Delft,
12
oktober
2021
|
11:58
Europe/Amsterdam

Mijn eerste 99 dagen….4EVER

Fabian van der Horstm, domeindirecteur AFL en vestigingsdirecteur Delft

Domein- en vestigingsdirecteur Fabian van der Horst over zijn eerste 99 dagen als verbinder en vernieuwer bij Hogeschool Inholland Delft

"Ik hoor je denken, dat heet toch ‘mijn eerste 100 dagen’? Klopt, maar ik wil benadrukken dat ik graag mentaal zo fris wil blijven als in de eerste weken. Ik wil me elke dag blijven verwonderen, elke dag grenzeloos nieuwsgierig zijn naar wat collega’s beweegt, elke dag energie tanken door op te trekken met studenten en elke dag de dadendrang van ondernemers opzoeken. 

De kamer uit, de 'werkvloer' op
Sinds vandaag hang ik mijn directeurskamer op de tweede verdieping dan ook aan de wilgen. Je kunt me de helft van week vinden op de levendige ontmoetingsruimte op de begane grond tussen de studenten. Daar ontmoet ik graag iedereen in een omgeving waar studenten, medewerkers, onderzoekers en ook bedrijven elkaar inspirereren en samenwerken. Sticky campus, elke dag doorleven wat voor moois we binnen aan onderwijs en buiten met bedrijven doen.

Besmet met het innovatievirus
Waar je mee omgaat raak je mee besmet. Dat is zo klaar als een klontje. Tijdens de introductieweken ben ik met de studievereniging opgetrokken om alle nieuwe studenten een warm welkom te heten. Daar zit zo veel passie en gedrevenheid, ongelofelijk. Voor studenten en door studenten, daar gaat het om. Als geboren vooruitgangsoptimist is het in zo’n omgeving van leren = durven onmogelijk om niet besmet te raken met het innovatievirus. De uitdaging voor het onderwijs en collega's zal er de komende jaren in liggen om echt een luisterend oor te bieden en de regie meer in handen van studenten te brengen en hen te begeleiden.

En weet je wat minstens zo besmettelijk is? De betrokkenheid van gepassioneerde collega’s. Ik heb grote bewondering voor de persoonlijke sfeer die ik proef tijdens het bijwonen van diploma-uitreikingen en lessen die ik heb bijgewoond. 

Opschalen met ondernemers en onderzoek
De andere helft van mijn tijd werk ik graag buiten aan de organisatie. Om vernieuwing en inspiratie van buiten naar binnen te brengen. Ik sta versteld….van alle mooie samenwerkingen die daar al zijn. Voor een separate mkb-ondernemer valt het op dit moment nog niet mee in verbinding te treden met welke onderwijsinstelling dan ook. Maar er zijn vele mooie triple helix-samenwerkingsverbanden die als een stekkerdoos dienen voor diverse stekkers op de as van ondernemen, onderwijs en onderzoek. Zoals Greenport, Food Innovation Community Amsterdam, Food Innovation Academy, Amcel Electrochemistry, Green Campus, Metropoolregio’s en ga zo maar door.

In dit soort ecosystemen wordt innovatie grootschalig gestimuleerd met tientallen miljoenen die beschikbaar worden gesteld voor praktijkgericht onderzoek. Om te komen tot disruptieve oplossingen voor maatschappelijke issues. Plak daar de executiekracht van ondernemend Nederland tegenaan met studenten om het uit te voeren en je hebt goud in handen zou ik zeggen. Beetje meer focus en aandacht voor opschalen kan daarbij in mijn ogen helpen. Want nu is er veel goedbedoelde wildgroei met kleine initiatieven en versnippering wat ten koste gaat van maatschappelijke impact. Uiteraard in de context van grenzeloos dromen en experimenteren waar succesvolle mislukkingen een onderdeel van zijn.

Hallelujah?
Is alles dan hallelujah? Nee natuurlijk niet. Ik verwonder me gelukkig elke dag over het reilen en zeilen binnen een onderwijsorganisatie, want die is best anders dan in een omgeving waar met name ondernemers actief zijn. Ik ga graag aan de slag met experimenteren, fouten maken en bijsturen. Die ruimte en vertrouwen wil ik iedereen mee geven.

Ik ben voor overlegminderen en inspireermeerderen. Als je de kunst van samenwerken verstaat, hoef je toch nauwelijks te overleggen. Naast overleg zijn er nog veel andere soorten van samenwerken die veel leuker en effectiever kunnen zijn. Daar geloof ik in.

Ik moet ook wennen aan vele eilanden die separaat opereren wat er voor zorgt dat veel moois onbekend en onbemind blijft. Elke dag zoek ik naar ambassadeurs, verbinders, satéprikkers en samenhang om storytelling en storydoing naar een hoger niveau te brengen. 

'Heerlijk, de flow is goed'
En weet je wat, ik vind het HEERLIJK. Want er is ook winst te behalen uit ongemak en dat zorgt ervoor dat ik mezelf elke dag kan stretchen en opnieuw kan uitvinden. De flow is goed, ik geniet van de samenwerking binnen en buiten, elke dag is anders, ik voel me welkom en dagelijks leer ik bij en voel ik me weer eeuwig student.

Ik hoop jullie snel weer te treffen en ga nu weer luisteren naar mijn favoriete lied van The Doors: Light My Fire." 

Reacties 1 - 4 (4)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Nahied
12
October
2021
Beste Fabian,
Wat ben ik bij mrt zo'n ambitieus en energiek collega als jij. Fijn dat je er bent. Grorten Nahied
Paul
12
October
2021
Wat een energiek verhaal Fabian. Fijn om te lezen dat je helemaal op je plek zit en goed je meteen zaken anders doet zoals verlaten van je directiekamer. Het plezier spat er van af. Veel succes
Cees van de Zande
12
October
2021
Ha die Fabian,

Jouw tomeloze energie, optimisme en enthousiasme is tot diep hier in Brabant te voelen ?.

Goed bezig man.

Hartelijke groeten,
Cees
Melle
12
October
2021
deze hang ik echt op de muur: "Ik ben voor overlegminderen en inspireermeerderen". dank Fabian en wat een fijne energie draag je uit!