Den Haag,
24
januari
2018
|
13:34
Europe/Amsterdam

Mbo-studenten klaargestoomd voor het hbo

Groepjes mbo-studenten van ROC Mondriaan presenteerden 17 januari hun eindpresentaties van het keuzedeel Voorbereiding hbo bij De Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland Den Haag. Het keuzedeel is ontwikkeld voor mbo-studenten niveau 4 die erover nadenken om door te studeren in het hbo. 

Tijdens de eindpresentaties kwamen de mbo-studenten met interessante ideeën voor bestaande bedrijven, zoals een snelle afhaalservice voor pakketten op stations met bijbehorende app, een actie voor het zelf samenstellen van hamburgers en een app waarmee je met een geüploade foto van jezelf kleding kunt passen. Er waren verschillende prijzen te winnen, zoals de prijs voor het meest creatieve advies, het meest haalbare advies en de publieksprijs.

“Ik had een groepje dat niet wilde presenteren, omdat ze hun presentatie niet goed genoeg vonden", vertelt Soeresh Jagesar, docent bij ROC Mondriaan. "Ze hadden wat tegenslagen gehad. Maar ze realiseerden zich nu wel, het is hbo, je moet presenteren, er is geen uitstel meer. Dus zijn ze aan de slag gegaan en hebben ze nu toch de prijs voor ‘Meest haalbare advies’ gewonnen. Dat zijn mooie opbrengsten van zo’n traject!”  Tjitske Lovert, relatiebeheerder mbo bij Inholland Den Haag, vult aan: “Dit is Leren = durven in de praktijk. Mooi om te zien dat deze mbo-studenten dat stapje extra durven te zetten. Hier doen we het voor.”

Marie-Claire Gambon, Onderwijsdirecteur bij ROC Mondriaan
“Met deze gezamenlijke aanpak hopen we ieder jaar meer mbo’ers voor te bereiden op een succesvolle studie in het hbo.”
Marie-Claire Gambon, Onderwijsdirecteur bij ROC Mondriaan

Dit studiejaar volgen ongeveer 500 studenten van ROC Mondriaan het keuzedeel Voorbereiding hbo om zo kennis te maken met de verschillende hbo-opleidingen en de vaardigheden die nodig zijn om te studeren in het hbo. In februari gaat de tweede lichting van start. 

Samenwerking mbo-hbo in de regio
Het programma is tot stand gekomen in een regionale samenwerking van ROC Mondriaan, MboRijnland, Hogeschool Inholland Den Haag, De Haagse Hogeschool, Hogeschool Leiden, Hotelschool The Hague en de Rotterdam Academy. Bij de ontwikkeling van dit programma is gebruikt gemaakt van de studentenplannen die voortgekomen zijn uit de Studentlabs van oud-minister van Onderwijs Jet Bussemaker. Vanaf 2018-2019 zal het aantal deelnemende studenten aan het keuzedeel verder oplopen.