download
Amsterdam,
21
september
2021
|
17:18
Europe/Amsterdam

Mireille Bakker en Marceline Eilert genomineerd voor VIOS afstudeerprijs

 Studenten Mireille Bakker en Marceline Eilert van de masteropleiding Advanced Nursing Practice van Inholland Amsterdam zijn genomineerd voor de VIOS afstudeerprijs. De winnaar wordt bekendgemaakt op vrijdag 8 oktober, waar de verpleegkundig specialisten in opleiding samen met de andere gegadigden hun pitch houden tijdens het 13e jaarcongres van V&VN VS, de beroepsvereniging van verpleegkundig specialisten.

mireillebakker

“Ik vind het een enorme eer om genomineerd te zijn en ben daar ook echt trots op”, zegt Mireille Bakker in een reactie. Op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het OLVG in Amsterdam deed Mireille onderzoek naar het effect van kinesiotape op pijn bij traumatisch letsel aan de schouder of thorax (borstkas).

‘Minder pijn bij gebruik kinesiotape’
Anders dan bij een gebroken arm of been, kunnen je schouder of ribben niet ingegipst worden bij breuken. Wel krijg je dan een soort mitella om je arm in te hangen en pijnstillers. En soms wordt je schouder of rib ingetapet met kinesiotape, een gekleurde elastische tape die je bijvoorbeeld veel bij sporters ziet.

“We wisten nog niet goed of kinesiotape ook tegen pijn werkt bij breuken”, legt Mireille uit. “Al negen jaar werk ik op de SEH en al die tijd heb ik me afgevraagd: waarom gebruiken we dit middel eigenlijk terwijl we niet echt weten of het werkt? Patiënten gaven vaak aan dat de tape lekker zat. Mijn afstudeeronderzoek heb ik dan ook gebruikt om dit eindelijk een keer uit te zoeken. De uitkomst: er is uiteindelijk minder pijn als de kinesiotape is gebruikt.”

Mireille is tevreden over het resultaat: “Het doen van dit onderzoek tijdens mijn opleiding was echt een feestje en een mooie aanvulling op mijn werkzaamheden als verpleegkundig specialist op de SEH. Het is ontzettend leuk om een best practice om te zetten naar een evidence based practice waar patiënten veel aan hebben. Heel gaaf om te doen ook, reken er dus maar op dat ik doorga met mijn onderzoek naar de effecten en werking van kinesiotape.”

Eilert_Marceline_cardiologie_1000x1000 (1)

Onderzoek naar communicatie met hartfalenpatiënten
Op haar beurt deed medestudent Marceline Eilert onderzoek op de afdeling cardiologie van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar,  naar de communicatie met en het informeren en begeleiden van hartfalenpatiënten met lage gezondheidsvaardigheden. Momenteel is zij werkzaam als verpleegkundig specialist cardiologie voor Hospital at Home, een samenwerkingsverband tussen Noordwest Ziekenhuisgroep en thuiszorgorganisatie Omring.
 De uitkomsten van haar onderzoek komen daar goed van pas.

Marceline legt uit dat de behandeling van hartfalen voor een deel bestaat uit zelfmanagement, waarbij patiënten leefregels volgen en leren om tijdig alarmsymptomen te herkennen. “Goed zelfmanagement kan bij hartfalenpatiënten (her)opnames voorkomen en zelfs de prognose verbeteren. Hiervoor is echter wel een adequaat niveau van gezondheidsvaardigheden nodig. Dit zijn vaardigheden om (medische) informatie te verkrijgen, te begrijpen, te beoordelen en toe te passen.”

Helaas is het zo dat één op de drie Nederlanders slechts over lage gezondheidsvaardigheden beschikt. Speciaal voor deze mensen heeft Marceline een ‘patiëntenreis’ ontwikkeld. Dit zorgproduct geeft zorgverleners inzicht hoe de communicatie, informatievoorziening en begeleiding dient te verlopen bij patiënten met lage gezondheidsvaardigheden. “Ik ben natuurlijk heel trots en blij dat ik genomineerd ben voor de VIOS afstudeerprijs! Op 8 oktober mag ik met de andere genomineerden een pitch geven, afhankelijk hiervan wordt de winnaar gekozen. Heel spannend allemaal!”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Hans Tuijn
07
October
2021
Het is heel goed dat Mireille Bakker die op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het OLVG in Amsterdam het onderzoek naar het effect van kinesiotape op pijn bij traumatisch letsel aan de schouder of thorax (borstkas). Dat heeft zij goed gedaan en er zal heel fijn zijn voor de komende patiënten.