21
juli
2022
|
11:30
Europe/Amsterdam

Ontwikkelen met een open blik: in gesprek met Diana Gerritsen

‘Ik probeer mijn onderwijs altijd te verbeteren’

Samenvatting

Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen starten we 5 april met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega's alvast wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Diana Gerritsen, collega in ons onderwijsdomein Onderwijs & Innovatie.

Diana heeft eindelijk haar droombaan! Toen ze zelf nog studeerde op de pabo, vroeg ze haar docent: “Wat heb jij gestudeerd om hier te kunnen werken?” Ze wist toen al dat zij later ook een nieuwe generatie leerkrachten wilde opleiden. Nadat ze eerst ervaring heeft opgedaan in de praktijk, werkt ze sinds vier jaar als docent op de Pabo van Hogeschool Inholland Den Haag. “Het is een dynamische, diverse en complexe baan. Maar vooral heel erg leuk!” 

Diana_Gerritsen

Diana geeft de vakken rekenen-wiskunde en ‘onderzoeksatelier’. Over het algemeen zijn dat niet de lievelingsvakken van studenten. Dat maakt de baan van Diana des te uitdagender. “Het is magisch wanneer studenten aan het einde van de rit ineens inzien dat wiskunde écht leuk is”, vertelt ze enthousiast. De dankbare en enthousiaste mails die ze soms ontvangt nadat studenten hun rekentoets hebben gehaald, maken haar trots. 

Persoonlijk en dichtbij 
“Persoonlijk en dichtbij is een belangrijke waarde die bij ons echt wordt geleefd”, vertelt Diana. “Hier ben je geen nummertje, maar kennen we de studenten bij naam.” Ze kijkt met veel plezier terug op het kamp dat zij jaarlijks beleeft met de eerstejaarsstudenten. “Samenzijn in een andere setting schept een band. Studenten zien een andere kant van ons en wij zien een andere kant van hen.” 

Belangrijke eigenschappen als je leraar bent is om plezier te hebben en beleving te creëren. Typerend zijn bijvoorbeeld themahoeken die leerkrachten gebruiken om op speelse manier kinderen wat te leren. We zeggen altijd: “Teach what you preach!”. Zo hebben de docenten dit jaar voor de eerstejaarsstudenten een thema-avond 'Safari’ georganiseerd waar de studenten ook echt zelf de hoeken in gingen ter inspiratie. We gingen verkleed en zaten echt in onze rol.   

Ook is het bij de Pabo belangrijk dat iedereen zich comfortabel genoeg voelt om buiten zijn of haar comfortzone te durven stappen. In de klas of op kamp wordt hier ook volop mee geoefend. Diana moet lachen als ze eraan terugdenkt. “Om zo’n beleving neer te zetten, moet je je vertrouwd voelen met elkaar.” 

Ontwikkelen met een open blik 
Diana heeft zich enorm ontwikkeld sinds ze startte als lerarenopleider. Ze wil haar studenten meegeven om altijd te reflecteren, dus daar is ze zelf ook veel mee bezig. Een open blik betekent voor Diana dat je altijd zoekt hoe jij je je eigen handelen kunt verbeteren. “Ik wil studenten leren hoe ze excellent onderwijs kunnen verzorgen. Dat kan alleen als ik kritisch blijf kijken naar mijn eigen onderwijs”, vertelt ze. “Geen dag, geen jaar en geen enkele activiteit is hetzelfde geweest.” Afgelopen jaar werd Diana genomineerd voor docent van het jaar. “Dat was echt het hoogtepunt van mijn carrière”, zegt ze met een grote glimlach. 

Diana professionaliseerde zichzelf door verschillende opleidingen te behalen en ze kreeg er over de jaren allerlei nieuwe rollen bij. Zo is ze bijvoorbeeld betrokken bij het curriculum- én de afstudeercommissie. Daarnaast vervult ze de rol van klachtencoördinator en instituutsopleider. “In het onderwijsveld kun je gewoon niet stilzitten.”

Blijven ontwikkelen met een open blik       
Ook met een open blik naar jezelf en je omgeving blijven kijken? Verken de campagnewebsite Kom werken bij Inholland.

 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Nynke van Weers
21
July
2022
Leuk en enthousiast stuk. En een geweldige foto, Diana!