Den Haag,
12
oktober
2023
|
05:29
Europe/Amsterdam

Keuzegids hbo 2024 gepubliceerd

cover-voorkant-300x428

De Keuzegids hbo 2024 is vandaag gepubliceerd. De opleidingen Communicatie in Den Haag, Muziek en Sportkunde in Haarlem en Verloskunde in Amsterdam en Groningen zijn beloond met een kwaliteitszegel ‘topopleiding’. De algemene score van Hogeschool Inholland laat nog veel ruimte voor verbetering zien.  

“Van harte feliciteren wij de opleidingen die in de gids als topopleiding zijn beloond met een welverdiende kwaliteitszegel,” zegt collegevoorzitter Bart Combee in een reactie. “Het beeld dat we verder zien in de Keuzegids komt niet als een verrassing, gezien de resultaten van de NSE en de cijfers op het gebied van doorstroom en het aantal studenten dat binnen 5 jaar een diploma haalt.  De moeite die we doen om de studenten binnen te halen, loont. Maar we mogen veel beter ons best doen om ze ook hier te houden tot en met hun afstuderen. We blijven vol inzetten op het verbeteren van onze dienstverlening op het gebied van onder andere informatievoorziening en faciliteiten.” 

In de nieuwste editie van de Keuzegids krijgt Hogeschool Inholland in de algemene ranking van de grote hogescholen 51,5 punten. Daarop volgen Hogeschool Utrecht (54 punten), Hogeschool van Amsterdam (54,5 punten) en De Haagse Hogeschool (56,5 punten). Net als vorig jaar voert Avans Hogeschool de lijst aan met een score van 67,5 punten. 

Topopleidingen Communicatie en Sportkunde
De opleiding Communicatie van Inholland Den Haag mag zich dit jaar met een totaalscore van 78 punten voor de eerste keer een topopleiding noemen. Daarmee is deze opleiding volgens de Keuzegids, samen met Hogeschool Zeeland, de op één na beste hbo-communicatieopleiding van Nederland. Studenten oordelen vooral positief over de inhoud van de opleiding en het studiemateriaal. Verder zijn de Haagse communicatiestudenten erg tevreden over onder andere de docenten, de sfeer en de manier waarop ze getoetst en beoordeeld worden. 

Ook Sportkunde mag zich voor de eerste keer topopleiding noemen. De Haarlemse opleiding komt in deze gids zelfs als beste uit de bus in zijn soort in Nederland met 78 punten. De doorstroom naar jaar twee verloopt goed. En met een dubbele plus voor de docenten en plussen voor inhoud, sfeer, toetsing en voorbereiding loopbaan, zijn studenten zeer positief. 

Conservatorium blijft scoren
Het Conservatorium (Muziek) is niet alleen een blijvende topper bij Hogeschool Inholland, maar zelfs de beste van Nederland. Alweer voor het negende jaar op rij is deze uitgeroepen tot topopleiding met een totaalscore van 91 punten, zelfs twee punten hoger dan vorig jaar.  

Studenten lovend over Verloskunde Het vierde kwaliteitszegel is voor Verloskunde. In Groningen krijgt deze Inholland-opleiding 87 punten, waarbij studenten vooral positief zijn over docenten en de voorbereiding op hun loopbaan. In Amsterdam krijgt de opleiding met 80 punten ook een kwaliteitszegel.  

Onderzoeksverantwoording Keuzegids hbo 2024
De jaarlijks verschijnende Keuzegids HBO is een uitgave van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en is bedoeld om studiekiezers te helpen bij hun studiekeuze. De redactie biedt een overzicht van de sterke en de zwakke punten van Nederlandse hogescholen en hun opleidingen op basis van diverse cijfers en onderzoeksresultaten. Zo is gekeken naar de hoeveel studenten doorstromen naar het tweede jaar en hoeveel studenten hun diploma na vijf jaar halen. Wat betreft de studentoordelen is gekeken naar een aantal vragen uit de Nationale Studenten Enquête 2023. Er is gekeken naar inhoud, toetsing, docenten, voorbereiding op loopbaan en sfeer. De studentoordelen wegen voor 71,4% mee, de studiesuccescijfers voor 28,6%. Vervolgens krijgt een opleiding een aantal sterren, van 1 ster is zwak tot 5 sterren is uitstekend. Opleidingen en onderwijsinstellingen die in de Keuzegids als beste beoordeeld worden, krijgen een speciaal kwaliteitszegel toegekend. 

Inzage Keuzegids hbo 2024
De Keuzegids hbo 2024 is via deze link beschikbaar voor iedereen van Hogeschool Inholland.  Ook kun je de link altijd terugvinden via het Informatieportaal.

Reacties 1 - 3 (3)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Hanna Drenth
12
October
2023
Wow! Dit is een geweldige opsteker voor Communicatie Den Haag. Mooie reclame.
Felicitaties ook aan de andere opleidingen!
Loes Lankwerden
12
October
2023
Gefeliciteerd collega's van Sportkunde, wat fantastisch! Topprestatie!
Jaap Versluis
12
October
2023
Wat een geweldig presentatie van mijn communicatie-collega's in Den Haag: een topopleiding! Het geeft aan dat onderwijsvernieuwing loont en meer dan ooit nodig is. Van begin af aan studenten in hun eigen kracht zetten (geen vuistdikke handleidingen meer, ze kiezen hun eigen route), portfolio's in plaats van tentamens, feedback in plaats van cijfers. Niet afrekenen maar elkaar coachen. En dat zorgt voor een heel verfrissende leeromgeving.