Alkmaar,
05
oktober
2021
|
08:02
Europe/Amsterdam

Miljoenenontbijt NHN: grote uitdagingen en praktische oplossingen

De ochtendmist trekt nog over de weilanden als P1 van het AFAS-stadion in Alkmaar geleidelijk volstroomt. Ondernemend Noord-Holland Noord verzamelt zich voor het jaarlijkse Miljoenenontbijt, een dag na Prinsjesdag en de presentatie van de Miljoenennota. Vanuit mede-organisator Hogeschool Inholland Alkmaar maken lector Cock Heemskerk en (bijna) oud-student Thijs Bouwes een oplossingsgerichte vertaalslag rondom grote (ondernemers)uitdagingen op het gebied van onder meer duurzaamheid, innovatie en arbeidsmarkt.

De opening werd verricht door Ralph van Soomeren, directievoorzitter van de Coöperatieve Rabobank. Hij gaf aan dat “de BV Nederland voor forse uitdagingen staat, dus ook deze regio”. Daarbij benoemde hij duurzaamheid, circulariteit, de energietransitie, de beschikbaarheid van betaalbare woningen en de krapte op de arbeidsmarkt. Zijn collega Menno Middeldorp, hoofd RaboResearch, diepte deze thema’s verder uit en gaf op basis van heldere grafieken en kaartjes inzicht in de staat van de economie.

Groen herstel en innovatie
Ook Ilse Zaal, gedeputeerde Economie, Arbeidsmarkt en Onderwijs bij Provincie Noord-Holland, herkende én erkende de uitdagingen die de sprekers benoemden. Daarbij prees zij de creativiteit en weerbaarheid van ondernemers, wat haar betreft een van dé redenen waardoor de economie weer zo snel op kon veren. Daarnaast gaf ze aan dat er vanuit de provincie vooral wordt ingezet op groen herstel en het stimuleren van innovatie, met bijzondere aandacht voor scale-ups en start-ups.

Prachtig praktijkvoorbeeld
Hóe innovatie bij kan dragen aan de genoemde uitdagingen werd helder uiteengezet door lector Robotica Cock Heemskerk en student Technische Informatica Thijs Bouwes van Inholland Alkmaar. Zij vertelden hoe op basis van praktijkonderzoek in de tuinbouw een vertaalslag is gemaakt om te komen tot (meer) precisielandbouw. Cock Heemskerk: “Als je kijkt naar het kostenplaatje van het telen en oogsten van broccoli, bestaat dat vooral uit arbeidskosten voor het handmatig oogsten. Er zijn echter nog geen machines die selectief kunnen oogsten. Bij niet-selectief oogsten wordt circa 50 procent niet-rijpe of te kleine broccoli’s geoogst, die hooguit als lagere kwaliteit kunnen worden weggezet. Wageningen Plant Research heeft beeldherkenningssoftware ontwikkeld waarmee selectief oogsten een stap dichterbij is. Onze rol als hbo is vervolgens om te kijken hoe je dit naar de praktijk kunt vertalen, dus daadwerkelijk een machine ontwikkelen die dat kan.”

Van peren naar broccoli
En dat is precies wat Thijs Bouwes deed tijdens zijn afstudeeropdracht. “Ik heb eerder een minor in de peren gedaan en nu dus afstuderen in de broccoli, haha. Ik ben weliswaar opgegroeid op het platteland, maar heb verder geen achtergrond in de agrarische sector. Om het hele proces in kaart te krijgen heb ik onder meer twee telers en twee machinebouwers geraadpleegd. Zo loopt een teler of plukker langs de broccoli, kijkt of deze rijp en snijdt deze als dat zo is handmatig af waarbij meteen de bladeren van de stam worden verwijderd. En dat in 4 seconden. Normaliter maak ik software achter een pc, nu ging ik het veld in om te zien hoe de oplossingen zoals wij IT-ers dat bedenken in de praktijk uitpakken. Simpel voorbeeld: als het waait kunnen de bladeren van de broccoli over de kroon waaien, waardoor de software de broccoli niet meer als zodanig herkent. Zo zie je de software daadwerkelijk in de fysieke wereld aan het werk, echt heel bijzonder.”

Innovatie en implementatie
Cock Heemskerk: “Wat ik belangrijk vind om te noemen, is dat het echt nodig is om multidisciplinair te werken. Ook ‘wij’ als onderwijs moeten ons curriculum daarop aanpassen en ik zie dat gelukkig ook gebeuren. Om een voorbeeld vanuit dit project te geven: een teler is niet geïnteresseerd in zo’n machine als die 2 miljoen kost. Om te zorgen dat innovaties daadwerkelijk kunnen worden geïmplementeerd, is het een voorwaarde om ook naar het businessmodel te kijken en bijvoorbeeld een opleiding als Business Studies of Finance & Control te betrekken.”

“Ik vind het fantastisch om te zien hoe docenten en andere collega’s daar aan mee willen werken en wat er bij Inholland al in gang is gezet op dat gebied. De samenwerking en dwarsverbanden op dit Miljoenenontbijt zijn ook een mooi voorbeeld van hoe we elkaar kunnen versterken. Want die zo hoog nodige innovatie kan er alleen komen als we samenwerken. En op mijn eigen vakgebied: als je kijkt wat er vandaag aan uitdagingen besproken is, ik noem maar de krapte op de arbeidsmarkt, dan is robotica wat mij betreft niet meer weg te denken om die uitdagingen aan te gaan.” Ook Jeroen Noot van Greenpoort NHN die aan tafel zit beaamt dat er mooie samenwerkingen zijn en dwarsverbanden die op het Miljoenenontbijt naar voren komen.

Het Miljoenenontbijt werd georganiseerd door de partnerpartijen Hogeschool Inholland Alkmaar, VNO-NCW Noordwest-Holland, BDO Accountants & Adviseurs, Rabobank, Ondernemend Alkmaar en NH Media/AT5.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.