,
Heb je al geprobeerd via onderstaande link? Wellicht kun je nog proberen via Google Chrome (in een andere browser).

https://www.inholland.nl/academy/opleidingen/inschrijven/inschrijvenmicros?opleiding=Basistraining%20eHealth%20voor%20docenten
Sengers
22
January
2019
Rob Doms laat, ook als leider bij de masteropleiding MAHIP, zien dat deze 'E-insteek' betere zorg/welzijn professionals aflevert dan ooit tevoren!

Door te werken in livingLabs behaalt het docentteam aantoonbaar hogere leeropbrengsten, die weinig andere opleidingen nog kunnen laten zien.

Bij de MAHIP kun je in 2 jaar en voor een bedrag van ver beneden de 10K MSc worden.

Wie wil dat nu niet?