Alkmaar,
14
juli
2022
|
10:27
Europe/Amsterdam

Maak kennis met de minor Innoveren & Ondernemen

'Studenten leren durven dóen en daar draait het in het bedrijfsleven om'

Voor de minor Innoveren & Ondernemen (I&O) van Hogeschool Inholland Alkmaar gaan studenten volledig zelfstandig aan de slag met de oprichting van een eigen onderneming. Al jaren een vast onderdeel van het curriculum van studenten Technische Bedrijfskunde (TBK), sinds dit jaar ook te volgen voor externe opleidingen van binnen én buiten Inholland. “De ondernemende vaardigheden die studenten hier opdoen komen de rest van hun werkende leven van pas”, aldus Gertjan de Waard, directeur Inzameling bij afvalenergiecentrale HVC en ondernemer-begeleider bij de minor.

Vijf maanden lang werken studenten in kleine teams aan het opzetten van een student company. Daarbij wordt het volledige proces van idee tot en met daadwerkelijke realisatie van een product doorlopen. Brainstormen, een ontwerp maken en een prototype realiseren, maar ook een ondernemingsplan schrijven, aandeelhouders zoeken en het product in de markt zetten. Ieder team krijgt een docent-begeleider, een ondernemer-begeleider en een BDO-accountant voor de financiële vraagstukken toegewezen. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met het eigen Inholland Innovatielab en diverse bedrijven uit de regio.

 Ondernemende vaardigheden
“Wat het uniek maakt is dat studenten een product bedenken waarmee ze daadwerkelijk de markt op gaan”, zegt Gertjan, zelf ook oud-Inholland-student Technische Bedrijfskunde (TBK). “Het blijft niet bij een adviesrapport, maar ze concretiseren een plan tot product, waarbij alle facetten van ondernemen aan bod komen. Op deze manier lever je toekomstige werknemers af die echt iets van A naar B kunnen trekken – een grote kracht, want ik weet zelf hoelang het doorgaans duurt voordat nieuwe medewerkers productief zijn. Door nu zo’n heel traject al een keer te doorlopen, ontdekken studenten dat dingen niet vanzelf gaan en ze leren daarop te anticiperen. Maar bovenal leren ze durven dóen en daar draait het in het bedrijfsleven uiteindelijk om.”  

 

Reflecteren
Binnen een studententeam heeft iedereen een andere rol – productie-, marketing-, financieel of algemeen directeur - en daarmee een ander belang. Gertjan: “Door de onderlinge afhankelijkheid die dat creëert zullen ze elkaar moeten aansturen en aanspreken op dingen die niet goed gaan. En omdat een productieproces nu eenmaal nooit verloopt zoals je gepland had, gaat het vroeg of laat in zo’n team altijd even flink knetteren. Die groepsdynamiek maak ik vervolgens bespreekbaar. Hoe verloopt de samenwerking? Wat kan er beter? Hoe haal je het beste uit elkaar? Deze vorm van reflectie wordt in het echte (bedrijfs-)leven nog veel te weinig gebruikt, dus fantastisch dat studenten dit nu al meekrijgen!”

Interdisciplinair
Innoveren & Ondernemen is bedoeld voor alle derde- en vierdejaars hbo-studenten van binnen en buiten Inholland. Van Werktuigbouwkunde tot Verpleegkunde tot Business Studies, te volgen als volledige of gedeeltelijke minor. Coördinatoren zijn TBK-docenten Nol Graas en Annemarie Hoffman. “Dit schooljaar doen er studenten mee van negen verschillende opleidingen vanuit vier verschillende domeinen. Daarmee is het dé interdisciplinaire ondernemende minor van Inholland”, zegt Annemarie. “Ook zijn er diverse wedstrijden aan verbonden: binnen Inholland hebben we eigen finales en vanuit het landelijke initiatief Jong Ondernemen kunnen teams strijden om de titel Best Student Company van het Jaar. Wel tof is dat teams uit deze minor de laatste vijf jaar al drie keer werden uitgeroepen tot beste studentonderneming van Nederland en één keer bereikten ze een tweede plek.” 

Zowel winnende teams als diverse andere teams werden al benaderd door investeerders, soms nog voordat het cijfer van school binnen was. Zoals team Cleanzy met hun unieke volledig biologisch afbreekbare urinoirblokjes gemaakt van een restroom van snoepjes, of team Re-Ty, dat een handige tool bedacht voor hergebruik van tyraps. En afgelopen jaar won het interdisciplinaire team van de ZandZwiffer (voor het snel en arbotechnisch verantwoord vlakken van een zandbed) op zowel lokaal als landelijk niveau – zij gaan nu op voor de Europese finale in Estland.

 Samenwerkingspartners
“Wij zijn ontzettend blij met al onze samenwerkingen”, benadrukt Nol. “Vijftien ondernemer-begeleiders, verschillende gastsprekers, de BDO-accountants en Ondernemend Regio Alkmaar werken ieder jaar weer belangeloos mee en sinds kort is ook gemeente Alkmaar aangehaakt. Zonder al deze partners was deze minor niet zo’n professioneel succes geworden.”

Een ontzettend waardevol onderdeel van de opleiding, noemt Gertjan het. “Mooi dat ik hieraan een bijdrage kan leveren. Want niet alleen leiden we op deze manier met elkaar een completere student op, ook zorgt het ervoor dat we als bedrijf zowel bij Inholland als bij de aanstormende generatie op de kaart staan.”

Meer weten over de minor? Interesse om partner te worden? Neem contact op met Nol Graas of Annemarie Hoffman.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.