Alkmaar,
01
april
2021
|
19:41
Europe/Amsterdam

Klaar voor verandering als digitalisering en circulaire tuinbouw?

Column Walter de Waal, teammanager Tuinbouw & Agribusiness, in KAS Magazine

Foto Walter de Waal 010421

Een jaar corona laat zien dat bedrijven en medewerkers goed in staat zijn om zich aan te passen aan een veranderende omgeving. Soms noodgedwongen, zoals bij de avondklok of sluiting van de horeca, vaak ook ingegeven door de kansen en uitdagingen die juist door die veranderende omgeving op ons pad komen. Veranderingen leiden tot kansen. Online werken is daar een mooi voorbeeld van, maar denk ook aan nieuwe webshops en bezorgdiensten. Effectiviteit en productiviteit bewijzen zichzelf. En er is een soort van bezinning: deden we de dingen voor corona nou wel zo slim, kan het wellicht duurzamer, toekomstbestendiger en meer samen? Welkom in de lerende omgeving.

Er komt een tijd na corona, de vraag wanneer is eigenlijk niet interessant. De opbrengsten van corona nemen we mee, van wat niet bevalt nemen we snel afscheid. En reken er maar op dat nieuwe veranderingen voor de deur staan. Eigenlijk zitten we er al middenin, alleen zijn we ons dat niet altijd bewust. Beleidsmakers praten al jaren over de grote veranderingen van de glastuinbouw, de kansen voor de gezonde samenleving, ongekende mogelijkheden van digitaliseren en big data in een duurzame circulaire tuinbouwomgeving. Beleid is geduldig en laat zich klaarblijkelijk makkelijk wegdrukken door dagelijkse beslommeringen als corona. Niets vreemds overigens.

Al eens nagedacht over hoe je je bedrijf, je management, je mensen bewust maakt van de gevolgen van veranderingen als digitalisering en circulaire tuinbouw?

Ondernemers hebben vaak niet zo veel met beleid. Die willen aan de slag. Met de kansen en uitdagingen van vandaag en als die onder controle zijn, met die voor de langere termijn. Als daar grote investeringen in machines of hectares voor nodig zijn, dan worden die zorgvuldig overwogen. Maar kijken we op diezelfde manier naar investeringen in onze medewerkers? Al eens nagedacht over hoe je je bedrijf, je management, je mensen bewust maakt van de gevolgen van veranderingen als digitalisering en circulaire tuinbouw? Als je twijfelt aan het antwoord, dan daag ik je uit om mee te doen aan de training Verandermanagement in de (glas)tuinbouw. Ik geef je de kans om in 5 sessies samen te kijken naar veranderingsprocessen in je bedrijf en te zoeken naar praktische handvatten om een verandertraject gestructureerd aan te pakken en resultaten te boeken. Wees er snel bij, want de eerste 60 aanmeldingen doen mee op onze rekening. Voor de verandering.

Bekijk hier de training Verandermanagement in de (glas)tuinbouw.