Haarlem,
23
september
2016
|
12:22
Europe/Amsterdam

Lectoraat Strategic Development in Creative Business erkend als SBB-leerbedrijf

Rudy Snippe, lector Strategic Development in Creative Business

De samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) heeft het lectoraat Strategic Development in Creative Business bij Inholland Haarlem officieel erkend als leerbedrijf voor het mbo in de richting marketing en communicatie. Lector Rudy Snippe is er heel blij mee en ziet het als een grote kans om de samenwerking met het mbo (in het bijzonder het ROC Nova College) te intensiveren en het werkveld beter te leren kennen in al zijn gelaagdheden.

“Dit gaat ons weer nieuwe kennis opleveren”, zegt Rudy Snippe. “Zo werken wij al samen met het practoraat-in-wording Smart Technology Skills van Nova. Zij hebben een intensieve verbinding met het werkveld.” Er is nu ook op een andere manier binding met de smart industry. Een goed voorbeeld daarvan is de 3D Makerszone. Nova participeert in diverse activiteiten van, en met de 3D Makerszone, zoals de jaarlijkse Makathon met opdrachtgever PWN (waterleidingbedrijf).

Inholland is daar ook bij aangesloten met een aantal opleidingen en lectoraten. Snippe: “Het mbo begrijpt heel goed hoe je zo’n samenwerking moet insteken. Ik kijk graag mee om alle lagen binnen het werkveld beter te leren kennen. Het is goed om als hbo onze theoretische kennis nog meer samen met de praktijk te ontwikkelen. “

Ervaringskennis
Rudy diept het nog iets verder uit: “We nemen kennis mee in de praktijk en ontwikkelen ook weer nieuwe kennis door wat wij ‘praktijkonderzoek’ noemen. Ik vind overigens dat de betekenisgeving van het woord ‘onderzoek’ in het hbo wat nauw genomen wordt door veelal nog met enquêtes te werken, terwijl we nu big data hebben, meer in dialoog gaan met de doelgroepen en in lectoraten vormen van action research doen .” Volgens Rudy doet het mbo in bijvoorbeeld Makathons ervaringskennis op. “Dat is onderzoek door te dóén. Wij in het hbo willen meer weten over de theoretische verklaring voor wat wij zien, waardoor we de opgedane kennis kunnen vertalen naar andere situaties. Juist in die samenwerking kunnen we weer nieuwe kennis opdoen.”

Dan is er nog een ander aspect waarvoor de lector een nieuwe mogelijkheid ziet: lectoraten krijgen een beperkt budget. Alle projecten die ze binnenhalen moeten extern gefinancierd worden, meestal met behulp van subsidies. “Door het nog meer aanhalen van de banden met het werkveld , komen er financieringsvormen beschikbaar, waarin het bedrijfsleven een grotere rol speelt.”

Mbo-stagiair
Hoe begeleidt een hbo-lectoraat een mbo-stagiair? “We doen bij alle studenten (hbo en mbo) een screening: ze moeten zelfstandig kunnen werken en ‘alleen’ kunnen zijn. Je loopt als onderzoeker soms tegen dingen aan waar niemand je bij kan helpen. Jij moet het zélf doen. Wij ondersteunen de studenten in dat proces. In ruil daarvoor krijgen de studenten en ook wij unieke kennis. Ik zoek studenten die iets willen, die iets bijzonders doen. We hebben net één mbo-student aangetrokken, voor het eerst. Dat vergt een ander soort begeleiding dan een hbo’er: je kunt hem niet meteen in het diepe gooien, maar moet hem in kleine stapjes steeds dieper laten gaan.”

MOOCs
“De kennis die we vergaren door samen met het werkveld te leren en acteren en de kennis die we via internet opdoen, zou je tijdens colleges sámen met de studenten moeten duiden. Dat zou je toegevoegde waarde als docent en opleiding kunnen zijn.” Tevens vindt Rudy dat het hbo als onderwijsmodel mee moet ontwikkelen met bedrijven, mee leren en acteren. Daarnaast kunnen studenten online, bijvoorbeeld via MOOCs (Massive Open Online Courses), nieuwe informatie vergaren die tijdens colleges geduid worden.

Daarbij wil de lector studenten uit hun comfortzone halen en aan ze voorleggen: wat nou als de wereld er heel anders uitziet? “Studenten reageren dan vaak positief verrast. Zo krijg ik geregeld reacties in de trant van: ik ben nu compleet de weg kwijt, haha!” Rudy besluit: “Door de driepoot van samen met het werkveld leren en acteren, het online aanbieden van informatie en het duiden in de collegezaal, kunnen we als lectoraten een functionele en grotere rol gaan spelen in het hbo-onderwijs.”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Reindert
26
September
2016
Interessant