Delft,
12
april
2022
|
09:33
Europe/Amsterdam

Nieuwe Space Minor leidt studenten op tot toekomstige space engineers

unnamed

Hoe werkt een satelliet, waaruit bestaat ruimtepuin en wat gebeurt er precies als een raket wordt gelanceerd? Dit zijn onderwerpen die uitgebreid aan bod komen bij de nieuwe Space Minor van de opleiding Aeronautical en Precision Engineering in Delft. Erik Laan, space industry expert en liefhebber van alles wat met de ruimte te maken heeft, zorgt dat deze minor in september gereed is voor 24 vierdejaarsstudenten. Erik: “We zijn op dit moment de enige hogeschool in Nederland die deze minor aanbiedt aan studenten. Vanuit het werkveld komt duidelijk naar voren dat de baangarantie toeneemt, niet alleen in de ruimtevaart maar ook in het grotere geheel van hightechbedrijven."

Vanaf jongs af aan gefascineerd over de ruimte
Erik Laan, docent bij Hogeschool Inholland Delft, is vanaf jongs af aan al gefascineerd door de ruimte. “Vroeger keek ik altijd al met mijn vader naar de sterren. Dit triggerde mij om hier veel boeken over te lezen en meer informatie op te halen over planeten.” Een bijzonder moment dat Erik altijd is bijgebleven is de ontploffing van de Space Shuttle Challenger in 1986. “Toen kwam het besef dat er ook mensen naar de ruimte gestuurd kunnen worden en daar wilde ik ook iets mee gaan doen.” Zodoende is Erik zich nog meer gaan verdiepen in de ruimtevaart. Omdat de opleiding Luchtvaarttechniek en Ruimtevaart hem te veel over vliegtuigen alleen ging, is hij Natuurkunde gaan studeren in Amsterdam. Vervolgens is hij bij Fokker Space & Systems beland en heeft hij verschillende banen gehad bij TNO en SRON. “Met alle kennis die ik had, ben ik als zzp’er gestart in het advies geven binnen de ruimtevaart aan andere organisaties.”

Ruimtevaart en het onderwijs
Erik werd regelmatig gevraagd door het onderwijs voor het geven van lezingen. “Ik heb het onderwijs altijd superleuk gevonden. Dus na dit tijdelijk te hebben gedaan, werd ik uiteindelijk fulltime gevraagd en nu ben ik alweer 3 jaar docent. Dit bevalt nog steeds heel goed. Zeker het hbo-niveau spreekt mij aan omdat studenten ook praktisch aan de slag gaan.” Omdat Erik nog steeds veel kennis heeft over de ruimtevaart had hij het idee om een Space Minor op te zetten. “Op dit moment is er geen enkele hogeschool in Nederland die iets aanbiedt dat aansluit op de ruimtevaart. Het is dus echt iets heel unieks.”

Space Minor
Vanuit alle kennis waarover Erik beschikt en met medewerking van experts in het vak start deze minor in september. “Deze halfjaar durende minor zal zich vooral richten op onderwerpen als de baanmechanica, hoe de interactie is met de ruimte-omgeving en waar een satelliet uit bestaat.” Satellieten hebben verschillende doeleinden en worden dus op verschillende manieren ontwikkeld. Tijdens de minor zullen de studenten ook worden voorgesteld aan het bedrijfsleven. “De studenten gaan verschillende bedrijven bezoeken. Ook willen we samenwerkingen aangaan voor projecten.” Volgens Erik is het van groot belang dat we toekomstige space engineers op de markt zetten: “De vraag naar space engineers is aan het groeien, vooral omdat er nu ontzettend veel ontwikkelingen plaatsvinden. Aan ons de taak om onze studenten zo goed mogelijk hierop voor te bereiden!”

De Space Minor zit voor komend studiejaar vol. Volgend jaar is er weer een mogelijkheid om je hiervoor in te schrijven. Wil je meer weten over de Space Minor? Of heb je vragen hierover? Neem dan contact op met Erik Laan (erik.laan@inholland.nl).

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.