18
oktober
2023
|
08:00
Europe/Amsterdam

Ko Koens bij RTL Z: Waarom duurdere vliegtickets niet (genoeg) helpen om reisgedrag te veranderen

kokoens

(Nog) duurdere vliegtickets zijn lang niet voldoende om ons reisgedrag te veranderen. Sterker nog, er is slechts een klein deel dat daardoor switcht en voortaan de trein of bus pakt naar een vakantiebestemming binnen Europa. Dit zei Inholland-lector Ko Koens (New Urban Tourism) eind vorige week in een reactie tegen RTL Z Nieuws (vanaf 9.48 minuten).

Ko Koens baseert zijn reactie op resultaten van recent onderzoek dat hij namens het Expertise Netwerk Sustainable Urban Tourism (ENSUT) van Hogeschool Inholland deed in samenwerking met Erasmus universiteit onder ruim 4000 Europese inwoners vanuit vijf verschillende steden. De uitkomsten laten zien dat een algemene prijsverhoging van vliegtickets er hoogstwaarschijnlijk niet voor zorgt dat mensen massaal het vliegtuig laten staan. Tenminste niet voor vluchten binnen Europa. Bij een prijsstijging van 33% zegt slechts 10% van de respondenten over te stappen op de trein.

Dat een algemene verhoging van vliegprijzen weinig impact heeft, komt volgens Koens door het feit dat veel bestemmingen binnen Europa simpelweg beter en sneller te bereiken zijn met het vliegtuig in plaats van met de trein. Of in ieder geval, dat voelt zo voor de reiziger. Terwijl je op de luchthaven relatief gezien ook al veel reistijd kwijt bent. “Ook onervarenheid speelt een rol. Veel mensen hebben geen ervaring met het boeken van treinreizen binnen Europa.”

 Wat echter nog meer zou helpen is als alternatief vervoer daadwerkelijk aantrekkelijker wordt, met treinen en bussen die vaker, sneller en directer gaan dan nu het geval is.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.