Delft,
08
maart
2022
|
08:01
Europe/Amsterdam

'Je kunt er juist je voordeel uithalen, omdat je onderscheidend bent van de rest!'

In gesprek met Mathilde Bolt over haar opleiding Luchtvaarttechnologie

WhatsApp Image 2022-02-01 at 14.19.37

Na het vwo kiezen voor een hbo-opleiding; Mathilde Bolt, student Luchtvaarttechnologie, vond na een lastige beslissing haar perfecte studie in Delft. Omdat Mathilde een baangarantie erg belangrijk vond, ging ze zich oriënteren op de sector techniek. De luchtvaart trok haar altijd al aan. “Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en ondanks het feit dat ik geen wiskunde B had gedaan, was er genoeg motivatie om mij in te schrijven en het gewoon te doen.”

Een vrouw in de techniek: tegenwoordig is dit niet meer zo uniek. Steeds meer vrouwen besluiten de techniekwereld in te gaan voor goede baangarantie en bijzondere werkzaamheden. Ook Mathilde pakte deze kans met beide handen aan. “In het eerste jaar van mijn opleiding was ik het enige meisje in de klas. Zelf heb ik hier eigenlijk geen moeite mee. Ik merkte wel vaker op dat ik voor wat jongensachtigere dingen koos, dus ik was het wel gewend. Gelukkig is in de loop van mijn studie het aantal meisjes dat voor onze opleiding kiest toegenomen.” Mathilde vindt dat er geen onderscheid moet worden gemaakt voor een opleiding als Luchtvaarttechnologie. “Je kan er juist je voordeel uithalen, omdat je onderscheidend bent van de rest!” Ook geeft ze aan dat je juist voor een studie moet kiezen waar je veel uitdaging uit kan halen. 

Stage bij de Koninklijke Luchtmacht
In haar derde jaar liep Mathilde stage bij de Koninklijke Luchtmacht. Hier kreeg ze de kans om de hele week op de kazerne te verblijven. Helaas gooiden de komst van de coronamaatregelen en de eerste lockdown roet in het eten en moest ze na anderhalve maand alles vanuit huis doen. “Helaas, want ik vond het echt geweldig om op de kazerne te verblijven. Je krijgt zoveel mee van wat er allemaal gebeurt. Ik had ook een gezellig kamergenootje en alle opdrachten waren erg interessant en leerzaam.” Helaas voor Mathilde moest ze verder werken vanuit huis en kreeg ze daarmee ook een nieuwe opdracht. Een minder leuke bovendien, omdat er vanuit geheimhouding minder mee gedaan kon worden. 

Afstuderen bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid 
Inmiddels is Mathilde bezig met haar afstudeerstage bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hier doet Mathilde onderzoek naar een motorprobleem van een Boeing 747. “Vorig jaar kreeg deze Boeing een motorstoring na het opstarten bij Maastricht Airport. Er zijn toen stukken metaal van de motor in het dorp Meerssen gevallen. Hierbij liepen twee personen verwondingen op. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek gestart om de oorzaak van het ongeval te achterhalen.”

Mathilde is bezig met het technische gedeelte van het onderzoek en focust zich op het rapport van de motorfabrikant Pratt & Whitney. “Zij hebben zelf technisch onderzoek gedaan naar de motor van het ongeval en hierover een metallurgisch rapport geschreven. Om na te gaan of dit allemaal klopt ben ik bezig met het analyseren en duiden van dit rapport.” 

Toekomst
De reden dat Mathilde haar afstudeerstage heeft gekozen bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid is omdat ze dit soort werkzaamheden ontzettend interessant vindt.  “Ik keek als klein meisje altijd al naar Aircraft Investigation tot en met de dag van vandaag. Nu mag ik zelf vergelijkbaar werk doen!” Haar interesse voor een loopbaan later ligt dan ook in de veiligheid, maar over duurzaamheid is ze ook enthousiast.