Delft,
31
oktober
2016
|
14:18
Europe/Amsterdam

Menno Ooyen wint Generaal Snijders Prijs 2016

Menno van Ooyen. (foto: Matthijs Caspers)

Menno van Ooyen, onlangs afgestudeerd aan de opleiding Luchtvaarttechnologie van Inholland Delft, heeft vrijdag 28 oktober de Generaal Snijders Prijs 2016 gewonnen tijdens het jaarlijkse gala van het Nationaal Luchtvaartfonds (NLF). Hij krijgt deze jaarlijkse luchtvaartprijs ter waarde van 5.000 euro voor de "excellente uitvoering van zijn afstudeeropdracht". Menno maakte een nieuw ontwerp en 'manufacturingproces' voor de rugleuning van economyclass-vliegtuigstoelen, in opdracht van Aeroworks Composites uit Ypenburg.

Menno voerde een gedeelte van zijn afstudeerwerk en -onderzoek uit in Thailand. Daar heeft de student Luchtvaarttechnologie zijn prototypes aan verschillende tests onderworpen. Door gebruik te maken van composietmaterialen en de 'shroud' (dekplaat aan de achterkant van de stoel) te integreren met de rest van het frame van de rugleuning is zijn ontwerp niet alleen lichter in gewicht, maar ook platter en goedkoper in productie.

"Menno heeft als schaap met de vijf poten meerdere fasen in het ontwikkelingsproces tot in de finesses uitgevoerd. Ook is hij, door zijn proactieve instelling, een goede verbinder geweest tussen engineering in Nederland en productie in Thailand", aldus de jury.

Op het NLF-gala toonde Menno tijdens zijn presentatie vol trots 'zijn vliegtuigstoel' aan het publiek. Zijn eindrapportage was bij afstuderen al met een hoog cijfer beloond. De excellente uitvoering van de afstudeeropdracht werd nogmaals bevestigd door het lovende juryrapport.

Andere prijswinnaars
De andere prijswinnaars zijn Matthias Heuvelman en Rochelle Wessels (MBO College Airport) die samen de Jan Dellaert prijs van 2.500 euro wonnen met het project D Chair. Lauren Bollen (ROC Leeuwenborgh) werd uitgeroepent tot Excellente MBO'-er 2016. De André Kuipers Ruimtevaartprijs 2016 ging naar Team Micro van de TU Delft met hun project MICRO-Mars Interplanetary Cubesat and Research Orbiter. De Excellent Aerospace Education Award ging naar het Deltion College in Zwolle.

Alle prijzen worden door de commissie van het Nederlands Luchtvaartfonds gezien als een keurmerk voor excellentie. De Generaal Snijders Prijs is vernoemd naar generaal C.J. Snijders, vooral bekend door zijn grote verdiensten voor de modernisering van het leger aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, zijn opperbevelhebberschap tijdens deze oorlog en zijn prominente rol in de ontwikkeling van de militaire en burgerluchtvaart in Nederland.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.