Delft,
09
mei
2023
|
11:44
Europe/Amsterdam

Luchtvaartindustrie verzamelt zich voor Career Connect bij Inholland Delft

“Een laagdrempelige manier om elkaar te ontmoeten”

Inholland_Career Event_2023-25

Steeds vaker kloppen bedrijven uit de luchtvaartindustrie aan bij Hogeschool Inholland Delft, op zoek naar kwalitatief hoogopgeleid personeel. Ook de studenten zelf opperden: is het geen goed idee om bedrijven, studenten en alumni van de opleiding Aeronautical & Precision Engineering elkaar in het echt te laten ontmoeten? De combinatie van die behoeften resulteerde in de eerste editie van Career Connect. 

Dat er behoefte is aan een bijeenkomst als deze, bleek wel uit de aanwezigheid van maar liefst 27 bedrijven. Ook vanuit de groep huidige studenten en alumni was de belangstelling groot. En zo ontstond in het imposante industriële API-gebouw op de campus van Hogeschool Inholland Delft, waar normaal gesproken praktische opdrachten worden uitgevoerd, een sfeervolle netwerkmarkt met een flinke groep binnen- en buitenlandse geïnteresseerden uit de luchtvaartsector.   

De industrie verder helpen 
“De vraag naar nieuwe mensen is groot”, klonk het al bij de opening van de bijeenkomst door Antoine Gerritse, opleidingsmanager Aeronautical & Precision Engineering. “Met dit event willen we de industrie verder helpen én jonge mensen stimuleren om aan de slag te gaan in het werkveld. Voor onze studenten is het interessant om te zien wat er op hun eigen opleidingsgebied ‘te koop is’ en kennis te maken met potentiële werkgevers.” 

Zo is Amna Chedli aanwezig namens KLM, waar ze zelf haar stage volgt. Amna is aanwezig om andere studenten te enthousiasmeren voor haar stagebedrijf, vertelt ze: “Ik probeer hier te inventariseren wat de wensen van de studenten zijn voor een stage of voor een baan. Ik laat zien wat de mogelijkheden zijn bij KLM en vraag ze om vooral met ons in contact te treden. Dit evenement komt voor ons als geroepen, want nu kunnen we in real life contact maken met de studenten.” 

Perspectief bieden 
Dat is nodig, want in de praktijk gebeurt het regelmatig dat studenten doorstromen naar bedrijven uit andere branches om daar engineering functies te vervullen. Docent Arnold Koetje herkent dit: “Je ziet dat studenten al snel kiezen voor de eerste baan die op hun pad komt. Dat is niet erg natuurlijk, maar als we zorgen dat we vanuit ons aerospace netwerk voldoende perspectief bieden, denk ik dat veel meer studenten gaan kiezen voor deze sector.” Collega Gerben Brandsema vult aan: “Hoe kunnen studenten en bedrijven nu beter aanvoelen of ze een match zijn dan wanneer ze elkaar in het echt ontmoeten?”   

Het idee voor Career Connect kwam mede vanuit de studenten zelf, vertelt tweedejaars Philippe Trimon: “We waren met een groep op een andere banenmarkt en dachten toen: dit moeten wij ook doen! Ik ben zelf op het moment hard op zoek naar een goede stageplek. Natuurlijk kun je altijd een mailtje sturen naar een bedrijf, maar het werkt toch beter om elkaar in het echt te ontmoeten. Ik ben net al even gaan kennismaken met de mensen op de stand van Fokker Services Group. Ik denk dat er wel iets uitkomt. Helemaal geweldig toch?”  

Interesse voor duurzame luchtvaart    
Grote belangstelling is er ook voor de stand van Maeve Aerospace, een startup die probeert de luchtvaart duurzamer en groener te maken. Als recruiter van Maeve begrijpt Alexandra Karakolis dat wel. “Het blijft iets magisch dat je met een vliegtuig de hele wereld over kunt en zulke bijzondere dingen kunt zien. Dat moet alleen wel op een duurzamere manier, met minder uitstoot. Ons bedrijf is innovatief en klein -we hebben zo’n dertig werknemers- maar met heel veel passie en energie werken we aan de klimaatdoelen. Ik werk samen met getalenteerde collega’s uit de hele wereld en met elkaar kunnen we in de toekomst echt het verschil gaan maken in de luchtvaart. Daar zullen we zeker nieuwe professionals bij nodig hebben en die worden hier opgeleid, dus het heeft voor ons een enorme meerwaarde om nu al met elkaar in contact te komen.” 

Domeindirecteur Richard Oerlemans blikt dan ook tevreden terug op deze dag: “Het is heel leuk om te zien hoe bedrijven en studenten elkaar hier vandaag op zo’n laagdrempelige en ongedwongen manier weten te vinden. Zo bouw je alvast een relatie op. Ik kom regelmatig even in dit gebouw om te kijken naar de praktijkopdrachten die de studenten hier doen. Terwijl zij dan druk bezig zijn, zie ik het enthousiasme en de twinkeling in hun ogen. Dat zie ik vandaag weer en ook vanuit de aanwezige bedrijven krijg ik hele positieve reacties. Zeer geslaagd dus en wat mij betreft doen we dit volgend jaar weer!”