Haarlem,
24
juni
2016
|
10:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe minor Maritime maintenance: Wind farms

Nieuwe minor Maritime maintenance: Wind farms

De minor Maritime maintenance: Wind farms gaat per 1 september 2016 van start. Hiermee speelt Hogeschool Inholland in op de groeiende vraag naar professionals op het gebied van onderhoud in de duurzame offshore windenergie.

Onderhoud is de rode draad in het lesprogramma van de minor. Studenten krijgen vakken als inspectie- en reparatiemethoden, offshore veiligheid, asset management en interactieve veiligheidscursussen. Ervaringsdeskundigen werkzaam bij offshore (energie-)bedrijven verzorgen gastcolleges en studenten gaan regelmatig op bedrijfsbezoek.

De minor Maritime maintenance: Wind Farms is uitermate geschikt voor techniekstudenten van met name de opleidingen Aeronautical Engineering, Luchtvaarttechnologie, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Civiele Techniek en Technische Bedrijfskunde. De leslocatie van de minor Maritime maintenance: Wind Farms is Den Helder, dichtbij de meerderheid van de Nederlandse offshore-installaties en de meeste cursussen zijn in het Engels. De colleges zullen gegeven worden in gebouwen van de Koninklijk Instituut van de Marine (KIM).

Waarom deze minor?
De gemiddelde temperatuur op aarde stijgt als gevolg van menselijk handelen. Daarmee komt de leefbaarheid op steeds meer plekken onder druk te staan. De belangrijkste manier om verdere opwarming tegen te gaan is het terugdringen van CO2-uitstoot door middel van het verminderen van verbranding van fossiele brandstoffen. Dit is ook op een andere manier beter voor het milieu, want bij de verbranding van fossiele brandstoffen komen er andere schadelijke stoffen, zoals fijnstof, vrij. Enerzijds moet er energie bespaard worden, anderzijds moeten fossiele brandstoffen worden vervangen door duurzame en schone energiebronnen. 

Windenergie schoonste optie
Onderzoek wijst uit dat windenergie, op land en zee, de schoonste en best toepasbare optie is voor het verminderen van CO2-uitstoot. Het zelf opwekken van schone energie maakt Nederland ook minder afhankelijk van olie- en gasproducerende landen. Momenteel genereert Nederland slechts 5,6% schone energie. Volgens het SER Energieakkoord moet dat percentage in 2023 gestegen zijn naar 16%. Er moet dan 4500 megawatt (MW) aan windturbines op de Noordzee staan en worden er vijf miljoen huishoudens van elektriciteit voorzien door windturbines op zee. Om dit doel te bereiken moet er in vijf jaar tijd 437 windmolens van 8 MW gebouwd en onderhouden worden. 

Behoefte aan expertise
Er is dus grote behoefte aan young professionals met de expertise Maritime maintenance: Wind farms. Een keuze voor deze minor draagt bij aan veelbelovende baan- en carrièreperspectieven voor technische studenten.

Heb je vragen, wil je meer informatie over de minor of wil je je direct inschrijven? Stuur een e-mail naar minorwindfarms.toi@inholland.nl.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.