Alkmaar/Amsterdam,
29
juni
2021
|
11:09
Europe/Amsterdam

'Meer zeggenschap en betere begeleiding nodig om uitstroom verpleegkundigen te stoppen'

EenVandaag-reportage met Inholland docent-onderzoeker Sanne Cordfunke-Krebbekx

Om vroegtijdige uitstroom van beginnende hbo-verpleegkundigen te voorkomen is betere begeleiding en meer onderwijs in verpleegkundig leiderschap nodig, geeft docent-onderzoeker Sanne Cordfunke-Krebbekx van de Inholland-opleiding Verpleegkunde aan in een item van EenVandaag gisteren. Daarom wil zij ook binnen de Inholland-opleiding Verpleegkunde kijken wat hieraan gedaan kan worden in samenwerking met het werkveld. "We willen ervoor zorgen dat we de mensen daar waar we ze voor opleiden, kunnen vasthouden."

In de tv-reportage (zie boven) geven beginnende verpleegkundigen aan dat de werkdruk best hoog is en soms het gevoel hebben dat ze in het diepe worden gegooid.

Gezien het tekort aan verpleegkundigen is het goed nieuws is dat steeds meer jongeren kiezen voor een hbo-opleiding verpleegkunde. Toch dreigt er alsnog een groot tekort aan personeel in de zorg omdat veel studenten al kort stoppen nadat zij aan het werk zijn gegaan. Dit zou bijvoorbeeld komen door onvoldoende (door)ontwikkelingsmogelijkheden. “Ook geven ze aan dat ze niet voldoende worden gehoord in hun werk en dat ze ervaren dat ze in het diepe worden gegooid", zegt Cordfunke-Krebbekx. Daarnaast spelen de hoge werkdruk en de lage betaling vaak een rol.

Bewust van deze hoge uitstroomcijfers is deze kwestie bij de opleiding hoog op de agenda gezet. Zo wordt het vak verpleegkundig leiderschap gegeven om verpleegkundigen meer mondig te maken zodat beginnende verpleegkundigen steviger in hun schoenen staan. Daarnaast is de opleiding in gesprek met andere hogescholen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen om te kijken wat nodig is om voortijdige uitstroom te voorkomen. Betere begeleiding blijkt één van de belangrijkste aandachtspunten, waar intervisie en regelmatige coaching zouden kunnen helpen.

Want dat een verpleegkundige lekker in haar of zijn vel zit, is volgens Cordfunke-Krebbekx van belang, ook voor de patiënt. "Als je bewust bent van je eigen ontwikkeling en je durft uit te spreken over je vak, dan komt dat ook de patiëntenzorg ten goede. Dat leidt tot minder complicaties bij de patiënt en dat weer tot betere kwaliteit van de zorg."

Bekijk het hele item én het artikel op EenVandaag

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.