Amsterdam/Leiden,
09
april
2018
|
11:35
Europe/Amsterdam

Op naar een 'Hollandse Hop' met een authentieke smaak

Onderzoeksproject speelt in op Nederlandse hoptekorten

Terwijl de vraag naar hop om speciaal bier te brouwen stijgt, is er sprake van een tekort aan hop. Nederlandse telers en speciaal bierbrouwers hebben de handen ineengeslagen om dit probleem in Nederland aan te pakken, en krijgen in dit ‘Hollandse Hop project’ hulp van Hogeschool Inholland met als projectleider lector Nelleke Kreike (Green Biotechnology).


Het onderzoeksteam

Het project, dat een looptijd heeft van twee jaar, ging woensdag 4 april van start in Amsterdam. Naast bierbrouwers en plantentelers zijn ook brancheorganisaties betrokken en onderzoekers van Hogeschool Leiden, Naturalis, Wageningen University & Research en de Universiteit van Amsterdam.

Nieuwe hopsoort voor lokaal speciaal bier
“We gaan onderzoeken of we een hopsoort kunnen ontwikkelen die in Nederland geteeld kan worden en gebruikt kan worden voor de productie van lokaal speciaalbier”, legt Kreike uit. “In ons onderzoek gaan we de teelt van de hopplanten optimaliseren, de smaakstoffen met chemische analyses aantonen en de genen die betrokken zijn bij de smaak karakteriseren, met behulp van DNA-onderzoek. We werken in dit onderzoek onder andere samen met dr. Barbara Gravendeel, lector Biodiversiteit van Hogeschool Leiden en Naturalis.”

Bijzonder verder is dat voor het project hop uit het herbarium van het Naturalis Biodiversity Center  in Leiden gebruikt kan worden voor het DNA-onderzoek. Verder wordt voor DNA-analyses ook ‘wilde hop’ in Nederland verzameld. Kreike: “Met deze gegevens kunnen we vervolgens de verschillende hopplanten vergelijken met bestaande hoprassen en daarmee een historische smaak identificeren. Uiteindelijke willen we met al deze informatie over optimale teelt, specifieke smaken en belangrijke genen een voorzet geven voor de ontwikkeling van een Hollandse Hop met een authentieke smaak.”

Reacties 1 - 3 (3)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Peter Smits
18
August
2018
Mogelijk is deze: www.greatlakeshops.com/apps/search?q=lawton
tzt. geschikt als kruislingouder.

Een onbekende wilde hop (US 2012, Michigan).
Waarschijnlijk een exoot!

Remco Robbertsen
11
April
2018
Heel gaaf project!

Naast mijn baan bij Inholland heb ik zelf ook een klein brouwerijtje.
Blijft dus graag op de hoogte :)!!
Michiel Vledder
09
April
2018
Goed initiatief.

Ik neem graag wat bellen af, mocht het zo ver zijn.