Den Haag,
19
september
2017
|
08:30
Europe/Amsterdam

Leren van elkaar: 'Als je er samen staat is de sprong makkelijker'

Jaaropening Hogeschool Inholland 2017-2018 bij Inholland Alkmaar

De afgelopen weken waren universiteiten en hogescholen mooi in het nieuws met hun openingen van het academisch jaar. Elke instelling heeft zo zijn eigen traditie en vaak is zo’n moment een mooie gelegenheid om een stuk ambitie neer te zetten. De voorzitter mag een speech geven en dan gaat het jaar beginnen. In deze eerste blog van het jaar – niet meer aan Kees Boele – vertel ik graag hoe het mij verging.

Ik vind het altijd spannend. Je kunt wel doen alsof het niks uitmaakt, maar dat is niet waar. Iedereen kijkt naar je, mensen hebben verwachtingen en we willen onszelf natuurlijk goed laten zien. Hoe vaak ik ook voor grote groepen gesproken heb – ik ben altijd nerveus. Vlak van tevoren heb ik een knoop in mijn buik en moet ik wel tien keer naar de wc. ‘Het zijn goede zenuwen!’ sprak een collega me moed in voorafgaand aan de opening in Alkmaar twee weken terug. Dat is waar.

Ik kan me de eerste keer nog herinneren in mijn studententijd: ik was net bestuurslid van mijn studentenvereniging en ik moest alle 300 eerstejaars toespreken in de Hooglandse Kerk in Leiden; vanaf een kansel ook nog. Het zweet liep over mijn rug. Ik keek mijn speech nog eens in en ineens leken al die woorden onzin, clichés, prietpraat. Maar het moment kwam dat ik die kansel op moest; ik haalde diep adem, begon mijn eerste zin (nog wat bibberig), toen de tweede (al beter) en de rest van het verhaal rolde eruit.

Omarm je buikpijn
Ik heb geleerd de buikpijn te omarmen. Het zorgt niet voor verlamming, maar voor een adrenaline boost die ik nodig heb om te stralen op het goede moment. Ik vermoed dat als ik die spanning niet meer voel, mijn speeches slecht zullen zijn.

Gezamenlijke inzet zorgt voor succes
Waar ik vervolgens enorm van geniet, is hoe vooral onze gezamenlijke inzet voor succes zorgt. In Alkmaar op 7 september kwam alles bij elkaar. Ik kon mijn speech baseren op de uitwerking die de domeinen Agri Food & Life Sciences, Business, Finance & Law en Techniek, Ontwerpen & Informatica hebben gegeven aan ons thema ‘duurzaam’: Werken aan duurzame oplossingen. Daardoor stond de inhoud voorop en maakten we duidelijk hoe we als hogeschool willen bijdragen aan een gezonde, duurzame en creatieve samenleving. Voor zover je kon denken dat dit toekomstmuziek was, bewezen drie studenten met hun verhaal dat we allang begonnen zijn. Mooie foto’s illustreerden Inholland-projecten in uitvoering. De genomineerden voor de Wij Inholland awards lieten zien waartoe ambitie, inspiratie en hard werken kunnen leiden. Ons gerenoveerde gebouw was natuurlijk de kers op de taart!

Op zulke momenten ben ik heel blij dat ik bij Inholland mag werken en dat ik de vertolker mag zijn van onze ambitie. Ik mag dan de woorden uitspreken, maar wat we daar laten zien, is het resultaat van het werk van velen. Inhoud, vormgeving, techniek, gastheerschap, alles klopt. Het maakt dat ik de zenuwen weg kan duwen en met vertrouwen op de middenstip durf te gaan staan. Ik sta daar niet alleen. Wij staan er samen. En dat voelt goed!

 

Jet de Ranitz, collegevoorzitter Hogeschool Inholland
Als je de sprong moet wagen, gaat het des te gemakkelijker, als je weet dat je er niet alleen voor staat. 
Jet de Ranitz, collegevoorzitter Hogeschool Inholland

Leren=durven
Dat type teamwork is precies waar Leren=durven over gaat. Want we hebben allemaal momenten dat het even spannend is. Dat de buikpijn overheerst en je twijfelt aan alles. Als je de sprong moet wagen, gaat het des te gemakkelijker, als je weet dat je er niet alleen voor staat. Dat mensen je vangen als je misstapt. Je steunen als je even hapert. Weten dat het vangnet er is, maakt dat je het vaak niet eens nodig hebt. Wij geven het elkaar en we geven het onze studenten. In Alkmaar kreeg ik het.

Er wordt ons wel gevraagd hoe we Leren=durven gaan waarmaken, bijvoorbeeld door @marcoderksen op Twitter. Wat mij betreft is heel Inholland een metafoor voor leren, want als er één hogeschool de moed heeft getoond om zichzelf te verbeteren, dan zijn wij het. En ja, daarvoor moet je soms aan het systeem werken en bijvoorbeeld het Onderwijs- en Examenreglement hiermee in lijn brengen, zoals we dit jaar doen. Maar Leren=durven krijgt vooral betekenis in persoonlijk handelen. Kijk bijvoorbeeld naar onze studenten Duncan (Sportkunde) en Fardad (Verpleegkunde). Zij werden door hun docenten gewezen op een interessante stage bij een GGZ-instelling. Een stageplek waar ze verder moesten kijken dan de opgedane kennis in hun eigen vakgebied, waar ze moesten samenwerken om hun doel te bereiken. En waar ze zich open moesten stellen om anders te denken. Ik ben trots op deze studenten en de collega’s die hen gestimuleerd hebben om juist deze stage te gaan doen.

Wij Inholland awards voor docenten en ondersteuners
Dat soort prestaties willen we graag belonen. Daarom hebben we vanaf 2018/2019 niet alleen een Wij Inholland award voor studentenprojecten en topsporters, maar ook een aantal nieuwe prijzen: voor docent van het jaar, docententeam van het jaar en ondersteuner van het jaar. Samen met de prijzen die we voor onderzoeksprojecten hebben, zetten we zo alle onderdelen van onze hogeschool in de spotlight. Omdat iemand iets bijzonders heeft gedaan, of juist omdat iemand jaar in jaar uit gewoon voor ons klaar staat. Om kwaliteit in het zonnetje te zetten en dankjewel te zeggen.

De docenten(team) Wij Inholland awards reiken we uit op de Dag van het onderwijs op 2 november. De Wij Inholland award voor ondersteuner maken we bekend op de nieuwjaarsborrel. Ik hoop op veel nominaties.

Voor nu wens ik iedereen een mooi collegejaar!

Hartelijks,

Jet

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.