Den Haag,
14
november
2017
|
13:50
Europe/Amsterdam

Leren van elkaar: je verhaal durven delen

Jet de Ranitz, collegevoorzitter Inholland

Regelmatig word ik in mijn hart geraakt door de mensen bij Inholland. Geraakt, omdat ze op zo’n sterke, kwetsbare en wijze manier omgaan met wat de studie, het werk of het leven ze voorschotelt. Hun openheid – dat zij die momenten met mij en met de Inholland-gemeenschap willen delen – is mooi. Vorige week waren het twee studenten, twee alumni en twee collega’s die me raakten met hun verhaal.

Op maandag kreeg ik een kaartje van één van onze studenten, Belle Fazel, die dit jaar met een VSB-beurs een masterprogramma volgt in Kaapstad (Zuid Afrika). Een kattenbelletje om me te laten weten dat ze haar scriptie net had ingeleverd en met volle teugen genoot van haar avontuur. Ik sprak haar vorig jaar op een moeilijk moment in haar leven; het was heerlijk om te lezen dat het nu zo goed met haar ging.

Woensdag sprak ik met Désirée Verduijn, studente Social Work aan Inholland Den Haag. In de laatste fase van haar studie blikte ze terug op wat ze allemaal had meegemaakt. Ze studeert af in de richting GGZ. Op de stage kwam ze soms zware problematiek tegen bij cliënten en dat kan best wel eens confronterend zijn. In haar studie heeft ze geleerd ermee om te gaan, vooral door zichzelf goed te kennen. Bij Inholland heeft ze in een veilige omgeving haar eigen kwetsbaarheden onder ogen kunnen zien, waardoor ze nu als hulpverlener sterk in haar schoenen staat. Het raakte me hoe ze vertelde dat sterk zijn soms ook betekent dat je iets niet moet doen. Dat je nee moet zeggen en je eigen grenzen moet bewaken. De opdracht aan een ander geven, omdat het te dichtbij komt en je dan geen goede hulpverlener kunt zijn. Ik vroeg haar waar ze het meest van had geleerd bij ons. Ze antwoordde dat het, naast de begeleiding van de docenten, vooral haar medestudenten waren waar ze veel van had opgestoken. En ze geeft het graag door aan de volgende generatie: ze coacht met veel plezier een eerstejaarsstudent.

Jet de Ranitz, collegevoorzitter Hogeschool Inholland
Leren draait niet alleen om het lef om een avontuur te beginnen. Het is ook weten wanneer je nee moet zeggen en grenzen moet aangeven, én de moed om je verhaal door te geven.
Jet de Ranitz, collegevoorzitter Hogeschool Inholland

Op het symposium Superdiversiteit ontmoette ik donderdag twee alumni van Inholland Rotterdam: Karim Amghar en Sezgin Yildin. Het enthousiasme waarmee zij spraken over de kansen die er liggen wanneer we de diversiteit omarmen en benutten was aanstekelijk. Ze waren open over de hordes en vooroordelen die zij hadden moeten overwinnen om hun plek te vinden in de maatschappij. Open ook over hun zorgen: Karim vertelde hoe hij, toen hij vader werd, ineens besefte dat zijn dochter voor moeilijke vragen zou komen te staan, als kind met een bi-culturele achtergrond. Hij stelde zichzelf de vraag wat hij kon doen om eraan bij te dragen dat zij op zou groeien in verbinding met haar Marokkaanse én haar Nederlandse roots. Dit vormde mede zijn drijfveer om met jongeren aan de slag te gaan in het mbo en het hbo.

Vlak voor het weekend begon kreeg ik een mailtje van een collega van één van de secretariaten, Meriam Rink. Ze had haar 101 – zoals wij leerervaringen noemen bij Inholland – gedeeld. Ik kreeg tranen in mijn ogen van haar verhaal over het overlijden van haar moeder en welke lessen zij hieruit getrokken heeft. Op de site bleek ook de 101 van Alaoui Alaoui, een andere collega, te zijn toegevoegd. Van student, werd hij alumnus, collega en later teamleider. Nog zo’n prachtig voorbeeld van doorzettingsvermogen.

Met hun ervaringen en verhalen laten onze mensen mij zien dat leren niet alleen draait om het lef om een avontuur te beginnen, zoals het volgen van een master in het buitenland. Het is ook weten wanneer je nee moet zeggen en grenzen moet aangeven, zoals Désirée me vertelde. En het is de moed hebben om je verhaal door te geven: aan je collega’s, je mede-studenten en de generaties die na je komen. Alle mensen die ik deze week gesproken heb doen dat, met overtuiging. Soms in het groot en soms in het klein. Soms publiek en vaak achter de schermen. Hun verhalen geven inspiratie, een hart onder de riem en laten ons voelen dat we er samen voor gaan. Het doet ertoe! En met dat gevoel zet ik graag weer de wekker voor morgenochtend vroeg.

Aan de slag!

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.