Den Haag,
03
oktober
2023
|
08:00
Europe/Amsterdam

‘Kies voor werk waar je passie voor voelt, waar je hart ligt’

Het klimrek van Mieke van den Berg

Het Klimrek van Mieke van den Berg

Ieder kind heeft zo haar of zijn dromen: piloot worden, bij de politie, een beroemde zangeres. “Ik wilde hersenchirurg worden”, onthult Mieke. “Maar omdat natuurkunde me niet lag, koos ik voor bedrijfseconomie in Groningen. Dat vond ik ook leuk en ik wist zeker dat ik daarmee werk zou vinden. Een keuze dus in het kader van de toenmalige campagne ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’.”

Opwerken tot registeraccountant
Het bleek inderdaad een slimme keuze te zijn. Nog vóór haar afstuderen stonden de accountantskantoren in de rij voor Mieke. Ze rondde netjes haar studie af en ging aan de slag bij een kantoor in Leeuwarden. “Daar werkte ik me op tot registeraccountant.”

Naar de sociale woningbouw
Na vijf jaar stond Mieke voor de keuze: doorstromen naar een hogere functie of vertrekken. “Het beleid van het accountantskantoor was up or out. Ik besloot dicht bij mezelf te blijven en weg te gaan.” Mieke ging werken voor de koepelorganisatie van de Nederlandse woningcorporaties. “Ik had een enorme intrinsieke motivatie om me in te zetten voor het maatschappelijke doel om mensen een thuis te geven.”

Het klimrek van…

Hoe beweeg je mee met de veranderende arbeidsmarkt en organisatieontwikkelingen? En hoe blijf je vitaal en duurzaam inzetbaar? “Een loopbaan is geen ladder meer, maar een klimrek”, volgens Petra Biemans, onze lector HRM & Persoonlijk Ondernemerschap. Geïnspireerd door haar metafoor delen onze collega’s in onze nieuwe serie hun persoonlijke stappen omhoog, omlaag, naar links of naar rechts. Lees het verhaal en de tips van Mieke, lid van het College van Bestuur (CvB) van onze hogeschool.

Bij woningcorporatie Eigen Haard
De sociale woningbouw raakte Mieke. Ze bleef actief in de sector en ging aan de slag bij woningcorporatie Eigen Haard. “Het is fantastisch om te werken aan fijne buurten en een prettig thuis voor mensen. Echt een primaire basisbehoefte voor iedereen.” Ze bleef twintig jaar verbonden aan de woningcorporatie. Een bewogen tijd waarin ze maar liefst zes fusies meemaakte en zelf gretig meebewoog. “Ik richtte me op finance en IT en pakte er steeds meer taken bij. Alles smaakte naar meer.”

Ik vind het belangrijk om me in allerlei zaken te verdiepen en me te verwonderen. Het zorgt voor een brede, frisse blik, ook op je eigen werk.

Allerlei extra functies naast het werk
Energiek als ze is, zocht Mieke naast haar fulltimebaan ook werk buiten de organisatie. “Ik vind het belangrijk om me in allerlei zaken te verdiepen en me te verwonderen. Het zorgt voor een brede, frisse blik, ook op je eigen werk. Wat ik bijvoorbeeld deed, was onderwijs geven aan accountants; in Diemen, bij de voorganger van onze hogeschool.”

Voor het eerst als bestuurder
In 2009 kwam een volgende, bijzondere stap voor Mieke. Ze nam plaats in het bestuur van Eigen Haard. “Een zeer leerzame periode. Ik heb echt moeten leren om als bestuurder mensen in hun kracht te zetten. Het is de balans zoeken tussen loslaten in vertrouwen en controle houden.” In haar elf jaar als bestuurder investeerde Mieke volop in haar professionele en persoonlijke ontwikkeling. “Met verschillende postdoctorale en master-opleidingen, maar ook door intervisie en coaching. Het is belangrijk dat je je kwetsbaar opstelt en een hulpvraag durft te stellen.”

Klik met onze hogeschool
Na elf jaar was het tijd voor een volgende stap. “Ik kreeg de kans om in gesprek te gaan bij Inholland. De plek waar ik jaren geleden onderwijs gaf. Al bij mijn eerste online oriëntatie greep de hogeschool me: de foto’s van jonge mensen, de teksten over leren is durven en over persoonlijk en dichtbij. Tijdens het kennismakingsgesprek voelde ik de klik en wist ik dat het goed zat.”

In coronatijd
Vlak na het aantreden van Mieke als lid van het College van Bestuur brak corona uit. “Het kwam toen echt aan op leiderschap. Collega’s moesten weten welke richting we als hogeschool opgingen. Ik leerde om de crisis te beteugelen in samenwerking met alle collega’s, ieders kennis te benutten en mee te bewegen. Dat begint bij de mensen goed leren kennen en vervolgens weten wat de een nodig heeft en wat de ander. Het is een soort volgend leiderschap: niet te snel willen gaan.”

Door intervisie blijf ik professioneel bij en werk ik verder aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Het is gratis wijsheid.

Intervisie binnen en buiten Inholland
Ook hier kan Mieke terugvallen op intervisie. “Binnen het CvB organiseren we keukentafelgesprekken om elkaar feedback te geven. Dat zorgt voor een lach en een traan. Ik zit verder in intervisiegroepen met andere mensen in het hoger beroepsonderwijs. Zo blijf ik professioneel bij en werk ik verder aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Het is gratis wijsheid. Je hoeft het wiel echt niet zelf opnieuw uit te vinden. En waar ik ook veel van leer is het moederschap. De ervaring die ik opdoe als moeder neem ik mee in mijn werk en andersom.”

Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid
Uitgeleerd is Mieke nog lang niet. Zo heeft ze onlangs het traject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) gevolgd: een zijsprong op het klimrek om in de huid van docenten te kruipen. “Mijn intentie was vooral om te ervaren en te voelen wat onze docenten allemaal moeten kunnen en wat docenten meemaken in het onderwijs. Het was een waardevolle ervaring en erg leuk om samen met collega’s uit het onderwijs een leersprong te maken.”

Miekes tips om flexibel te bewegen op het klimrek:
  • Kies voor werk waar je passie voor voelt, waar je hart ligt.
  • Zorg voor activiteiten buiten je werk. Het verbreedt je blik en geeft je extra energie.
  • Durf een hulpvraag te stellen als je het even niet weet. Organiseer intervisie: met een collega of iemand buiten onze hogeschool.

Wil jij ook aan de slag met jouw talent(en) en ontwikkeling? Vanuit jouw intrinsieke motivatie of misschien wel uit noodzaak. Ons HR-Expertiseteam staat voor jou klaar. Samen maken we werk van jouw ontwikkeling en van onze duurzame hogeschool.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.