Haarlem,
16
maart
2022
|
11:00
Europe/Amsterdam

Lepidoptera Stagemarkt helpt IT-studenten aan stage

Studievereniging regelt een-op-een gesprekken voor studenten met erkende stagebedrijven

De eerste IT-stagemarkt vond 4 maart plaats voor studenten van Hogeschool Inholland Haarlem. Zo’n 70 tweede-, derde- en vierdejaarsstudenten van de opleiding Informatica (NL) en Information Technology (International) gingen met ruim vijftien erkende stagebedrijven in gesprek. Het doel: het vinden van een mooie meewerkstage of afstudeeropdracht.

De organisatie lag in handen van de vier bestuursleden van studievereniging Lepidoptera Jolle Snaas, Mark van Dooremaal, Dylan Nieuwenhuizen en Gillian Fowler. “Het idee ontstond spontaan tijdens de jaarplanning”, zegt Jolle Snaas, derdejaarsstudent Informatica. “En de opleiding, het SSC en de bedrijven reageerden direct heel enthousiast.”

Vijftien bedrijven uit Haarlem en omstreken stonden opgesteld in de lounge van Inholland Haarlem. In kleine groepjes trokken de studenten in acht rondes langs de tafels, elke ronde duurde 15 minuten. Voorafgaand kregen de bedrijven een minuut de tijd om zich te presenteren. Jolle: “We willen met deze stagemarkt maar één ding: zoveel mogelijk studenten met zoveel mogelijk gave stageaanbieders in contact brengen. We hebben de groepen ook bewust willekeurig ingedeeld, zodat alle studenten - zelfs als er geen match is - toch weten welke organisaties en sectoren IT-stages aanbieden.”

Erkende stagebedrijven voor hbo
Als stagezoekende IT-student kan je op dit moment vrijwel overal terecht, maar niet alle ondernemingen voldoen aan de norm. Om die reden werd er nauw samengewerkt met Stichting ELBHO, een onafhankelijk orgaan dat in Nederland stagebedrijven screent en controleert. “De stage is een onmisbaar onderdeel van je beroepspraktijkvorming”, zegt Thijs Otter, docent Informatica bij Inholland Haarlem én actief vanuit ELBHO. “Daar komen praktijk en theorie samen, in een context van echte mensen met echte belangen, en dat zorgt voor een omslagpunt bij de student. Het is een verrijking, die je als docent niet kunt bieden in traditionele zin. Daarom is het zo van belang om met erkende stagebedrijven in zee te gaan, die voldoende begeleiding, mogelijkheden en ook voldoende stagevergoeding bieden. Stichting ELBHO verleent die erkenning en ondersteunt opleidingen en bedrijven kosteloos bij werving en begeleiding, en dus ook bij het opzetten van dit soort stagemarkten.”

Gedetailleerde informatie inwinnen
Een zo’n bedrijf is Sectra, ontwikkelaar van geavanceerde oplossingen in de medische IT. Zij werken al veel met MBRT-studenten, maar het bedrijf groeit hard en wil het werkveld verbreden. In de zoektocht naar die gewilde hbo-ICT-stagiair, benaderden ze zelf al actief het bestuur van de studievereniging, aldus Sectra-vertegenwoordigers Rob en Sanne. Om te zien of ze samen wellicht ook nog andere evenementen kunnen organiseren. 

En ook bij Digital Agency Endeavour liggen de stages voor het oprapen. Zij zien de stagemarkt als een mooie kans om hun Young Talent Program onder de aandacht te brengen. Verder waren onder andere Netcompany, Brick Zero, HCS Company en Tata Steel aanwezig. “Mooi dat de bedrijven een jonge delegatie sturen”, vindt Tapharo, tweedejaarsstudent Informatica. “De meesten zijn zelf ook nog student, dus weten goed hoe het werkt. Heel fijn daarbij is het een-op-een contact, want zo krijg je echt de details te horen: hoe verloopt de sollicitatieprocedure, wat zijn je taken, wat zijn de mogelijkheden om naderhand te blijven?”

Thijs Otter, docent Informatica bij Inholland Haarlem én actief vanuit ELBHO

De stage is een verrijking, die je als docent niet kunt bieden in traditionele zin.

Thijs Otter, docent Informatica bij Inholland Haarlem én actief vanuit ELBHO

Waardevolle aanvulling
Stagecoördinator Gerwin van Dijken is blij met het initiatief van de studievereniging Lepidoptera. “Een waardevolle aanvulling op de vacatureplatforms en misschien wel een veel betere manier om studenten en bedrijven aan elkaar te linken. Het is informeel, ze kunnen een beetje aftasten en vast wat gegevens uitwisselen, voordat ze direct die volgende spannende stap zetten naar solliciteren. Voor de bedrijven bovendien een mooie gelegenheid om hun ‘echtere’ kant te laten zien, in plaats van alleen de succesverhalen die op de website staan.”

“Dit was een geweldig idee!”, zegt student-organisator Gillian Fowler. “De stageaanbieders zijn zeer geïnteresseerd en zelf ook interessant genoeg. Als ik een bedrijf was zou ik deze studenten hier willen hebben, want ze laten zien dat ze het serieus nemen en stellen de goede vragen.” Ook organisator Dylan Nieuwenhuizen is dik tevreden. “De focus ligt deze editie op de tweedejaarsstages, maar er zitten nu ook wat bedrijven met alleen afstudeerstages tussen, dus daar valt nog wat te verbeteren. Maar verder verliep alles ontzettend soepel - op een paar dingetjes en wat laatste-momentafmeldingen na. Over een half jaar zeker weer!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.