Amsterdam,
05
maart
2021
|
11:15
Europe/Amsterdam

Lekker in je eigen bubbel? Hoe creatieve professionals bijdragen aan ontmoetingen

Livecast met o.a. lector Joke Hermes op 9 maart

-dsc8810-edit

Een spontaan gesprek, op het schoolplein of bij de koffieautomaat is schaars geworden. Zeker in dit tijdperk waarin mensen zich, al dan niet gedwongen door corona, terugtrekken in hun eigen bubbel. Het open dialoog blijft lastig. Zeker als het gaat over maatschappelijke thema’s of een reflectie op ons eigen gedrag. Het is de realiteit van nu: de bubbelsamenleving.

Creatieve professionals dragen (in)direct bij aan gesprekken onder burgers. We gebruiken immers mediacontent om ons beeld van de wereld te vormen. De kunst is om mensen bewust te maken van hun bubbels zonder ze eruit te jagen. Inholland-lector Joke Hermes (Media, Cultuur & Burgerschap) geeft haar visie tijdens de livecast van Pakhuis De Zwijger, 9 maart om 16.00 uur.

Meld je aan voor de livecast

Inclusief communiceren is Joke’s belangrijkste onderzoeksthema. Hoe kom je als professional werkelijk in gesprek met anderen? Hoe krijg je toegang tot het alledaagse ‘cultureel burgerschap’? Daarmee bedoelt ze de manier waarop we ons verhouden tot anderen via media en (populaire) cultuur en niet via formele rechten en plichten. “Ik vind het zinvol om als lector Media, Cultuur en Burgerschap bij dit soort activiteiten te laten zien dat het hbo kritisch en geëngageerd is, en geen ‘social engineers’ opleidt. Vanuit organisaties kun je nog wel eens te makkelijk over de hoofden van de mensen heen dingen proberen te regelen. Het werkt echt beter als je samen met ze probeert op te trekken. Of het nu gaat om veiligheid in de wijk, gezondheidszorg of mediawijsheid.”

Joke verheugt zich op de uitwisseling tijdens de livecast over wat professionals voor en met burgers kunnen betekenen. Vanuit haar onderzoekslijn draagt ze haar steentje bij door onder meer met het Inholland Sluislab onderzoek te doen naar participatieve designmethoden. En te experimenteren met nieuwe manieren van in gesprek raken. De livecast is georganiseerd door het Centre of Expertise for Creative Innovation waarin Inholland samenwerkt met Hogeschool van de Kunsten en Hogeschool Amsterdam.