Rotterdam,
10
maart
2022
|
12:18
Europe/Amsterdam

Laat je stem horen

Nahied Rezwani

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Door een vakje rood te maken, kun je meebepalen wie het de komende jaren voor het zeggen krijgen in je gemeente. Dat iedereen in Nederland mag stemmen én dat elke partij er mag zijn, is een groot goed. Dat is niet overal vanzelfsprekend.

Ik weet nog goed dat ik voor de eerste keer hier in Nederland mocht stemmen. Ik was rond de 30 en net Nederlands staatsburger geworden. Het aannemen van dat grote stembiljet mét dat rode potlood, het inkleuren van het vakje van mijn politieke favoriet, het deponeren van míjn stem in die grote bus…. Het voelde als rijkdom. Als een groot cadeau.

Gevoel van vrijheid
In sommige andere landen gaat het er in verkiezingstijd heel anders aan toe. Niet iedereen heeft daar het recht om zich verkiesbaar te stellen: kandidaten en partijen moeten eerst door allerlei organen worden goedgekeurd. Of dat goed of slecht is, laat ik in het midden. Het gaat mij erom dat het gevoel dat je niet vrij bent om te stemmen op wie je wilt een psychisch effect heeft op mensen. Het is benauwend.

Hier krijgen alle partijen de gelegenheid om hun standpunten te laten horen. Ook politieke groeperingen die niet door iedereen worden gewaardeerd. Wil je een partij starten? Campagne voeren? Ga je gang! Dat je mag zijn, doen, denken, zeggen en stemmen zoals jíj dat wilt, geeft je een ultiem gevoel van vrijheid.

Water bij de wijn
Helaas wordt dat niet door iedereen gewaardeerd. Sommige mensen zijn teleurgesteld in de politiek. Zij hebben het idee dat hun stem niet telt en blijven daarom 16 maart thuis. Het klopt dat partijen hun beloftes soms niet kunnen waarmaken. Er is in Nederland nu eenmaal niet één partij die de dienst uitmaakt. Er moeten altijd compromissen worden gesloten. Soms wordt er zo veel water bij de wijn gedaan dat de wijn niet eens meer naar wijn smaakt. Vervelend, maar het laat ook zien dat wij in Nederland respect hebben voor andere opvattingen.

Klein beginnen
Niet alle jongeren zijn geïnteresseerd in politiek. Saai. Gedoe. Ver van mijn bed. Dat is misschien hoe jij erover denkt? Of omdat je al landelijk stemt, boeien lokale problemen je niet? Geldt dit voor jou, besef dan wel dat grote landelijke issues als racisme, milieuvervuiling, ongelijkheid en armoede een optelsom zijn van dit soort problematiek binnen gemeenten. Dáár begint het. Als het op lokaal niveau wordt opgelost, bestaat het ook op nationaal niveau niet meer. Daarom zijn gemeenteraadsverkiezingen zo belangrijk. Klein beginnen voor een groot effect.

Laat je stem horen   
Je stem laten horen en samen met je medeburgers het politieke klimaat van je land bepalen hoort bij je burgerschap. Wij hebben een verantwoordelijkheid naar elkaar toe. Als directeur van Inholland Rotterdam vind ik het belangrijk om die waarden aan onze studenten mee te geven. School is niet alleen een instituut om kennis te vergaren, maar ook een plek waar je je bewust wordt van jouw rol in de maatschappij. Daarom organiseerden wij op 25 februari met studentenvereniging SSR Rotterdam een debat waarin studenten in gesprek konden gaan met alle Rotterdamse partijen. 

Mijn 16 maart   
Ik ben een politiek dier. Voor ‘mijn’ eerste verkiezingen in Nederland heb ik stapels partijprogramma’s gelezen, ben ik naar heel veel bijeenkomsten geweest, volgde ik debatten en las ik alle kranten. Ik kende de partijen toen niet. Nu wel, maar nog steeds volg ik alles. Op 16 maart zit ik de hele avond voor de tv om de verkiezingsuitslagen te horen en om te zien hoe de partij waar ik op heb gestemd het heeft gedaan.

Stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen Rotterdam op onze locatie? Dat kan in ruimte 0-318! 
Neem je stempas en ID mee en kom stemmen!

 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Frank
10
March
2022
Mooi verhaal Nahied waarin ik mij volledig herken. Er spelen altijd thema’s waar wij als maatschappij ‘iets’ van moeten en mogen vinden. Die vrijheid kennen wij in Nederland, daarom telt iedere stem!