09
maart
2023
|
10:23
Europe/Amsterdam

Leegte om te herdenken

Leegte om te herdenken

Een onderzoek eindigt in dikke rapporten? Welnee! Een film (zie hieronder), een wandeling, een live performance, samen borduren en graffiti spuiten, zo presenteerden onderzoekers An Kramer (Sluislab/Inholland), Judy Jaffe-Schagen (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) en acht studenten van de AHK hun werk 19 januari op het Zeeburgereiland.

Een nieuwbouwgebied zoals het Zeeburgereiland lijkt in een eerste oogopslag kaal en leeg. Maar het heeft een geschiedenis, ook al is die niet zichtbaar. Kan je die leegte onderzoeken en ook herdenken? Daar gingen studenten en onderzoekers mee aan de slag.

De presentatie begon buiten, midden in de wijk in de Urban Sportzone. De presentaties die wij gaan zien zijn gemaakt voor het hart, niet voor het hoofd. Ga er dus vooral met je hart in!” vertelde An tijdens haar welkomstwoord. En het was blijkbaar ook voor de handen, want als eerste kregen wij handschoenen en schorten aan om een heus graffiti kunstwerk te maken: to leave our mark. Om anderen te inspireren ook hun handtekening op hun wijk te zetten. 

Je ziet dat overal in Amsterdam gebeuren, bewoners laten zien dat ze er zijn. Dat gebeurt nog niet in deze spiksplinternieuwe buurt.” Şiir Duran (student AHK)

Afbeelding4

Geschiedeniswandeling
Daarna was de beurt aan onze benen met een heuse geschiedeniswandeling. Twee studenten waren de archieven ingedoken. En wat bleek? Het eiland heeft meer geschiedenis dan we dachten. Ze vonden prachtige beelden van het militair verleden, hondentrainingen en werkers van de silos. De hele route, mét soundtrack, is te vinden via deze link. Je mag zelf ook nummers toevoegen aan de soundtrack die jij bij de locaties op de route vindt passen!

Ons hart en onze handen en benen waren al aan het werk gezet. Als laatste was het de beurt aan onze ogen en oren bij Kaap Amsterdam. Hier vonden we een expositie van oude én nieuwe beelden van het Zeeburgereiland, een korte film waarin het eiland ons met prachtige poëzie ‘toesprak’ en een live performance gebaseerd op de geluiden die wij iedere dag in deze straten kunnen horen. Ik ben zo trots, we hebben elkaar pas 9 november ontmoet … en kijk wat we nu allemaal hebben ontdekt en gemaakt!”, sloot An af.