Rotterdam,
02
februari
2023
|
13:49
Europe/Amsterdam

Jurist Ilse haalt met scriptie tweede plaats innovatieprijs

Jurist Ilse Quak

Dolblij is de 22-jarige Ilse Quak. Na een succesvolle afronding van de opleiding HBO-Rechten met haar afstudeerscriptie over hybride werken, kan zij ook de tweede plaats van de innovatieprijs in haar zak stoppen.

Bijzonder aan haar onderzoek is dat het plaatsvond in een multidisciplinaire afstudeerkring bestaande uit studenten met verschillende disciplines. Samen pakten zij het thema ‘Goed werkgeverschap in relatie tot transitie van werk en hybride werken’ vanuit verschillende perspectieven aan. Iedere student heeft een eigen afstudeerscriptie geschreven, maar ook samengewerkt om meer invulling te geven aan het multidisciplinaire thema.

Wat was het onderwerp van jouw scriptie?
“In mijn onderzoek lag de focus op de juridische invalshoek. Zo zocht ik antwoord op de vraag: 'Welke aanbevelingen, gelet op het leerstuk van goed werkgeverschap, kunnen aan de geselecteerde overheidsorganisaties worden gegeven met betrekking tot het vastleggen van aanvullende afspraken over hybride werken in arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd?'. Uit mijn onderzoek kwam dat het hybride werken op dat moment nog heel erg in ontwikkeling was en er daarom nog geen afspraken over het hybride werken in een arbeidsovereenkomst konden en/of hoefden te worden opgenomen.”

Wat heb je uiteindelijk kunnen opleveren?
“Een adviesrapport voor de drie geselecteerde overheidsorganisaties: de Geschillencommissie in Den Haag, de gemeente Opmeer en de provincie Zuid-Holland. Daarnaast heb ik een checklist ontworpen voor zowel leidinggevenden binnen de organisaties, als de hr-adviseur/arbeidsjurist. Het doel van mijn adviesrapport en checklist was om te zorgen dat er voor iedereen in de organisaties een fijne en duidelijke werkwijze kon ontstaan met betrekking tot het hybride werken en de werkgever het goed werkgeverschap niet zou schenden.”

De volgende zes aanbevelingen uit mijn onderzoek heb ik verwerkt in mijn adviesrapport en checklist:

  1. Een visie vormen over de beoogde invulling van het hybride werken;
  2. Een thuiswerkregeling opstellen; 
  3. Informatievergaderingen laten plaatsvinden over het hybride werken, het actuele beleid daarover bespreekbaar maken en hybride werken een onderwerp maken in het werkoverleg; 
  4. Verdiepen in de toepassing van het gelijkheidsbeginsel in relatie tot hybride werken; 
  5. De Wet voorspelbare en transparante arbeidsvoorwaarden toepassen; 
  6. Werkwijze vaststellen voor het inwerken van nieuwe werknemers in tijden van hybride werken.

De manier waarop je jouw scriptie schreef was ook een extra uitdaging of niet?
“Zo zou je het wel kunnen zeggen. Normaal gesproken kies je een onderwerp en/of een bedrijf om een scriptie over te schrijven. Ik heb gekozen om mijn scriptie te doen binnen een multidisciplinaire kring van studenten binnen het lectoraat HRM & Persoonlijk ondernemerschap van Hogeschool Inholland. Dit betekent dat de onderzoeksgroep bestond uit studenten en onderzoekers vanuit verschillende opleidingen om zo één onderzoeksprobleem vanuit verschillende perspectieven aan te kunnen pakken. Naast ik als rechtenstudent werkten hier studenten van de opleiding Business Studies aan mee.”

Waarom koos je voor deze weg en niet voor de ‘normale’ manier van het schrijven van een scriptie?
“Het leek mij in de eerste plaats heel leuk om dit onderzoek naar hybride werken te doen in relatie tot het goed werkgeverschap, omdat het heel actueel was en nog steeds is. Daarnaast leek het me ook leuk om met studenten van verschillende opleidingen samen te werken om zo van elkaar te kunnen leren. Het onderzoek betrof een pilot, dus veel dingen waren nieuw. Ik houd sowieso van uitdagingen dus dit was helemaal iets voor mij!”

Klinkt interessant! Wat heb je als positief ervaren tijdens dit multidisciplinaire onderzoek?
“Vooral de sparringsmomenten met de onderzoekers en andere studenten heb ik als positief ervaren. Je leert tijdens deze afstudeerkring echt out-of-the-box denken, omdat je samenwerkt met verschillende opleidingen waar iedereen vanuit een andere hoek denkt. Het was aan de start van mijn onderzoek even zoeken, maar ik heb veel dingen geleerd en mijn scriptie mooi afgerond dus ik ben erg tevreden.”

Hoe nu verder?
“Ik ben erg blij dat ik de opleiding HBO-Rechten zo mooi heb kunnen afronden, mee heb mogen doen aan de innovatieprijs en daar tweede ben geworden. Ik ga aan een nieuwe uitdaging beginnen, namelijk de tweejarige deeltijdpabo! Ik kijk ernaar uit om in het onderwijs te gaan werken en ook die opleiding succesvol af te ronden. Ik vind het heel belangrijk om te doen wat ik leuk vind, dus dat is iets waar ik in de toekomst altijd aan vast zal houden.”

Wie is Ilse nog meer?

"Ik ben geboren in Barendrecht, jong verhuisd naar Friesland en in mijn tienerjaren weer teruggekomen naar Barendrecht. Sinds kort woon ik in Ridderkerk. Ik houd erg van voetbal, sporten, feestjes, nieuwe mensen leren kennen en  uitdagingen. Dit jaar begin ik dan ook met een nieuwe uitdaging: de tweejarige deeltijdpabo op Hogeschool Rotterdam.

Geschreven door Jonie Vis, student Communicatie bij Inholland Rotterdam

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.