Amsterdam,
18
maart
2021
|
14:00
Europe/Amsterdam

‘Kiezen tussen onderwijs en communicatie? Juist de combinatie is het mooiste’

Hybride (parttime) docent Marc Remijn combineert lesgeven en freelancen

MARC_MG_9881c

Marc Remijn houdt van afwisseling. Hij werkt als communicatieadviseur voor verschillende opdrachtgevers. Daarnaast is hij hybride (parttime) docent. Niet bij één maar bij twee hogescholen. “De ene dag werken in de praktijk en de volgende dag die kennis delen met een nieuwe generatie: dat is prachtig. Ik kan me niet meer voorstellen dat ik één fulltimebaan zou hebben.”

De stap naar het onderwijs komt voor Marc niet uit de lucht vallen. “Als communicatieprofessional heb ik op drie hogescholen gewerkt, zoals ruim 25 jaar geleden in Delft, nu Hogeschool Inholland Delft. Ik besloot enkele jaren geleden de stap te zetten om naast mijn freelancewerk docent te worden, omdat ik gek ben op afwisseling en graag mijn kennis en ervaring deel. Ik schreef me in voor de post-hbo-opleiding Doceren als tweede beroep.”

Tuinbouwopleidingen
In 2019 begon Marc als docent marketing op de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Dat smaakte naar meer, en sinds februari 2020 geeft hij ook parttime les bij Inholland, op de locatie die hij als communicatieprofessional al van binnenuit kende: Delft. “Via een recruiter raakte ik daar in gesprek. Bijzonder is dat ik mijn carrière ooit gestart ben in de tuinbouwsector. Nu ben ik terug als hybride, parttime docent communicatie voor verschillende tuinbouwopleidingen.”

Gemiddeld zes uur per week
Sinds zijn start bij Inholland heeft Marc drie tassen klaar staan. Op maandag en woensdag pakt hij die voor de HvA, op dinsdag en donderdag voor zijn werk als adviseur en vrijdag is zijn vaste dag voor Inholland. “Afspraak is dat ik zes uur per week voor Hogeschool Inholland Delft werk. Gemiddeld, wel te verstaan: soms zit daar een uitschieter bij van zestien uur. En dat doe ik met plezier.”

Nieuwe brancheopleiding
Afwisseling zit ook in het werk voor Inholland. “Ik begon in februari bij de deeltijdopleiding Tuinbouw & Agribusiness. Sinds oktober ben ik in de nieuwe tweejarige brancheopleiding Glastuinbouw gerold van Inholland Academy. Ik heb er de lessen communicatie mogen vormgeven, die ik nu geef aan tien professionals. Twee van hen werken op het tuinbouwbedrijf waar ik vroeger communicatiemanager ben geweest. Zo is de cirkel rond.”

 

Marc Remijn, docent Communicatie bij Hogeschool Inholland Delft
Mijn lessen zijn ‘voor de praktijk, vanuit de praktijk’ en dat spreekt mijn studenten aan.
Marc Remijn, docent Communicatie bij Hogeschool Inholland Delft

Lessen vanuit de praktijk
Bij de HvA geeft Marc over het algemeen les aan jonge studenten, bij Hogeschool Inholland Delft gaat het om meer ervaren professionals. “Nuchtere, hardwerkende mensen die er naast hun baan in vier jaar tijd graag hun hbo-diploma halen. Zij komen net als ik uit de praktijk. Voor hen draag ik dan ook op de praktijk gerichte voorbeelden aan. Wat ik bij wijze van spreken donderdag als communicatieprofessional heb gedaan, breng ik vrijdag als case in mijn les. Heel concreet, heel actueel. Mijn lessen zijn ‘voor de praktijk, vanuit de praktijk’ en dat spreekt mijn studenten aan. En mochten ze zich verder willen verdiepen, dan kan ik ze altijd bedienen met een theoretisch model of een bepaald hoofdstuk uit een studieboek.”

Delftsblauwe tegels
Voor zijn studenten is Marc niet zo zeer een traditionele docent maar meer een begeleider in hun leerproces. “Ik moet hen niet voorkauwen hoe ze een bepaald vraagstuk kunnen aanpakken, maar het hen laten ontdekken. Dat is ook het motto van Inholland: leren = durven. En het mooie is, ik leer hier zelf ook veel van. Sterker nog, op de locatie in Hogeschool Inholland Delft hangen Delftsblauwe tegels met uitspraken van collega’s. Van eentje heb ik een foto gemaakt: ‘Soms leer ik meer van mijn studenten dan andersom’. Zo is het. Daarom houdt doceren je fris en scherp in je vak.”

 

Marc Remijn

Durven beginnen
In februari begint Marc een nieuwe uitdaging bij Inholland, als hij derdejaarsstudenten van de voltijdopleiding Tuinbouw & Agribusiness in tien weken een communicatieplan laat ontwikkelen. “Ook het samenwerken met deze jongere studenten zal weer fantastisch zijn. En net als vorig jaar is het een kwestie van durven beginnen, mijn praktijkervaring inzetten en aan de bel trekken mocht ik ergens vastlopen. Dat was aan het begin van de coronatijd ook zo, toen ik communicatielessen online moest geven. Vooraf heb ik een collega gevraagd om even mijn presentatie, beeld en geluid te checken. De samenwerking loopt informeel bij Inholland. Als ik verdere begeleiding wens, kan ik bij veel collega’s terecht.

Planning met vaste dagen
Hoewel Marc de afwisseling in zijn werkweek heel fijn vindt, moet hij zich ook goed aan zijn eigen planning houden. “Ik richt me elke dag op één ding tegelijk, multitasken kan niemand. Vandaar mijn vaste dagen, ook voor Inholland. Dat is echt wel een tip als je wilt starten als hybride, parttime docent: kies één of meerdere vaste dagen. Tegelijkertijd zou ik niet meer terug willen naar één fulltime baan. Als ik zou moeten kiezen voor óf het onderwijs óf communicatie zou ik het echt niet weten. Juist de combinatie vind ik fijn.”

Financiële aanpassingen
“Om te werken als communicatieprofessional én als hybride (parttime) docent heeft Marc financieel wat aanpassingen gedaan. “Bijvoorbeeld mijn hypotheek. Zo creëer ik de ruimte om werk te doen dat ik echt leuk vind. Immers, niet alles is in geld uit te drukken. Ik krijg zo veel terug van het hybride docentschap.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.