Amsterdam/Diemen,
12
juli
2022
|
09:48
Europe/Amsterdam

Ontwikkelen met een open blik: in gesprek met Patrick Huntjens

'Iedereen praat hier met elkaar op basis van vakmanschap, niet op basis van positie'

Samenvatting

Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega's wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich?  En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Patrick Huntjens, lector sociale innovatie voor een duurzame samenleving.

Patrick is ruim vier jaar werkzaam bij Inholland. Hiervoor heeft hij 20 jaar lang in het buitenland gewerkt en heeft hij onder andere twee NGO’s heeft opgericht rondom humanitaire hulpverlening en watermanagement. Nu leidt hij vanuit de hogeschool een aantal grote nationale onderzoekstrajecten. Een unieke rol waar de hogeschool een meerwaarde kan leveren door de nauwe samenwerking met de praktijk. “De hogeschool wordt nu meer als kennislab beschouwd, dit is een belangrijke transitie in het hoger onderwijs”.

Transdisciplinair werken
Patrick had binnen verschillende universiteiten eerder werkervaring opgedaan in het onderwijs. Een aantal jaar geleden kwam hij toevallig in aanraking met een lector toen hij bij een internationale denktank werkte. Dit was voor hem de eerste keer dat hij voet zette binnen een hogeschool. “Ik was aangenaam verrast, het bruist hier van de energie!”, vertelt hij. Na twee jaar bij een andere hogeschool te hebben gewerkt heeft hij de overstap naar Inholland gemaakt. “Iedereen praat hier met elkaar op basis van vakmanschap, niet op basis van positie.”

Stap uit je bubbel en ga in gesprek met andersdenkenden. Alleen door dialoog, van elkaar leren, en connectieve actie kunnen we complexe problemen aanpakken!

Binnen Inholland werkt Patrick met een diverse groep samen aan onderzoeksprojecten. “We werken samen met andere universiteiten, hogescholen en partners uit het werkveld aan nationale onderzoeksprogramma’s.” Samenwerkingen als deze ziet Patrick steeds vaker voorbijkomen. “Gezamenlijk kunnen we de duurzaamheidstransitie versnellen en een brede maatschappelijke verandering voor elkaar krijgen. Complexe uitdagingen als deze kun je niet vanuit één discipline oplossen. We moeten hier ons onderwijs op in gaan richten.”, legt hij uit. Een mooie kans voor de hogeschool die we samen verder vorm moeten geven.

Verschillende petten
Als lector neemt Patrick verschillende rollen aan. “Studenten uit verschillende disciplines werken mee aan de onderzoeksprogramma’s waarbij ik betrokken ben. Ik help studenten hun passie te vinden door ze te begeleiden bij stages, het afstuderen of door als opdrachtgever op te treden”, vertelt hij. Daarnaast houdt Patrick zich bezig met het vormgeven van ons onderwijs door bijvoorbeeld mee te bouwen aan een nieuwe minor ‘Samen werken aan een toekomstbestendige stad’ en de nieuwe master ‘Navigeren van Duurzaamheidstransities’. “Deze worden als koplopers voor domeinoverstijgende samenwerking beschouwd”

“Als lector ben ik veel bezig met het bouwen en onderhouden van ons netwerk. Ik ben continu in gesprek met de partners uit het werkveld. Zo heb ik veel contact met kringloopboeren en agro-ecologische boeren, maar ook met politici, overheden, natuurorganisaties, kennisinstellingen en grote bedrijven als Unilever en DSM. Relevante kennisontwikkeling vindt vooral plaats in de praktijk,  en komt voort uit ervaringen en uitdagingen in de praktijk.” Patrick benadrukt hiermee het belang van samenwerkingsverbanden. “Je hebt het wellicht vaker voorbij horen komen, maar het is echt zo: alleen ga je sneller, samen kom je verder.” De hogeschool heeft verschillende soorten samenwerkingsvormen nodig om verandering teweeg te kunnen brengen.

Blijven ontwikkelen met een open blik     
Ook met een open blik naar jezelf en je omgeving blijven kijken? Verken de campagnewebsite Kom werken bij Inholland.

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.