Alkmaar/Haarlem,
24
november
2020
|
12:44
Europe/Amsterdam

Je stage binnenhalen bij Mix & Match x Connect2Business

Vanuit 18 verschillende studierichtingen techniek- en economie gingen 660 studenten op speeddate met bijna 70 bedrijven en ook met onze eigen Inholland-lectoraten voor het vinden van een stageplek of afstudeeronderzoek. Het grote stage-event Mix & Match x Connect2Business ging op donderdagmiddag 19 november online live, met daarbij live radio vanuit Inholland Haarlem. Door het event online aan te bieden hebben stage-aanbieders en studenten in deze coronatijd toch de mogelijkheid gekregen om met elkaar in gesprek te gaan voor het invullen van stageplekken. Met de deelnemende bedrijven wordt vaak al jaren samengewerkt en komen grotendeels uit Noord-Holland.

“Ik had drie leuke en interessante speeddates. De leukste was Deck180. Dit bedrijf is bezig met drones en vooral met nieuwe technieken en heeft veel uitdaging te bieden. Ik ga binnenkort mijn cv en motivatie delen en hoop snel online te kunnen solliciteren naar een afstudeerstageplaats”, zegt Sander Verplancke, vierdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde bij Inholland Alkmaar. “En ook als je nu nog geen match had voor een stage, kijk nog eens op de site van Mix & Match x Connect2Business daar staan 67 bedrijven die je nog eens kunt benaderen. Al deze bedrijven zoeken stagiairs.”

Vertrouwen
“Als studievereniging willen we dit stage-event graag faciliteren. Dit is waar we voor staan”, vertelt Johan Huiberts, voorzitter studievereniging Technische Bedrijfskunde. “Trots zijn we dat er 18 studierichtingen bij het event waren. De samenwerking met de studievereniging Business, Finance & Law heeft daaraan bijgedragen. In eerdere edities hebben we veel geleerd en deze kennis en kunde  toegepast. We hadden dit niet kunnen organiseren zonder alle 67 bedrijven die vertrouwen in ons hadden. We hopen dat meer bedrijven bij een volgende editie het lef hebben om ook in deze coronatijd stageplaatsen aan te bieden.”

Jebb Klaver, penningmeester studievereniging Technische Bedrijfskunde, had een drukke middag.“Ik had dus 67 Teams-meetings in mijn agenda staan voor Mix & Match x Connect2Business. Vanuit mijn Outlook-agenda werd het event gehost. Het werkte prima, mooi dat er zoveel rondetafelgesprekken zijn geweest waarbij studenten zich interactief opstelden en goed voorbereid waren op de ontmoeting.”

Naast de speeddates van de studenten met bedrijven was er tegelijkertijd een middag vullend radioprogramma. Richard Oerlemans, directeur Techniek, Ontwerpen en Informatica en vestigingsdirecteur Hogeschool Inholland Alkmaar, opende het stage-event via Inholland Radio. “Geweldig wat de studenten van de verenigingen hier voor elkaar hebben gekregen. We kijken met elkaar hoe studenten en professionals bij elkaar worden gebracht!”

Lef hebben
Oerlemans: “Als bedrijf is het lef hebben om in deze tijd studenten een stage te gunnen. En je zou willen dat de bedrijven die er nu niet zijn datzelfde lef tonen. Bij deze een oproep aan alle bedrijven in Noord-Holland. Studenten, ga ervoor vanmiddag en in je stage! Maak er een succes van!”

Anouk van der Kruk, secretaris studievereniging Technische Bedrijfskunde, was tevreden over de organisatie. “Het programma liep goed. Het was leuk om te zien hoe er live radio werd gemaakt via Inholland Radio. Een mooi extra programma voor de tussenrondes naast de rondetafelgesprekken van de stagezoekers.”

Planet Texel
Henny van der Zee, docent Werktuigbouwkunde, en Tom Mulder, vierdejaarsstudent Bouwkunde, vertelden op Inholland Radio over hun ervaringen bij het project Planet Texel. Ze deden een oproep om vooral mee te doen aan dit project. “In het begin van Planet Texel ben je vreemden voor elkaar en in no time benut je elkaars krachten. Het is een mooie proeftuin omdat Texel Nederland in het klein is”, vertelt Van der Zee.

Tom Mulder voegt toe: “Je doet het echt helemaal zelf. Je begint met weinig tot niets en door samen te werken, elkaar te vertrouwen en goed te communiceren kom je dus heel ver. Je leert anders denken omdat je samenwerkt met studenten van andere opleidingen. Met onze groep hebben we gekeken hoe er minder auto’s op Texel kunnen rondrijden. Zelfs de veerdienst is nu geïnteresseerd in ons plan om een Texferium te bouwen bij de aankomst van de veer en dat je daar je auto parkeert en verder gaat met fiets, bus of taxi. En doe vooral mee met dit soort projecten, gun jezelf deze mooie ervaring tijdens je studie. Het is mijn mooiste!”

Bierviltjes
Bernd Mintjes, ondernemer & investeerder en docent bij BFL Alkmaar gaf bij Inholland Radio aan de stagezoekers mee dat je er veel te ondernemen valt. “Zoek die bedrijven uit waar je veel kunt leren over ondernemen. En als je dan een eigen onderneming wilt starten dan moet dat op drie bierviltjes te schrijven zijn. Op het eerste viltje bedenk je voor wie je gaat ondernemen, viltje twee: wat is het probleem van deze doelgroep en bierviltje drie hoe kan ik dit probleem oplossen, wat kan ik hiervoor bedenken. Dan heb je dus in het kort je bedrijfsplan en voordat je het weet ben jij de nieuwe Airbnb, Booking.com of Wrap my bike. Die laatste zijn onze eigen Alkmaarse studenten Tim en Renzo van de opleiding Business Studies.”

Dorpje verduurzamen
“Het is ons doel om zoveel mogelijk studenten kennis te laten maken met duurzame energie. Ik vind zelfs dat ze dat moeten”, aan het woord is Petra Bijvoet, projectmanager TerraTechnica op Inholland Radio. “Door Terratechnica, partner van Inholland, ben je met echte praktijkopdrachten bezig. Als student ben je bijvoorbeeld in gesprek met bewoners van het dorpje Huisduinen om hun dorp te verduurzamen. Moet die windmolen er wel of niet komen, de bewoners wilden het eerst echt niet. Gesprekken met studenten heeft de kijk van bewoners en ondernemers van dit dorp erop veranderd. Ga je specialiseren in de duurzame energie, er is zoveel werk te doen en er zijn veel uitdagingen. Zie onze studenten Finance & Control die business-modellen doorrekenen voor het verduurzamen van woningen.”

Topstages in machinebouw, robotica en big data
Petra Arntzen vertelde over Techvalley en gaf in het radio-interview aan dat er veel kansen voor een aantrekkelijke stage liggen bij de 35 machinebouwers in de kop van Noord-Holland. “Deze machinebouwers zijn koploper in hun branche! En er zijn op dit moment 18 stage- en afstudeeropdrachten bij deze topbedrijven beschikbaar, waaronder een aantal fraaie onderzoeksopdrachten die bij de Inholland-lectoraten Robotica en Data Driven Smart Society ondergebracht zijn. Het gaat om stages in robotica & vision, predictive maintenaince, big data en smart industry. Voor onze studenten een uitgelezen kans om mee te werken aan innovatieve en actuele vraagstukken en de machinebouwindustrie in Noord-Holland te helpen de leidende marktpositie in Nederland te versterken!” De stage- en afstudeeropdrachten zijn in te zien op TOI Onderzoeksopdrachten en via Techvalley.

Rustige plek
Kevin Overtoom van Betaselect en oud-student van de hogeschool vertelde de studenten alles over online solliciteren. Hoe doe je dat in deze tijd, hoe kom je het beste over? “Je mist in deze online tijd de lichaamstaal die je bij een fysiek sollicitatiegesprek wel ziet. Het is cruciaal dat als je online solliciteert dat je op een rustige plek zit en representatief bent. Het is lastig dat je nu geen sfeer kunt proeven bij bedrijven en instellingen. Voor studenten is deze tijd ook op dat vlak lastig. Online geeft niet altijd een duidelijk beeld van waar je gaat stagelopen. Zoek in de eerste plaats uit wat je leuk vindt en probeer verschillende bedrijven uit, bijv. een groot bedrijf versus een klein bedrijf.”

Organisatie
Het stage-event Mix & Match x Connect2Business wordt georganiseerd door studenten van svTBK en sv-BFL samen met docenten van de 18 opleidingen vanuit het domein TOI en BFL. De organisatie kijkt uit naar een volgende editie in de Grote Kerk in Alkmaar, als het weer kan.Hou de website in de gaten.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.