28
april
2022
|
21:00
Europe/Amsterdam

Lvb-pilot in Rotterdam: "Verdachten met een laag IQ krijgen een speciaal proces"

lvb-pilot

Onze samenleving is niet optimaal ingericht voor mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb). Daarom komen zij gemiddeld vaker in aanraking met politie en justitie, en is hun recidivepercentage is hoger dan gemiddeld. Op initiatief van het Rotterdamse Openbaar Ministerie (OM) begon eind 2019 een proef voor verdachten met een lvb, gevolgd en geëvalueerd door onderzoeker Jossian Zoutendijk en lector Ineke van den Berg (brontekst: NRC.nl). 

Het OM wilde hun werk en dat van andere betrokkenen afstemmen op mensen met een lvb. Een speciale OM-hoorzitting die twee keer zo lang duurt (40 minuten) als een normale, met begrijpelijker taalgebruik en een verhoor met een speciaal getrainde advocaat, maakten deel uit van de proef.

Jossian Zoutendijk en Ineke van den Berg evalueerden de pilot via het onderzoeksproject “De lvb-pilot in Rotterdam-Zuid”. Uit hun cijfers blijkt dat 318 verdachten in aanmerking kwamen voor de proef vanwege de aard van het misdrijf en de wijk waar zij vandaan kwamen. Hun OM-hoorzittingen zijn langer, taalgebruik is begrijpelijker en advocaten zijn speciaal getraind. De proef is een succes en krijgt een vervolg.

Het NRC schreef een nieuwsbericht over deze pilot. Lees hier het volledige artikel.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.