Alkmaar,
07
juni
2021
|
08:17
Europe/Amsterdam

'Ondernemen is ontzettend flexibel zijn!'

Schuurmaat SC wint finale Ondernemen 2021 van Technische Bedrijfskunde Alkmaar

Drie 'Student Companies' stonden op 20 mei in de finale van project Ondernemen van de Alkmaarse opleiding Technische Bedrijfskunde: Deskey SC, Schuurmaat SC en GoDura SC. In goed voorbereide pitches presenteerden zij hun product aan een deskundige jury, die hen beoordeelde op resultaat, innovativiteit, duurzaamheid en competenties van het management. “Een fantastisch niveau!” oordeelde jurylid Rob Niele van Ondernemend Alkmaar. “De docenten mogen trots zijn op zulke prachtige resultaten en rendementen.”

Winnaars waren student-ondernemers Jelle van Baar, Tim Duivenvoorden, Marco Molenaar en Ties Ransijn met de Schuurmaat. De studenten bedachten een innovatief schuurhulpstuk om gemakkelijker rondingen in hout en complexe profielen te schuren, zoals trapleuningen, tafelpoten en sierlijsten. “Door bewerking en hergebruik van hout bespaar je veel materiaal”, zegt Jelle van Baar. “Maar onze focus ligt ook op het voorkomen van blessures bij de gebruiker. Duurzaamheid op twee fronten dus.” De jury zag veel potentie in het product, juist nu in het nieuws is dat bouwmaterialen schaars dreigen te worden.

Doorstart voor alle finalisten
De jongens van Schuurmaat SC willen de gehele schuurmarkt bedienen. Daarom maken zij een doorstart met hun bedrijf om naast de handmatige Schuurmaat ook een elektrische variant te ontwikkelen. Student Marco Molenaar: “We verwachten daarmee direct op te schalen naar de doe-het-zelfmarkt. Een compleet nieuwe afzetmarkt naast de al aangeboorde professionele schildersmarkt.” Ook de andere finalisten maken een doorstart. Deskey SC met een opvouwbaar werkblad met geïntegreerde laptopsteun voor thuiswerkers, om hun gebruikte werkspullen binnen no-time op te bergen. GoDura SC richt zich met de professionele 'Stickee' op een veilige en praktische oplossing bij het hijsen van grote lasten in de zware industrie (zoals Tata Steel).

Project Ondernemen
In het vierde jaar nemen alle studenten Technische Bedrijfskunde van Inholland Alkmaar deel aan het project Ondernemen, dat aansluit bij het landelijke traject van stichting Jong Ondernemen. Vijftien teams gingen een half jaar zelfstandig aan de slag om een eigen onderneming op te richten. Nol Graas, docent Technische Bedrijfskunde en coördinator van het project: “Het is een snelkookpan waarbij het volledige productieproces van innovatie tot en met daadwerkelijke realisatie wordt doorlopen. Brainstormen over het prototype, een doelgroep bepalen, een ondernemingsplan schrijven, aandeelhouders en startkapitaal zoeken, maar ook marketing inzetten om het product te verkopen en op de markt te zetten.” Elk team heeft een docent-begeleider, een ondernemer-begeleider vanuit ondernemersvereniging Ondernemend Alkmaar en een accountant van BDO Accountants & Adviseurs die de cijfers controleert.

Ondernemend Alkmaar levert daarnaast jaarlijks de hoofdprijs: de winnaars mogen zich bij Strak in Pakken in Alkmaar een prachtig maatpak laten aanmeten. Rob Niele is blij met de samenwerking. “Op deze manier kunnen wij helpen met het afstemmen van de studie op de vraag van de markt. En het opleiden van zulke talentvolle mensen, dat ondersteunen wij graag.”

Leren door te doen
“Het mooie aan dit traject is dat je leert door te doen”, zegt Jelle. “Je maakt een enorme ontwikkeling door, omdat je steeds weer voor nieuwe problemen staat, zoals productiefouten of een website die niet loopt. Ondernemen is ontzettend flexibel zijn!” Docente Claudia Breuls begeleidde samen met ondernemer Ronald Blom het winnende team. “Wij zijn enorm trots. De Schuurmaten zijn vier hechte vrienden en dat was soms best lastig, maar uiteindelijk durfden ze kritisch te zijn naar elkaar en ging het lopen.” Student Tim Duivenvoorden leerde vooral ook compromissen te sluiten. “Weten wat de juiste keuze is en daarvoor gaan, ook al wil je zelf soms liever iets anders. Dat levert de meeste meerwaarde op. Want uiteindelijk draait het allemaal om efficiëntie en de kwaliteit van je product, en dat zie je terug in ons resultaat.”

Toekomstplannen
De wedstrijd van het project Ondernemen was tot nu toe alleen voor TBK-studenten van Inholland Alkmaar, maar er zijn plannen voor uitbreiding. Nol Graas: “We zijn in gesprek met andere opleidingen binnen TOI en ook met andere domeinen van Inholland, in Amsterdam, Haarlem en Delft. We gaan een flink aantal dingen samen doen volgend jaar.”

Stemmen voor publiekslieveling Deskey!
Ondertussen is Deskey SC, begeleid door docent Annemarie Hoffman, doorgedrongen tot de landelijke finale van Stichting Jong Ondernemen, waar zij op 15 juni aanstaande met vijf andere teams van hbo’s en universiteiten in Nederland strijden om de eerste plaats.

En je kunt nu al stemmen op Deskey. Zorg jij dat deze Student Company er met de prijs ‘publiekslieveling Jong Ondernemen’ vandoor gaat? Stem direct via deze link en kies voor de Alkmaarse studenten van Deskey! Je kunt tot 13 juni je stem uitbrengen.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.