Amsterdam/Haarlem,
19
oktober
2016
|
11:38
Europe/Amsterdam

Lezingen Kracht van Sport nu ook in boekvorm

Naar aanleiding van de lezingenreeks ‘Kracht van Sport’ heeft het Inholland- en HvA-lectoraat Kracht van Sport begin deze maand het boekje ‘Kracht van Aangepaste Sport’ gepubliceerd. De gratis te downloaden publicatie betreft een leesbare weergave van lezingen die in het voorjaar van 2016 zijn verzorgd door externe deskundigen. De verhalen gaan onder andere over sporten met niet-aangeboren hersenletsel, sporten met een lichamelijke beperking en sporten met een gedragsstoornis. De lezingen zijn ook terug te zien via de website van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Schrijvers/samenstellers van de publicatie zijn Inholland- en Hva-lector Marije Baart de la Faille Deutekom (Kracht van Sport), HvA-lector Cees Vervoorn (Topsport en Onderwijs) en HvA-onderzoeker Vera Dekkers. Volgens de auteurs zijn de lezingen én deze uitgave belangrijk omdat er “nog steeds veel valt te wikken in het domein van de aangepaste sport. Ook is het thema toepasselijk in het jaar dat ook de Paralympische Spelen zijn gehouden.

De lezingen die in het boekje aan bod komen zijn:

 1. Niet-aangeboren hersenletsel
  Maaike Hibma (Ambulant begeleider bij Professionals in NAH) en Micheal Vallen (Edwin van der Sar Foundation, realiseert beweegprojecten voor mensen met hersenletsel) en Shanne Ebbeling (23 jaar, niet-aangeboren hersenletsel).

 2. Lichamelijke beperking
  André Cats (prestatiemanager Paralympische sporten en Chef de Mission Paralympische Spelen) en Gertjan van der Linden (bondscoach Nederlandse Basketball Bond en Basketball Experience NL).

 3. Verstandelijke beperking
  Erik de Winter (adjunct-directeur Kenniscentrum Sport) en Lize Weerdenburg (Special Olympics shorttrackster en National en Global Messenger).

 4. Auditieve en visuele beperking
  Henk van Aller (secretaris generaal International Blind Sports Federation), Larissa Klaassen (Paracyclist, wereldkampioen 1KM baan 2016, studente informatica), Boris Pavloff (Oud-voorzitter Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond), Maaike Ferf Jentink (Dove (ex-top)sportster, eigenaar Stille Gym, betrokken bij Only Friends project voor dove en slechthorende jeugd).

De belangstelling voor de lezingenreeks was volgens de auteurs overweldigend en vergeleken met afgelopen jaren “een hoogtepunt” in de reeks. “Bovendien heeft een groot deel van de 150 studenten ook geparticipeerd in het project ‘Samen voor Goud’ van NOC*NSF. In dit project hebben de studenten iemand met een beperking meegenomen naar een sportvereniging om daar deel te nemen aan activiteiten, met als uiteindelijk doel om lid te worden van de vereniging. Als afronding van de lezingenreeks reisden bovendien 22 deelnemende studenten van de betrokken hogescholen af naar Rio de Janeiro om de Paralympische Spelen bij te wonen.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.