Delft,
13
juli
2021
|
08:00
Europe/Amsterdam

Leven in een tiny house: natuur, rust en eenvoud

In gesprek met Maurice Herkrath, docent Landscape and Environment Management in Delft

Afbeelding1

Verhuisd van Luxemburg naar Nederland, heeft een duurzame zeiltocht gemaakt en woont in Delft in zijn eigen gebouwde tiny house. Maurice Herkrath is recent begonnen als docent duurzame leefomgeving bij de opleiding Landscape and Environment Management van Hogeschool Inholland Delft. Naast zijn docentschap heeft hij een passie om de wereld beetje bij beetje te verduurzamen.

In 2015 is Maurice naar Nederland verhuisd voor zijn studie in Wageningen. “Mijn studie lijkt erg op de opleiding die we bij Inholland Delft aanbieden.” Tijdens zijn studie is zijn passie voor duurzaamheid gegroeid. Daarom heeft hij zich aangemeld voor een uitdagende zeilreis. “Mijn reis startte in 2018. Tijdens de vijf weken durende toch vanuit Kaapverdië naar de Caribische Eilanden zaten wij als groep te werken aan een casus over het verduurzamen van de kledingindustrie. Ik had nooit verwacht dat ik dit zo’n ontzettend bijzondere ervaring zou vinden.”

Een droom die werkelijkheid wordt
Tijdens zijn studie in Wageningen deed Maurice zijn onderzoek naar ecodorpen in Nederland. Hier ontstond zijn eerste kennismaking met een tiny house. “Ik was er al in geïnteresseerd, maar de passie voor een leven binnen een community werd steeds groter.” Na het afronden van zijn studie ging hij op reis met zijn vriendin Denise. Tijdens deze reis droomden ze allebei om in een tiny house te wonen. Na de reis maakten zij hun droom werkelijkheid en begonnen aan de bouw van hun eigen tiny house. In 2019 heeft de gemeente Delft een stuk grond ter beschikking gesteld zodat verschillende geïnteresseerden hier hun tiny house konden neerzetten en zo een woongroep konden gaan vormen.

Ecologisch en sociaal
“Het wonen in een tiny house zorgt niet alleen voor een ecologische impact, maar ook het sociale aspect is heel groot.” Een ware community bevindt zich op het terrein. Iedereen heeft zijn eigen tiny house gebouwd. “Het bouwen van ons huis was echt fantastisch; dit was de tijd van mijn leven. Alles wat ik tot nu toe geleerd had, kon ik nu daadwerkelijk in de praktijk toepassen.” Bij de bouw van Maurice zijn huis is er geen enkele vakman of specialist aan te pas gekomen. Hij heeft het samen met zijn vriendin en schoonvader van het begin tot het einde opgebouwd.

Hergebruikte materialen
Van elektriciteit en water tot aan de bouwstructuur en het aanleggen van een dak; het was allemaal nieuw voor ze. Gelukkig heeft Maurice veel vrienden die kwamen klussen zodat het huis uiteindelijk binnen één jaar gebouwd was. “Bijna 90 procent van de materialen is hergebruikt.” Het tiny house van Maurice beslaat ongeveer 30 vierkante meter. “We hebben gelukkig niet het kleinste huis, dat is 16 vierkante meter. Dat zou ik echt te klein vinden voor met z’n tweeën.” Het is af en toe wel passen en meten maar door de losse slaapkamer konden Maurice en zijn vriendin de coronaperiode goed doorkomen.

Klimaatadaptief
Op het terrein staan er veertien tiny houses: het Pionierskwartier. Het terrein is van de gemeente en alle mensen die er wonen vormen een vereniging. Maandelijks betaalt iedereen zijn huur en lidmaatschap hieraan. “De bijdrage in vorm van het lidmaatschap word gebruikt voor het ontwikkelen van faciliteiten. Zo hebben we laatst een dak geplaatst boven de fietsenstalling.” Beetje bij beetje wordt het terrein steeds mooier én groener. Het terrein is klimaatadaptief en heeft een onverhard terrein met houtsnippers en veel groen. Ook de weersomstandigheden spelen een grote rol. “Zo vangen we het regenwater op en filteren het voor huishoudelijk gebruik. De zon dient voor het opwekken van elektriciteit en het verwarmen van water. In geval van nood hebben we wel waterleidingen en een elektriciteit netwerk op het terrein waarmee we de droge of donkere tijden doorkomen."

Toekomst
Maurice vindt het een heel fijn leven in zijn tiny house. Het geeft hem rust en het is daarnaast ook dichtbij zijn werk. Als aan hem gevraagd wordt hoe zijn toekomst in het tiny house eruit ziet, vindt hij dit nog lastig om te beoordelen. “We kunnen hier nog maximaal acht jaar wonen. Dus dat duurt nog erg lang. Wellicht willen we uiteindelijk wel in een “normaal huis” wonen. Als het kan, nemen we het tiny house mee en gebruiken het als uitbouw, gasthuisje of een ander doeleinde.”

Wil jij zien hoe het is om een tiny house te wonen? Bekijk dan hier het Instagram-kanaal van Maurice & Denise.