Rotterdam,
12
mei
2022
|
11:01
Europe/Amsterdam

Meer liefde in Rotterdam

Inholland Rotterdam is op 25 en 26 juli host voor een internationale conferentie over Diversiteit en Inclusie. Het event is gekoppeld aan de internationale World Police And Fire Games voor hulpdiensten.

download

“Racisme is toch een beetje iets van angst. Dus ik zou zeggen: wees niet zo bang, wereld.” Deze  uitspraak komt uit een filmpje over racisme, waarin jongeren van verschillende kleur en afkomst aan het woord komen. Studenten Creative Business maakten in drie korte Nederlands/Engelse filmpjes het thema van de conferentie inzichtelijk. Een andere video pleit bijvoorbeeld voor meer liefde in Rotterdam. Voor iedereen. Ook voor lhbti’ers: “We hebben allemaal dezelfde behoefte aan liefde. We vinden het alleen op verschillende plaatsen.” De boodschap in alle video’s is zonneklaar: van binnen verschillen we niet zo veel van elkaar!

download

Binnen- of buitengesloten worden: hoe voelt dat?
De eerste (Nederlandstalige) dag van de conferentie staat in het teken van lhbti-inclusie in de sport. De (internationale) dag daarop gaat om in- en uitsluitingsmechanismen bij hulpverleningsdiensten met een focus op lhbti, mentale overbelasting en racisme. Onder leiding van dagvoorzitter Ellie Lust vertellen mensen vanuit verschillende hoeken hoe het voelt om binnen- of buitengesloten te worden, welke patronen en mechanismen daarbij een rol spelen en wat de gevolgen kunnen zijn voor individu of organisatie.

Gek en Normaal
Behalve ervaringsdeskundigen spreekt ook corporate antropoloog Danielle Braun met haar uitdagende, emotionele en deskundige kijk op Gek en Normaal. Psychiater Esther van Fennema weet hoe groepen mensen vast kunnen zitten in (negatieve) patronen en hoe je die gezond kunt houden of krijgen. Jan van de Werken (politie Rotterdam) verzorgt een sessie over de rol van sport bij de herintreding van mentaal overbelaste werknemers.

Lou Manders

Zonder inclusie kun je niet winnen
Het is de eerste keer in bijna 40 jaar dat de tweejaarlijkse World Police & Fire Games een side-event met een thema heeft. Een thema dat bovendien naadloos aansluit bij een sportevenement voor hulpdiensten. Lou Manders (Manager Zorgkwaliteit en Innovatie bij Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Bestuurder bij de John Blankenstein Foundation) organiseert de conferentie: “Als je niet inclusief opereert als team, kun je niet winnen. Dat geldt zowel voor hulpverleners, als voor sporters. Wanneer een arrestatieteam een woning binnenvalt dient iedereen exact te weten wat de collega’s doen. In zo’n stressvolle situatie moet je op elkaar kunnen bouwen. Anders mislukt de arrestatie."

Nog veel te doen
Wat er gebeurt als iemand uit zo’n hechte club wordt buitengesloten, bleek toen een Excelsiorspeler vanuit de tribune racistische leuzen naar zijn hoofd geslingerd kreeg. Zowel de voetballer, als zijn medespelers waren enorm aangeslagen. Hetzelfde geldt voor de oprichter van de Roze Kameraden, de lhbti-fanclub van Feijenoord. Zijn fitnessclub werd beklad met vijandige leuzen. Mag je als lhbti’er opeens geen fan meer zijn? “Er is nog veel te doen,” concludeert Lou. Alle reden dus voor een conferentie over dit thema.

Diversiteit & inclusie: onlosmakelijk verbonden

Nahied Rezwani, locatiedirecteur Inholland Rotterdam, faciliteert graag de conferentie: “Inclusie en diversiteit zijn óók thema's voor Inholland. Wij hebben een heel pluriforme groep studenten. Ik ben ervan overtuigd dat in diversiteit veel kracht schuilt. Maar alleen als het samengaat met inclusie. Zonder inclusie wordt diversiteit gevaarlijk. Dan gaat iedere groepering voor zichzelf en komen mensen tegenover elkaar te staan. Bij Inholland houden we rekening met elkaars achtergronden en werken we samen.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.