Amsterdam/Diemen,
28
juli
2022
|
09:00
Europe/Amsterdam

Ontwikkelen met een open blik: in gesprek met José Laan en Sandra Verweij

'Samen nadenken over praktijkvraagstukken is ontzettend leuk!'

Samenvatting

Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega's wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich?  En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag een speciale editie waarin de beurt is aan onze ‘collega’s’ uit het werkveld: José Laan en Sandra Verweij. Beide werken vanuit hun eigen onderneming Parbleu samen met onze hogeschool aan praktijkgericht onderzoek rondom onder andere robotica, data en smart maintenance, in het innovatieprogramma TechValley*. 

Sandra en José vormen samen Parbleu; “een enthousiaste, energieke en nuchtere partij die mkb-bedrijven helpt innoveren en groeien.” Ze zijn programmamanagers van het Smart Industry fieldlab TechValley. Binnen TechValley voeren Inholland- docenten, -onderzoekers en -studenten praktijkgericht onderzoek uit voor een groot aantal innovatieve machinebouwers uit de regio.  

Een samenwerking tussen onderwijs en de praktijk 
“Het bruist in onze regio!” opent José enthousiast. Samen met Sandra werkt ze al een aantal jaar aan het samenbrengen van mkb-maakbedrijven uit de regio. “Vanuit de vraag van bedrijven uit de regio, zijn we na gaan denken over een manier om talent in de regio te behouden, samen toekomstgericht na te denken en nieuwe en onafhankelijke kennis te genereren.” Sandra vertelt dat hieruit het fieldlab TechValley is ontstaan. Binnen TechValley staan tien innovatieprojecten centraal. “In multidisciplinaire innovatieteams wordt door bedrijven, lectoren, docenten en studenten samengewerkt en geëxperimenteerd met nieuwe technologieën en toepassingen.” Leggen de twee uit.  Daarnaast wisselen deelnemers uit ruim 60 regionale maakbedrijven kennis, inzichten en ervaringen uit in speciale werkgroepen. “Bij onze werkgroepen moeten we vaak stoelen bijzetten omdat samen nadenken over praktijk vraagstukken gewoon ontzettend leuk is!” vertelt Sandra lachend.   

Bij onze werkgroepen moeten we vaak stoelen bijzetten omdat samen nadenken over praktijkvraagstukken gewoon ontzettend leuk is!

Actueel onderwijs 
Binnen het fieldlab ontstaat een interessante wisselwerking volgens José: “Aan de ene kant krijgen lectoren steeds dieper inzicht in de uitdagingen van bedrijven. Andersom leren bedrijven van het lectoraat welke nieuwe technologieën en kennis er beschikbaar zijn”. José en Sandra merken dat hierdoor een steeds sterker begrip voor elkaars wereld ontstaat. Door de vraag gestuurde aanpak blijven lectoren op de hoogte van de vragen die NU in de praktijk spelen. “Kennis die tijdens het project wordt vergaard, wordt vervolgens verwerkt in de lesstof van Inholland”, legt Sandra uit. 

Behoud van onze Inholland-professionals 
Naast het actueel houden van onderwijs bieden de fieldlabs ook andere kansen voor de professionals van morgen. Projecten als TechValley brengen toekomstig professionals en de praktijk dichter bij elkaar. “Wat we zien gebeuren is dat veel onderzoek dat wordt gedaan ook daadwerkelijk wordt geïmplementeerd binnen de deelnemende bedrijven” geeft Sandra aan. De studenten (en iedereen die hieraan meewerken) kunnen hierdoor echt impact maken! José voegt hieraan toe dat er verschillende cases voorbij zijn gekomen waarin Inholland-professionals na het afronden van hun studie direct bij deelnemende bedrijven in de regio in dienst zijn gekomen, om verder te werken aan de vraagstukken die ze tijdens hun afstuderen hebben onderzocht.  

Experimenteren 
Binnen de verschillende innovatieprojecten wordt er samen geëxperimenteerd. “Gaandeweg zie je dat we met elkaar niet één lineaire lijn bewandelen. Tijdens het project kan zomaar blijken dat een oplossing die vooraf passend bleek eigenlijk niet het gewenste resultaat zal opleveren.” José legt uit hoe praktijkgericht onderzoek helpt in het maken van beslissingen. “Ieder project heeft zo z’n eigen traject en snelheid. Het gaat echt om leren van en met elkaar.” 

*) Het project TechValley wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en Provincie Noord-Holland.

Blijven ontwikkelen met een open blik     
Ook met een open blik naar jezelf en je omgeving blijven kijken? Verken de campagnewebsite Kom werken bij Inholland.

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.