17
mei
2022
|
11:18
Europe/Amsterdam

Ontwikkelen met een open blik: in gesprek met Cock Heemskerk

'Als lector kijk je altijd goed naar je omgeving'

Samenvatting

Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne Ontwikkelen met een open blik. In een serie interviews vertellen onze collega's wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving?  Vandaag is het de beurt aan Cock Heemskerk, collega bij ons  onderwijsdomein Techniek, Ontwerpen en Informatica (TOI).

Cock Heemskerk studeerde Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Hij raakte gefascineerd door robotica en ging werken bij Fokker, een Nederlands ruimtevaartbedrijf. Jarenlang sleutelde hij aan een robotarm, die ook daadwerkelijk in de ruimte is gelanceerd. Na 17 jaar nam hij afscheid bij Fokker. Hij startte een eigen ingenieursbureau en werkte aan nucleaire toepassingen. Sinds 2016 is Cock - naast ondernemer - ook lector bij onze hogeschool.  

Wat speelt er in mijn omgeving?  
De essentie van een lectoraat is het doen van praktijkonderzoek. “Dat betekent dat je goed moet kijken naar je omgeving: welke vraagstukken spelen er in de regio?”, legt Cock uit. Twee sectoren sprongen voor Cock in het oog: de agrarische sector en de zorg. “Vooral bij agrifood staan ze om technische oplossingen te springen! Er is een groot tekort aan arbeidskrachten in deze sector. Dat kunnen we oplossen door repeterend werk uit te laten voeren door robotica.”  

Cock zocht het onderwijs op, omdat hij in het onderwijs de kans krijgt om regelmatig nieuwe dingen te doen. “Ik heb mijn hele leven alleen maar dingen gedaan die ik leuk vind. Bij Inholland krijg ik ook zelf regie over wat ik doe. Bovendien vind ik het leuk om jonge mensen op weg te helpen”. 

‘Studenten zijn het belangrijkst’ 
Als lector werkt Cock samen met docenten, onderzoekers én studenten. “We werken echt samen met studenten. Zij zijn het belangrijkst.” Vanuit zijn rol als onderzoeker ziet hij duidelijk welke vaardigheden studenten nodig hebben in de praktijk. “Ik zorg ervoor dat studenten iets uitvoeren waarbij ze die vaardigheden ontwikkelen.”  

Dit motiveert Cock ook om zoveel mogelijk multidisciplinair te werk te gaan. “In de praktijk is het belangrijk dat we iets bouwen wat ook waarde toevoegt. Daarom laat ik mijn technische studenten samenwerken met economiestudenten. Voor mijn studenten is dat soms echt een eyeopener!”   

Docenten houden kennis vast 
Cock legt uit dat praktijkonderzoek vaak een kortere doorlooptijd heeft. “Studenten zijn vaak korte periodes betrokken, bijvoorbeeld drie tot zes maanden.” Grote projecten worden daarom meer opgesplitst. “De betrokkenheid van docenten bij dit soort projecten is daarom heel belangrijk. Zij houden de kennis vast.”  

Blijven ontwikkelen met een open blik     
Ook met een open blik naar jezelf en je omgeving blijven kijken? Verken de campagnewebsite Kom werken bij Inholland.

 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Thijs Linthorst
19
May
2023
Als Strategie Consultant zou ik leerlingen kunnen uitleggen en/of begeleiden hoe je een goede strategie opschrijft en wat je vervolgstappen zijn bij het starten/opschalen/uitbouwen/verkopen van je ( misschien wel eigen) onderneming.