Den Haag,
12
juli
2019
|
13:26
Europe/Amsterdam

Minister Van Engelshoven feliciteert Pabo-studenten met diploma

De nieuwe lichting leerkrachten basisonderwijs van de Pabo Den Haag wachtte gisteravond een leuke verrassing. Ze kregen niet alleen hun diploma uitgereikt, maar werden ook nog eens toegesproken en gefeliciteerd door minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven. “Ik wilde persoonlijk vertellen hoe blij ik ben dat we er weer nieuw talent voor het basisonderwijs bij hebben.

Opleidingsmanager Gert Mallegrom trapte de avond af. “Het thema van vanavond is ‘De leraar doet ertoe’ en hoe duidelijk wordt dat geïllustreerd door de aanwezigheid van de minister. Je doet er als leraar toe, omdat je bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Je werkt mee aan het ontwikkelen van complexe vaardigheden. Als kinderen zich door jou ontplooien, daar maak je als leraren een verschil.”

Juf Jacobs maakte diepe indruk op Van Engelshoven
Minister Van Engelshoven beaamde in haar toespraak dat de leerkracht ertoe doet: “Je beseft het misschien niet elke dag. Maar je bent vanaf nu gewoon bevoegd – geschikt bevonden! – om het verschil te gaan maken in jonge mensenlevens. En dan overdrijf ik niet. We kennen ze allemaal zelf nog, de leraren die indruk op ons maakten.” Ook de minister zelf had een leerkracht die het verschil maakte: mevrouw Jacobs. Ze vertelde hoe ze in groep 5 in de klas van mevrouw Jacobs kwam en over het verschrikkelijke dat dat jaar gebeurde: de vader van een van haar beste vriendinnetjes overleed.

“Ik kan me het moment waarop Greet weer naar school kwam nog exact voor de geest halen. Juf Jacobs slaagde er in om er een ontspannen moment van te maken, terwijl we het onderwerp niet uit de weg gingen.” De manier waarop mevrouw Jacobs hiermee omging, maakte een diepe indruk. “Juffrouw Jacobs liet de klas nadenken over Greets vader, met elkaar praten en delen in het verdriet. Dat hield natuurlijk niet op na een dag. Het gemis van de vader van Greet heeft voor heel groep 5, een jaar lang, betekenis gehad. Jullie voelen precies waar ik naartoe wil met dit verhaal. Dít herinner ik me nóg van mijn basisschooltijd. Staartdelen niet. Je leert je klas straks goed rekenen en spellen. Maar je bent vooral één van de belangrijkste elementen in hun emotionele vorming.”

Leuke verrassing
Voor de pas afgestudeerde Romy Mereu (tweede foto van boven, links naast de minister) was de aanwezigheid van de minister een leuke verrassing. “We zagen een stoel omgedraaid staan, maar wie daar kwam zitten, dat moesten we nog maar even afwachten”, vertelde ze lachend. De toespraak van de minister maakte indruk: “Het was mooi hoe de minister vertelde over die vader die was overleden. Iedereen kan zich wel voorstellen hoe het is als iemand er niet meer is, dat hoef je niet per se zelf meegemaakt te hebben. En het is inderdaad belangrijk dat je mensen raakt.” Romy gaat na de zomer al direct als leerkracht aan de slag: “Ik ga lesgeven aan groep 8, de bovenbouw vind ik heel leuk.”

Extra glans
Ook voor Hanneke Horjus gaf de komst van de minister de diploma-uitreiking extra glans. Zij volgde de DigiPabo vanaf Sint Maarten en wist nog niet of ze bij de uitreiking in Den Haag kon zijn. “Ik ben heel blij dat ik hier naartoe ben gekomen en niet mijn diploma op een ander moment heb opgehaald.” Ze verwees daarmee naar wat de minister in haar toespraak vertelde over het behalen van haar diploma aan de universiteit, die ze zonder feestelijkheden bij de studentenadministratie had opgehaald. Voor Hanneke was het gelukkig wel een feest. Na de zomer gaat ze op Sint Maarten lesgeven in groep 3, in het Engels op een internationale school.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.