Alkmaar,
02
juni
2016
|
00:00
Europe/Amsterdam

Leerwerkbedrijf StudentAdvies adviseert ondernemers

Leerwerkbedrijf StudentAdvies adviseert Alkmaarse ondernemers

“De mooiste beloning is om als student met een frisse blik ondernemers te helpen”, zegt student Lars Grijpma. Hij vormt samen met Floor Florentinus, Mareike Krohmann en Brian Verweij het team van het nieuwe leerwerkbedrijf StudentAdvies bij Hogeschool Inholland Alkmaar. De economiestudenten van de Alkmaarse hogeschool adviseren ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf in samenwerking met de gemeente Alkmaar.

Floor, Lars, Mareike en Brian kregen vorig jaar november de opdracht om het leerwerkbedrijf op te zetten, de haalbaarheid te onderzoeken en adviesopdrachten uit te voeren voor de gemeente. Een belangrijke doelgroep die de gemeente Almaar doorverwijst naar StudentAdvies zijn ondernemers die zich melden in het kader van de Bbz-regeling (Bijstand voor zelfstandigen). “De adviezen én de ondernemers zijn heel variërend”, zegt Mareike. Zij schrijft bijvoorbeeld een ondernemingsplan voor een molenaar in de bijstand om van zijn korenmolen ’t Roode Hert in Alkmaar een goedlopend bedrijf te maken. In zijn molen maalt hij tarwe tot bloem en meel en verkoopt deze in grote verpakkingen. Op hun beurt helpen Lars en Brian een startende masseur met het vinden van klanten door een promotieplan te maken.

Opdrachten afbakenen
De studenten werden direct met hun neus op de feiten gedrukt toen een schilder uit Alkmaar met zijn administratie binnenkwam in de vorm van twee grote dozen met bonnetjes. Floor helpt hem nu met de jaarcijfers. Floor: “Zulke grote boekhoudkundige opdrachten moeten goed afgebakend worden. Deze momenten zijn erg leerzaam. Gelukkig hebben wij veel contact met de gemeente Alkmaar over welke cijfers zij precies nodig hebben van de ondernemer en kunnen wij terugvallen op docenten die ons begeleiden bij het opzetten van een plan van aanpak.”

Advies op maat
“Het contact met de klant is erg belangrijk, vooral bij het ondernemingsplan van de molenaar”, zegt Mareike. “Het moet tenslotte zijn plan worden. Naast het intakegesprek en de conceptbespreking op zijn kantoor zijn wij ook bij de molen zelf geweest. Het proces met eigen ogen zien en er gevoel bij krijgen is belangrijk om een duidelijk en passend plan te schrijven.” “Het klantencontact verschilt wel erg per advies”, voegt Floor toe. “Bij een boekhoudkundig plan waarbij het alleen om cijfers draait is het contact met de ondernemers minder belangrijk dan bij een ondernemings- of promotieplan dat moet uitstralen waar de onderneming voor staat."

Een eigen bedrijf runnen
“Wij runnen echt een eigen bedrijf”, zegt Mareike. “Het is veel meer dan alleen de adviesopdrachten; we houden een organisatie draaiende. Daarnaast is het als stage ontzettend leuk omdat je weet dat de plannen en adviezen echt worden gebruikt. Ondernemers doen er iets mee en je kunt zien hoe het verder verloopt. Dit is bij fictieve projecten tijdens de opleiding wel anders.” “Wat ons vooral enthousiast maakt is dat wij dit samen opgezet hebben”, zegt Lars. “Ik ben hier erg trots op. Je zit hier echt voor jezelf en niet voor een bedrijf, zoals bij andere stages. Geen dag is hetzelfde, je hebt veel vrijheid en je kunt echt iets moois opzetten.” Studenten van Inholland zijn ondernemend, ambitieus en innovatief. Zij laten dit zien door de vele projecten die zij doen, vaak in opdracht van het werkveld en met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Om te laten zien hoe trots we zijn op onze studenten zijn we de campagne Student in Beeld begonnen om onze studenten in beeld te brengen.

Deze keer maken we kennis met Alkmaarse economiestudenten: Mareike Krohmann, Floor Florentinus, Lars Grijpma en Brian Verweij. Meer is te bekijken via www.inholland.nl/studentinbeeld.