22
februari
2024
|
12:09
Europe/Amsterdam

Lego Freaks winnen FIRST LEGO League bij Inholland Alkmaar

LegoLeague171

Spanning, blijdschap en een hoop enthousiaste kinderen tijdens de regiofinale van de FIRST LEGO League (FLL) Noord-Holland Noord woensdag 14 februari bij Inholland Alkmaar. Het team Lego Freaks van basisschool De Rietvink uit de Zaanstreek, kwam als grote winnaar uit de bus bij deze ludieke robotwedstrijd! De winnaar mag naar de landelijke finale in Den Bosch op 9 maart. 

Inholland Alkmaar organiseert al jaren de FIRST LEGO League (FLL) voor basisscholen in de regio. Inholland Haarlem doet inmiddels niet meer mee aan het project. Alkmaar heeft deze scholen overgenomen in het project. “Met deze wedstrijd willen we kinderen enthousiast maken voor techniek”, aldus Miriam Lof coördinator van de FLL bij Inholland Alkmaar, die hoopt dat jongeren in de toekomst daardoor eerder kiezen voor een technische opleiding. “We willen het gebrek aan technisch geschoold personeel op de arbeidsmarkt verkleinen.”

LegoLeague078

Innovatie, plezier, impact, samenwerking, inclusie en ontdekking. 
Studenten en docenten van verschillende opleidingen (onder andere Pabo en Technische Informatica) zijn betrokken bij de organisatie en de jury. Daarnaast zit oud TBK-docent Onno Lotgering in de jury en enthousiastelingen uit het werkveld, zoals mensen van Tata Steel en Rabobank. Basisscholen van Den Helder tot Zaandam/Haarlem doen hier aan mee. De kinderen presenteren hun uitvindingen en doen in de LEGO®-arena mee aan de wedstrijd. Alles draait om innovatie, plezier, impact, samenwerking, inclusie en ontdekking.

Verschillende teams van scholen tussen Zaandam, Haarlem en Den Helder deden mee aan de wedstrijd, bepakt en bezakt met LEGO® robots, LEGO®-onderdelen en attributen. Zij ontwierpen hun eigen ludieke modellen om de strijd aan te gaan, dit jaar volgens het thema Masterpiece®. Het leverde een kleurrijke wedstrijdmat, met evenzo kleurrijke missiemodellen op. Het thema verwijst naar kunst, cultuur en hobby’s. Voor het innovatieproject moesten de teams een manier bedenken om met inzet van technologie anderen te informeren en enthousiasmeren over een hobby.

Na een gezamenlijke opening in de zaal barst het los. Er starten teams aan de wedstrijdtafels en andere teams vertellen vol overgave aan de jury over hun project en robots. Gespannen kijken de teamcoaches en meegereisde supporters bij de wedstrijdtafels. Na drie wedstrijdrondes verzamelen alle teams verzamelen zich in de zaal.  Ze krijgen eerst allemaal een officiële FIRST® LEGO® League medaille. Daarna barst het nog even los om alle spanning en energie los te laten. Pabo-studenten Storm en Menno nemen de teams en het publiek, samen met DJ Jos, mee in vrolijke dansjes.

LegoLeague147

Wie gaat er naar huis met een LEGO® bokaal?
Dan is het tijd voor de uitslag. Na het juryberaad komen jury en scheidsrechters terug in de zaal. De bokalen worden op de prijzentafel gezet. Gespannen gezichten in het publiek: wie gaat er naar huis met een bokaal en wie mag naar de landelijke finale in Den Bosch op 9 maart?

Uiteindelijk gaat nieuwkomerschool De Kameleon uit Julianadorp met team Ouagadougouze Stroopwafels naar huis met de Core Values bokaal. Sanyu uit Haarlem kreeg de bokaal voor Innovatieproject. Zij bedachten een festival voor kinderen waar iedereen zijn hobby kan laten zien. De bokaal voor Robotdesign ging naar de Lego Thunders van De Rietvink in de Zaanstreek. En de Lego Freaks van dezelfde school wint de grootste bokaal en daarmee de finaleplaats in Den Bosch!  Zij scoorden op alle onderdelen hoog in rankings en hadden de hoogste score voor de robotwedstrijd.

Om vier uur ‘s middags is het feest dan echt voorbij. De teams gaan moe, maar voldaan naar huis. En volgend jaar? Dan doen we het feest gewoon nog eens dunnetjes over. Nieuw thema, nieuwe teams, nieuwe kansen!

Verrassing voor nummer 2!
Hoewel, na de regiofinale zijn er nog bijzondere ontwikkelingen. Basisschool De Rietvink kiest er namelijk door omstandigheden voor om niet naar de landelijke finale te gaan op 9 maart. Daarmee mag het finaleticket geschonken worden aan de ‘runner up’ in de totale ranking. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.